xenex Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zamierzam w tym programiku jakoś oskryptować usuń/edytuj linijkę... i nie wiem jak zrobić aby wykonywać jakiekolwiek działania na tej zaznaczonej linijce... .. dodawać to nie problem ale właśnie to usuwanie mnie gryzie... KOD #include <ButtonConstants.au3> #include <EditConstants.au3> #include <GUIConstantsEx.au3> #include <GUIListBox.au3> #include <WindowsConstants.au3> #include <FF.au3> #Region ### START Koda GUI section ### Form=C:\Users\xenex\Desktop\ADF.LY\1.kxf $Form1_1 = GUICreate("Form1", 801, 601, 192, 124) $List1 = GUICtrlCreateList("", 0, 0, 800, 500) GUICtrlSetData($List1,"1|2|3|4|5|itd..") $Button1 = GUICtrlCreateButton("DODAJ(+)", 8, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button2 = GUICtrlCreateButton("EDIT", 128, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button3 = GUICtrlCreateButton("USUŃ (-)", 248, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button4 = GUICtrlCreateButton("ForVip", 368, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button5 = GUICtrlCreateButton("Exit", 648, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $data_List1 = GUICtrlRead($List1) $Input1 = GUICtrlCreateInput($data_List1, 8, 520, 785, 21) GUISetState(@SW_SHOW) #EndRegion ### END Koda GUI section ### While 1 $nMsg = GUIGetMsg() Switch $nMsg Case $GUI_EVENT_CLOSE Exit EndSwitch WEnd Oddajcie minusy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozakku. Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 (edytowane) #include <ButtonConstants.au3> #include <EditConstants.au3> #include <GUIConstantsEx.au3> #include <GUIListBox.au3> #include <WindowsConstants.au3> #include <FF.au3> #Region ### START Koda GUI section ### Form=C:\Users\xenex\Desktop\ADF.LY\1.kxf $Form1_1 = GUICreate("Form1", 801, 601, 192, 124) $List1 = GUICtrlCreateList("", 0, 0, 800, 500) GUICtrlSetData($List1,"1|2|3|4|5|itd..") $Button1 = GUICtrlCreateButton("DODAJ(+)", 8, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button2 = GUICtrlCreateButton("EDIT", 128, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button3 = GUICtrlCreateButton("USUŃ (-)", 248, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button4 = GUICtrlCreateButton("ForVip", 368, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Button5 = GUICtrlCreateButton("Exit", 648, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $data_List1 = GUICtrlRead($List1) $Input1 = GUICtrlCreateInput($data_List1, 8, 520, 785, 21) GUISetState(@SW_SHOW) #EndRegion ### END Koda GUI section ### While 1 $nMsg = GUIGetMsg() Switch $nMsg Case $GUI_EVENT_CLOSE Exit Case $Button3 If Not GUICtrlRead($List1) = "" Then $find = _GUICtrlListBox_FindInText($List1, GUICtrlRead($List1)) _GUICtrlListBox_DeleteString($List1, $find) EndIf Case $Button2 If Not GUICtrlRead($Input1) = "" Then $find = _GUICtrlListBox_FindInText($List1, GUICtrlRead($List1)) _GUICtrlListBox_DeleteString($List1, $find) GUICtrlSetData($List1, GUICtrlRead($Input1) & "|") EndIf Case $Button1 GUICtrlSetData($List1, GUICtrlRead($Input1) & "|") EndSwitch WEnd Edytowane 16 Czerwca 2011 przez Loozakku. xenex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenex Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Dzięki za pomoc, działa usuwanie przynajmniej inne nie bardzo, ponieważ sporo przerobiłem skrypt teraz wygląda tak #include <ButtonConstants.au3> #include <EditConstants.au3> #include <GUIConstantsEx.au3> #include <GUIListBox.au3> #include <WindowsConstants.au3> #include <FF.au3> #include <GuiListView.au3> #include <array.au3> #Region ### START Koda GUI section ### Form=C:\Users\xenex\Desktop\ADF.LY\1.kxf $Form1_1 = GUICreate("Form1", 801, 601, 192, 124) $List1 = GUICtrlCreateList("", 0, 0, 800, 500) $DODAJ = GUICtrlCreateButton("DODAJ(+)", 8, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $EDIT = GUICtrlCreateButton("EDIT", 128, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $USUN = GUICtrlCreateButton("USUŃ (-)", 248, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $NEW = GUICtrlCreateButton("ForVip", 368, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $Exit = GUICtrlCreateButton("Exit", 648, 560, 100, 25, $WS_GROUP) $data_List1 = GUICtrlRead($List1) $Input1 = GUICtrlCreateInput($data_List1, 8, 520, 785, 21) GUISetState(@SW_SHOW) #EndRegion ### END Koda GUI section ### Global $link[150] , $tekst For $i = 0 to 149 $link[$i] = FileReadLine("savelinks.txt",$i) Next $text = "" for $i = 0 to 149 $text &= $link[$i] & "|" next GUICtrlSetData($List1,$text) While 1 $nMsg = GUIGetMsg() Switch $nMsg Case $GUI_EVENT_CLOSE Exit Case $USUN If Not GUICtrlRead($List1) = "" Then $find = _GUICtrlListBox_FindInText($List1, GUICtrlRead($List1)) _GUICtrlListBox_DeleteString($List1, $find) EndIf Case $DODAJ $dodlink = GUICtrlRead($Input1) FileWrite("savelinks.txt",$dodlink & @CRLF) MsgBox(0,"asd","Pomyslnie dodano!") For $i = 0 to 149 $link[$i] = FileReadLine("savelinks.txt",$i) Next $text = "" for $i = 0 to 149 $text &= $link[$i] & "|" next GUICtrlSetData($List1,$text) ; Case $EDIT ; $doedycji = GUICtrlRead($list1) ; GUICtrlSetData($Input1,$doedycji) Case $EDIT EndSwitch WEnd Jakby ktoś mógł chodzi o to aby usuwało linijkę z pliku savelinks.txt Oddajcie minusy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobeM Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 podstawy się kłaniają write read cokolwiek co robisz na plikach najpierw się je otwiera : FileOpen, a nie przeprowadza operacja na niewczytanym pliku nie zapomnij by ba koniec operacji na pliku go zamknąć FileOpen("savelinks.txt", 1) xenex 1 If you = stupid then insert(foot.in.your.ass) end if Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenex Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 podstawy się kłaniają write read cokolwiek co robisz na plikach najpierw się je otwiera : FileOpen, a nie przeprowadza operacja na niewczytanym pliku nie zapomnij by ba koniec operacji na pliku go zamknąć tak, to to ja wiem, tylko chodzi że jak oznaczę linijkę 10 w tablicy która ma napis "asdfgh" to jak ja mam ją usunąć/edytować z pliku? bo dodawanie już mam (i nawet sprawne!) // może nie zrozumiałeś wszystko się sprawnie wczytuje z pliku tylko nie umiem zrobić znajdywania linii/zmiennej danej linijki bo jak widać z kodu każda linia oznaczona jest $link[73] np. Oddajcie minusy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobeM Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 FileWriteLine do zapisu zmiany lini , analogicznie FileReadLine do odczytu wcześniej FileReadLine( "savelinks.txt", $link[$i] ) savelinks.txt otwórz fileopen i zapisz jako jakąś zmienną , w skrypcie jakoś tego nadal nie widzę , a operacja musi być przeprowadzona na pliku wcześniej otwartym xenex 1 If you = stupid then insert(foot.in.your.ass) end if Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenex Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 FileWriteLine do zapisu zmiany lini , analogicznie FileReadLine do odczytu wcześniej FileReadLine( "savelinks.txt", $link[$i] ) savelinks.txt otwórz fileopen i zapisz jako jakąś zmienną , w skrypcie jakoś tego nadal nie widzę , a operacja musi być przeprowadzona na pliku wcześniej otwartym Poczekaj, nie rozumiem - bo dziś troszkę nie myślę... Co mi to da, że otworzę plik? $kk = FileOpen( "savelinks.txt") $kk2 = FileReadLine( "savelinks.txt", $link[$i] ) Teraz - co mi to da? $i jest potrzebna od odczytywania wszystkich linijek z pliku "savelinks.txt", - to wszystko trybi pięknie wczytują mi się all pliczki Tylko nie wiem do czego zmierzasz z FileOpen i FileReadLine sorry, ale naprawdę nie rozumiem ;x Oddajcie minusy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobeM Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 popatzr jak w helpie to pokazano na każdej z tych funkcji, zawsze jest przed operacją na pliku wczytanie go file open , na tej podstawie łatwo już ci ujdzie, sory ale nei mam programu by sprawdzić czy poedytowac w pracy jak już to to jest właściwy zapis $kk = FileOpen( "savelinks.txt") $kk2 = FileReadLine( $kk , $link[$i] ) operacja jest przeprowadzana na pliku już zdefiniowanym, dla funkcji odczytu lini wygląda to tak jakbyś wczytywał inny plik xenex 1 If you = stupid then insert(foot.in.your.ass) end if Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenex Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 No tak, skrypt jest trochę szybszy, ale to mi nie pomaga w edit/delete ;( ale dzięki chociaż, że zauważyłeś i napisaleś o tym Oddajcie minusy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozakku. Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zobacz w helpie o _FileWriteToLine. Podajesz uchwyt, linię i tekst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi