Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Seria gry Medieval

Seria gry Total war   

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy gra?e? w jedn? z seri total war ?

• Medieval total war
      1
    • Medieval 2 total war
      2
    • Rome total war
      0
    • Empire total war
      0
    • Shogun total war
      0
    • Shogun total war 2
      0
    • Co to kur** jest ?
      9
    • Gra?em w kilka z tej seri
      4
    • Mam zamiar zagra?
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zacząłem grać w tą serie zaczynając od medievala 1 kończąc na dwójcie oraz romie jako gra strategiczno - turowa jest świetna i bardzo się w nią wciągnąłem więc chcę zobaczyć czy ktoś na forum też , dlatego zrobiłem tą ankietę , chciałbym spytać osoby które grały jakie mają wrażenie o tej grze oraz resztę osób co sądzą o niej po screenach i opisie , chociaż polecam zagrać ! .

Opis

" Medieval: Total War to kontynuacja słynnej i wielokrotnie nagradzanej serii gier strategicznych, tworzonych przez zespół Creative Assembly. Po dalekowschodnich klimatach w Shogun: Total War przenosimy się w bardziej nam znane realia średniowiecznej Europy. Możemy kontrolować jedną z dwunastu najsilniejszych potęg militarnych istniejących w średniowiecznej europie. Gra łączy elementy militarne z handlem, dyplomacją oraz zarządzaniem surowcami. Przygotowano blisko sto różnych typów wojsk wyposażonych w autentyczną broń używaną w tamtych czasach (m.in. łuki, muszkiety, działa czy katapulty). Podobnie jak to miało miejsce w Shogun: Total War, tak i tu rozgrywka podzielona została na dwie części, tj. bitewną oraz tą, w której rządzimy całym swym królestwem. Bitwy rozgrywają w czasie rzeczywistym, w całkowicie trójwymiarowym otoczeniu (tereny pustynne, lasy, równiny, góry, itp.). Całość wykonana jest na ulepszonym engine z Shoguna, dzięki czemu mapy, na których toczą się starcia są nawet czterokrotnie większe niż to miało miejsce w Shogun: Total War, a na polu bitwy możemy zobaczyć nawet 10 tys. walczących jednostek. Część, w której rządzimy państwem rozgrywana jest w trybie turowym. Gracze mogą tu budować własne imperium, tworząc strategiczne alianse, ustalając trasy handlowe, odkrywając nowe wynalazki, budując zamki czy tworząc potęgę militarną zarówno lądową jak i morską.

Kampanie wzorowane są na historycznych wydarzeniach, takich jak ówczesne krucjaty do Ziemi Świętej, wojna z Mongołami czy też Wojna Stuletnia. Podzielono je na trzy części, są to odpowiednio: zdarzenia dziejące się we wczesnym, środkowym i późnym średniowieczu. Podczas naszych zmagań i wojaży zetkniemy się ze słynnymi z historii postaciami, m.in. Joanna d’Arc, król Ryszard Lwie Serce, El Cid i William Wallace. Twórcy bardzo unowocześnili komputerowe A.I. – teraz za stan psychiczny (załamanie, heroizm, itp.) i możliwości bojowe oddziałów odpowiada trójstopniowy system symulujący zachowanie się formacji woskowych na poziomie całej armii, oddziału oraz indywidualnie każdej jednostki. Rzecz jasna dowodzenie komputerowych oponentów również jest lepsze, szybciej reagują na to, co się dzieje na polu walki i potrafią stosować bardzo wyrafinowane manewry taktyczne. Medieval: Total War pozwala na rozgrywkę jedno i wieloosobową. Do rozgrywki wieloosobowej przygotowano specjalne mapy, umożliwiające grę w wielu ciekawych trybach (m.in. King of the Hill, Siege and Assassin). Do gry dołączony jest także edytor map "

Screeny :

Medieval 1

medieval1m.jpg

Medieval 2

medie2.jpg

medie222.jpg

Rome total war

romel.jpg

NJxbd4x.png

Opublikowano

W temacie chyba chodziło ci o gry serii Total War ?

Ja grałem w Medievala2 , shogun 1 i 2.

W single player masz moje poradniki do nich, chcesz to sobie poczytaj ;)

394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

grałem we wszystkie ;) najlepsze są:

Rome: Total War+ 2 dodatki Barbarian Invasion i Alexander

Shogun 2

Medieval 2

Nie lubie ani Napoleon Total War ani Empire( nie lubię broni palnej w strategiach)

Jak dla mnie seria Total War najlepsze strategie:)

Opublikowano

jak zawsze lubie czasy rzymu grecji starożytnej barbarzyńców itp to mi akurat rom nie przypadł do gustu i już bardziej mi sie podobał zmodowany medieval 1 i 2 z modem o tych czasach

NJxbd4x.png

Opublikowano

W medievalu2 też masz broń palną ;)

no tak ale tylko z tego co pamiętam arberkuzery ( nie wiem jak sie pisze ) strzelcy ręczni , muszkieterowie i strzelcy sudańscy

tak wgl to medievala 2 całą kampanie przeszedłem mediolanem a wy ???

według mnie mają świetnych kuszników milicje włóczniczą i ogólnie ciężką piechote

Edit : 8h przechodziłem

Edit 2 : Miszel ale napoleon opiera się w 80 % na broni palnej a medieval 2 w może 2-4 % xD

NJxbd4x.png

Opublikowano (edytowane)

8h to nie długo.

Tylko wypełniłeś zadanie i skończyłęś , czy podbijałeś Mongołów , odkrywałeś Amerykę i zdobywałeś co się dało ?

Mi się najlepiej grało Francją ;)

@Up Broń palna to nie tylko pistolety , muszkiety itp ;)

Edytowane przez Miszel111
Opublikowano

8h to nie długo.

Tylko wypełniłeś zadanie i skończyłęś , czy podbijałeś Mongołów , odkrywałeś Amerykę i zdobywałeś co się dało ?

Mi się najlepiej grało Francją ;)

@Up Broń palna to nie tylko pistolety , muszkiety itp ;)

mongołowie już byli ameryki nie podbijałem , zakończyłem jak wypełniłem zadanie bo chciałem mieć wszystkie frakcje

teraz mam pytanie chcę zacząć długą kampanie omijając zadanie lecz nie wiem kim

grałem hiszpanią zajełem pół afryki , hiszpanie pół francji i mi się znudziło xD

francją zdobyłem cały jej dzisiejszy obszar pół niemiec i w walkach z mediolanem dostawałem w dupe nawet w walkach 3000 vs 1200 .... i nie byli to chłopi tylko ciężka jazda i piechota

do tego doszła ekskomunika i wojna z niemcami więc też zrezygnowałem

maurami zdobyłem prawie całą francje , hiszpanie , doszedłem pod egipt i łupnia dostałem więc też odpada

rosją zdobyłem dużo bo całe dzisiejsze jej tereny , polske trochę wegier , niemiec , nadjechali mongole i się skończyło jak miałem 3 wojny i to z każdej strony

NJxbd4x.png

Opublikowano

Jak gram Francuzami to zajmuję od razu Mediolan- na początku to łatwo z nimi wygrać , a później to jest porażka...

Fajnie gra się Egiptem - rozwojowe terytoria , chociaż wolę grać katolikami.

Sycylią bardzo przyjemnie się gra

Opublikowano

Kiedyś i to dawno grałem w Rome Total War, Zawsze z kumplem we 2. Teraz mam zamiar zagrać w Shoguna 2. Zresztą dawno już w strategie nie grałem. Bardzo podobają mi się klasyczne strategie bez maszyn oblężniczych i broni palnej. Typowa rycerska nachrzanianka.

Opublikowano

grałem ale nie zabardzo przypadła mi do gustu, na początku ciężko do ogarnięcia

Opublikowano

grałem ale nie zabardzo przypadła mi do gustu, na początku ciężko do ogarnięcia

dlatego na początku radze grać małymi państwami np w medieval 2

szkoci , dania , sycylia , portugalia , polska o dziwno też ma 2 zamki chyba na początek

NJxbd4x.png