Skocz do zawartości

[Inne] Allegro.

dawid9523

Rekomendowane odpowiedzi

Co do głównego tematu to na allegro jest Program Ochrony Kupujących, który zapewnia Kupującemu rekompensatę do 500 zł w przypadku, gdy: - zapłacił za towar, ale go nie otrzymał; - otrzymał towar, który znacznie różni się od opisanego w ofercie

Jeżeli kwota za jaką kupiłeś przedmiot jest wyższa niż 500zł to zostaje Ci już sprawa cywilna

To wyczytałem. A tak poza tym to allegro daje Ci ochronę zakupu do 10000 zł. I jeśli konto zakładałeś naswoje dane i nie masz 18 lat to zapomnij, bo tylko ludzie po 18 mogą używać kont, inaczej są zawieszone konta i nie odzyskasz kasy.

To wyczytałem. A tak poza tym to allegro daje Ci ochronę zakupu do 10000 zł. I jeśli konto zakładałeś naswoje dane i nie masz 18 lat to zapomnij, bo tylko ludzie po 18 mogą używać kont, inaczej są zawieszone konta i nie odzyskasz kasy.

Dokładnie tak.

Podaj tu link do aukcji, na której zamawiałeś dany przedmiot.

Możesz ubiegać się o zwrot pieniędzy oraz ukaranie oszusta.

Jednak zanim wniesiesz oskarżenie dobrze zastanów się...

Ile czasu 'idzie' już produkt, który zamówiłeś ?

Jeżeli jest to 2-3 dni i nie masz kontaktu z tym gościem to proponuję zaczekać do jakiegoś tygodnia, bo jeżeli nie jest to sklep to czasami niestety takie niekompetentne osoby się zdarzają.

Jeżeli jednak lekko minęło te 5-6 dni to można powalczyć o odzyskanie kwoty, którą wpłaciłeś wraz z karą pieniężną oraz zablokowaniem konta allegro, bezpośrednim adresem właściciela 'produktu'.

Masz nr konta bankowego / miejscowość + nr mieszkania/domu na który wpłacałeś pieniądze ? - + Ewentualny kontakt ?

Wiesz ze sa takie konta jak "Junior"

Można na nich Kupować i sprzedawać do 500zl.

I na tym koncie odzyskam kasę?

Owszem, dosyć niedawno została wprowadzona, że tak to ujmę 'opcja' zakładania konta - Junior.

Jest to właśnie dla małolatów, jednak tutaj w kwestiach prawnych odpowiada się nieco inaczej.

Jeżeli osoba, która ma dane konto jest pomiędzy 12-16 bądź 18 rokiem życia odpowiada jako małolat.

Odpowiedzialność za ewentualne szkody / właśnie oszustwa ponoszą wówczas rodzice / opiekuni prawni.

Jeżeli jest to osoba 17/18 lat odpowiada jak osoba dorosła (zależy jakie wykroczenie popełniła) i może zostać ukarana grzywną + ewentualnym wyrokiem.

Miałem podobny przypadek, ze ktos nie chciał mi czegoś dostarczyć po wpłaceniu pieniędzy na allegro. Kupowałem wtedy zestaw Earth 2160 Universe. Oczywiście gość jak się okazało nie miał na stanie.

Nie odzywał się na e-maile.

Więc założyłem spór i przedstawiłem całą sprawę administracji allegro. Wtedy Allegro występuje do sprzedawcy z nakazem zwrotu pieniedzy. Mozesz tez mu grozić policją jeśli nie da ci tego za co zapłaciłeś.

Oczywiście dostałem zwrot pieniędzy na swoje konto. To było jakieś 7 lat temu ;) .

Kradzież powyżej 250zł jest PRZESTĘPSTWEM. Poniżej 250zł w/g policji jest to mało szkodliwy czyn ;x .

jqeuR.png

Witam mam taki problem mianowicie kupiłem coś na allegro ,zapłaciłem i towaru nie dostałem.

Co mam zrobić i gdzie się zgłosić po zwrot pieniędzy.

Prosze o pomoc .

Dogadaj się z nim lub to zgłoś.

1. Nie ten dział.

2. Takie informacje możesz uzyskać na Allegro.

Jak masz tak pierdolić to wyjdź.. kolejny oszołom..

; )