Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy tło szukanego obrazka (np. w Gimpie) usunąć, tak żeby było przeźroczyste. Po tym zapisujesz w .png i gotowe.

@Down

To mi się coś pomyliło - wydawało mi się, że już coś pisałem z wykorzystaniem przeźroczystego tła :<

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

autoit nie widzi przeźroczystości, czyli nie używa kanału alfa ! zastanów sie nim napiszesz , wyraźnie napisane że kolor transparent to ten który będzie ignorowany w obrazku np. jakiś symbol na białym tle , transparent ustawia się BIAŁY , czyli będzie szukał symbolu na nieważne jakim tle

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano (edytowane)

autoit nie widzi przeźroczystości, czyli nie używa kanału alfa ! zastanów sie nim napiszesz , wyraźnie napisane że kolor transparent to ten który będzie ignorowany w obrazku np. jakiś symbol na białym tle , transparent ustawia się BIAŁY , czyli będzie szukał symbolu na nieważne jakim tle

dzięki dasz mi jakieś wskazówki co do tego ? Jak to wykonać ?

@edit

wystarczy w tym co chce znalezc zmienic to co ma byc ignorowane, na biało ? Nie trzeba nic wpisywać do skryptu ?

Edytowane przez radol97
Opublikowano

tu już nie rozumie czego chcesz , np masz obrazek trójkąta czerwonego którego ma szukać na białym tle , jako transparent wstawiasz kod biały i po problemie , szuka tylko trójkąta i nie ważne jakie ma tło . jak nie ustawisz transparentu będzie szukał trójkąta na konkretnym tle czyli białym , ale nie znajdzie go na żadnym innym mimo że to ten sam trójkąt czerwony na niebieskim czy innym kolorze

masz includa tam jest pomoc i rozpisane objaśnienia co do wszystkich parametrów funkcji

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano (edytowane)

dobrze myślisz, tylko jak ustawić transparent ?

Gdzie mam wejść co kliknąć żeby wyedukować się?

@edit

;===============================================================================

;

; Description: Find the position of an image on the desktop

; Syntax: _ImageSearchArea, _ImageSearch

; Parameter(s):

; $findImage - the image to locate on the desktop

; $tolerance - 0 for no tolerance (0-255). Needed when colors of

; image differ from desktop. e.g GIF

; $resultPosition - Set where the returned x,y location of the image is.

; 1 for centre of image, 0 for top left of image

; $x $y - Return the x and y location of the image

; $transparency - TRANSBLACK, TRANSWHITE or hex value (e.g. 0xffffff) of

; the color to be used as transparency; can be omitted if

; not needed

;

; Return Value(s): On Success - Returns 1

; On Failure - Returns 0

;

; Note: Use _ImageSearch to search the entire desktop, _ImageSearchArea to specify

; a desktop region to search

;

;===============================================================================

Mam takie coś, i jak mam użyć transparentu ?

Edytowane przez radol97
Opublikowano

no jezu, wpisać tylko kolor z obrazka który bedzie transparentem, ignorowany w czasie szukania

funkcji nie widziałeś czy co ?

To jest ukryta treść, proszę

$transparency=0 to kolor jaki ma tu być wpisany w hex czyli 0xXXXXXX gdzie XXXXXX to wartość koloru

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano (edytowane)

no jezu, wpisać tylko kolor z obrazka który bedzie transparentem, ignorowany w czasie szukania

funkcji nie widziałeś czy co ?

$transparency=0 to kolor jaki ma tu być wpisany w hex czyli 0xXXXXXX gdzie XXXXXX to wartość koloru

Dzięki,

Jeszcze 1 pytanie. w którym miejscu kodu to wpisać ?

@Edit

Chyba dopiero zrozumiałem ocb. Nie moge w screen.bmp którego szuka program samemu zamalowac na biało i ustawić transparentu białego. Musze w $transparency wpisać taki kolor jaki oryginalnie występuje na screen.bmp. Ale te tło składa się z różnych kolorów, więc jak ustawić $transparency zeby ignorowało kilka kolorów ? A i wgl w którym mniejscu mojego ww skryptu to dać?

Edytowane przez radol97
Opublikowano (edytowane)

$transparency=0 dla ścisłości to ostatni parametr

Może najwyższy czas się do okulisty wybrać, co???

I uprzedzam następnego posta

@edit2

tak chyba się niestety nie da :/

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano (edytowane)

Nie znam się wcale na autoit więc nie kumam o co ci chodzi. I jak mam wpisać kordy obrazka jak program ma go szukać ?

@aa czekaj troche rozumiem, czyli w transparency=0 zamiast zera mam wpisać kolor ?

@edit2

dobra wiem, zamiast $transparency=0 wpisac po prostu kolor, może ktoś przerobić tak mój skrypt żeby program ignorował biały ? bo już sie pogubiłem.

Edytowane przez radol97
Opublikowano (edytowane)

Trochę mało z kordami wytłumaczyłem, moja wina ;)

Po wykonaniu ImageSearch kordy znalezionego obrazka zapiszą się do zmiennej $x i $y ;tutaj nasuwa się drugi parametr jak dasz tam 0 to kordy będą lewym górnym rogiem obrazka, jak dasz 1 to będzie to środek

przykład z transparency masz w poprzednim poście

@edit

0xFFFFFF biały

0x000000 czarny

0x0000FF niebieski

0x00FF00 zielony

0xFF0000 czerwony

w przykładzie masz bialy

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano (edytowane)

siemka, mam podobny problem.

Napisze ktoś skrypt w którym: sdsddsw.png Szuka tego tyle że ignoruje różowe tło, a potem puszcza jakiś dźwięk. Bo z tego co UPy piszą nic nie rozumiem.

Limit +/- przez tydzien.

Edytowane przez rastaFery
Opublikowano (edytowane)

Wykorzystałem ten obrazek co wyżej podał rastaFery, czemu zawsze kursor wskazuje lewy górny róg ekranu?

Modyfikowałeś jakoś jego obrazek ? Ja mam obrazek w bmp. Czyli mam zmienić w kodzie na swój?

I bedzie mi działać ? tło se zmienie na różowe

Edytowane przez radol97
Opublikowano

Ja poradziłem sobie z moim problemem w inny sposób. A jak mam zrobić żeby 2 obrazków na raz skrypt szukał ? to znaczy, jak znajdzie jeden to zagra muze, i jak znajdzie drugi to tez zagra muze ?

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

masakra z wami by was czegoś nauczyć czasem ale jak widze chyba wyszło troszke

polecam czasem używać parametru tolerancji w razie problemów z szukaniem , no i skorzystać z głównej funkcji wyszukiwania _ImageSearchArea, i dodatkowych zawartych w udfie _WaitForImageSearch i _WaitForImagesSearch

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

• 3 lata później...
Opublikowano

A jakby ten czerwony trójkąt występował na losowym kolorze tła to da się ustawić jako transparent wszystkie możliwe kolory naraz (poza czerwonym)? Tak normalnie można tylko 1 kolor ustawić żeby go nie szukało.

Opublikowano

Źle to zrozumiałeś. Gdy program bierze np. obrazek czerwonego trójkąta na zielonym tle i jako transparent ma ustawiony zielony, to on całkowicie ignoruje zielony na podanym obrazku i szuka tylko czerwonego trójkąta - bez tła, uznaje że tam może być dowolny kolor. Źle zrozumiałeś co to jest transparent, transparentem w tym przypadku określiliśmy kolor uznany za przezroczysty, czyli wykluczony z szukanego obrazka podczas szukania.

Opublikowano (edytowane)

Źle to zrozumiałeś. Gdy program bierze np. obrazek czerwonego trójkąta na zielonym tle i jako transparent ma ustawiony zielony, to on całkowicie ignoruje zielony na podanym obrazku i szuka tylko czerwonego trójkąta - bez tła, uznaje że tam może być dowolny kolor. Źle zrozumiałeś co to jest transparent, transparentem w tym przypadku określiliśmy kolor uznany za przezroczysty, czyli wykluczony z szukanego obrazka podczas szukania.

Właśnie tak to rozumiem. Pytałem, czy można ustawić więcej niż 1 kolor, który ma być ignorowany.

Edytowane przez Eieo
  • Dodaj nową pozycję...