Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

''not optimum mode recommended'' Mode 1280x1024 60Hz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszyskich chciałbym przedstawic wam moj problem ! Mój broblem polega na tym że , jeśli włączam komputer to wszystko fajnie się ładuje windows się ładuje i potem wyskakuje mi czarny ekran i dookoła chodzi taka ramka z informacją ''not optimum mode recommended'' Mode 1280x1024 60Hz" naciskałem wszystkie klawisze probowałem uruchomic go w trybie awaryjnym i dalej ten sam komunikat ''not optimum mode recommended'' Mode 1280x1024 60Hz mam monitor Samsung 710 N . Może poczebny tylko format ?? !! Prosze o szybką odpowiedz , będe bardzo wdzieczny

P.S : Moja karta graficzna:

Nvidia ge Force Fx 5500

Monitor:

Samsung SyncMaster 710N

Z gory bardzo dziękuje prosze o pomoc !!!

Opublikowano

problem to masz z pisaniem pisz NORMALNIE a jak dziecko co niedowidzi

gdzie ci pisze , monitor wyświetla informacje czy system ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

robem: równie napisałeś jak dzieciak, nie uważając na interpunkcję i kapitalizację pierwszych liter w zdaniu. Przed pytajnikiem spacja też jest zbędna.

1. Spróbuj uruchomić maszynę korzystając z jakiegoś livecd - damn small linux waży ok. 50 MB. http://www.damnsmalllinux.org/download.html

2. Spróbuj odpalić komputer podpinając do niego inny monitor ( jak nie masz drugiego, to popytaj sąsiadów / znajomych ).

Gdy zrobisz którąś z tych rzeczy, to podpowiemy Ci, co dalej.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

nie przejmuj się nad moim pisaniem, pisze tak zawsze, a błędów jakoś nie widzisz w innym poście.

jeśli ma takie problemy i komunikat zawsze tylko na monitorze to uszkodzenie układu w monitorze dokładniej EEPROM-u A81SC albo 24C08 w układach sterowania.

czasem pomaga reset ustawień, powinno gdzieś tam być w opcjach. jeśli nie to tylko serwis i programowanie układu od nowa albo kupno nowego monitora

proste i logiczne, domowymi sposobami nie zrobi, nowa instalacja systemu tez tu nie pomoże chyba że potrafi zmusić windows by działał w trybie tekstowym a co raczej nie możliwe

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nom ... trudno bo próbowałem wszystkiego !!! bo to się stało wtedy jak Odinstalowałem panel sterowania nvidia i zresetował mi sie komputer no i właśnie mi sie to wyświetla

Opublikowano

Odpaliles z livecd?

Napisz dokladniej, czego probowales, bo zgubilem ostatnio szklana kule, a wrozenie z kart srednio mi idzie.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

pytałem wyraźnie czy to wyświela system czy tylko taki komunikat na monitorze się ukazuje , nadal nie widze odpowiedzi.

zresztą rozwiązanie podałem, tylko serwis albo kupno nowego monitora chyba że wgra sobie zresetowany EPROM w monitorze

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

powiedział że stało to się po odinstalowaniu sterowników nvidi.

robem, sądzis że odinstalowanie sterów mogło uszkodzić sprzęt ? Nie ma takiej możliwości, myśle że spajder ma racje.

Wygrywaj bez pychy, przegrywaj bez urazy

Opublikowano

stery nic do tego nie mają, skoro działa mu wszystko w trybie tekstowym znaczy sie boot i ładowanie systemu, a potem się wszystko wali nawet w trybie awaryjnym który przełącza się na tryb VGA ( wyższy od tekstowego) i właśnie wtedy wyskakuje komunikat to jak wytłumaczyć że naprawiając system nie naprawi monitora który jest uszkodzony i nie ma nic wspólnego z systemem.

to jest usterka mechaniczna spowodowana przepięciem czy przetaktowaniem wejścia monitora, reset czy programowanie epromu tylko usunie i nic więcej

samsungi z tej serii to słabiotkie sprzęty biurowa a nie dla gracza , brak im zabezpieczeń i lepszych układów, u znajomych w serwisie często wiedze monitory tej marki gdzie przyczyną 90% usterek w nich jest własnie reset tego czy podobnego epromu. co ciekawe w kilku wypadkach zresetowało tak monitor zwykłe dotknięcie ręką kogoś naelektryzowanego ładunkiem elektrostatycznym.

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

>> stery nic do tego nie mają, skoro działa mu wszystko w trybie tekstowym znaczy sie boot i ładowanie systemu,

Któryś z nas jest chyba pijany ; x

Jeżeli w BIOS jest grafika, to znaczy, że monitor jednak wyświetla. Niech odpali pod jakimś innym systemem, albo niech sprawdzi czy inny monitor będzie się zachowywał tak samo. Logiczne, proste jak drut.

Co do awaryjności samsungów - mój ma około roku i już raz się zepsuł. Mam nadzieję, że się to nie powtórzy, bo sporo się wykosztowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...