equalxxx Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Siema. To jest mój pierwszy tut więc proszę o wyrozumiałość. W tym tucie chciałbym Wam pokazać jak zamienić masowo krzaczki na id w plikach mob_drop_item i innych plikach w których występują string'i z rekordu "name". !!!!!Przed całą operacją zalecane jest wykonanie backup'a item_proto ponieważ bedzie on modyfikowany 1. Łączymy się na Navi > klikamy PPM na tabele "item_proto" > Edytuj Tabele > Klikamy na "name" PPM i "przesuń do góry > zapisujemy i wyłączamy > Z powrotem klikamy PPM na tabele "item_proto" Kreator exportu > Format txt > Wybieramy miejsce docelowej nazwę pliku > Odznaczamy fajeczkę wszystkie pola > "Odznacz wszystkie" > Zaznaczamy tylko "vnum" i "name"> W następnym kroku (4 z 5) nie zmieniamy nic > Wykonaj. 2. Otwieramy Nasz plik tekstowy Notepadem++ > ctr +a > ctr+ x > Zmieniamy na górze w "Format" kodowanie na "Koduj w ANSI" > ctr +v > Następnie klikamy na ikonę "Pokarz wszystkie znaki"(zaraz koło zakładki okno)> Widzimy teraz tabulatory i spacje a zależy nam żeby pozbyć się samych spacji tych które są koło tabulatora, nie tykając tych które są pomiędzy krzaczkami> Klikamy na ikonkę "zamień" > zaznaczmy DWIE spacje i wklejamy do pierwszego okienka"szukany tekst", drugie zostawiamy nie ruszane > "Zamień wszystkie" > Drugi raz wykonujemy podobnie dając w pierwszym okienku spacje i tabulator a w drugim okienku sam tabulator > "Zamień wszystkie > Znowu dajemy zamień i w pierwszym wpisujemy "\r\n" a w drugim tabulator z literką "W" i "\r\n" > "Zamień wszystkie"> Zapisujemy plik z rozszerzeniem *.wReplace 3. Pobieramy potrzebne nam pliki z Hongkongu/Germany i wlepiamy na pulpit 4. Pobieramy program wReplace > Instalujemy go > Wchodzimy w jego folder i podfolder "replace" > Następnie wklejamy nasz pliczek 5. Odpalamy program > Open > Wybieramy np. "mob_drop_item.txt > Następnie klikamy na zakładkę "Replace many" > Open >wybieramy nasz pliczek > "Replace All" Myślę że komuś się przyda Przykładowy tekst z pliku .*wReplace EDIT !!!!!!!!!!!!!!!Na początku pliku wReplace wklejamy stopkę # # wReplaWe replaWement table # ROT13 (2008-02-01) # More on: www.wWidgets.Wom # Wopyright © 2008 SharkTime.Wom # ## Mały update. W punkcie 2 na samym końcu otwieramy nasz plik wreplace i dajemy "zamień" w pierwszym polu wpisujemy "\r\n" a w drugim "\r\n" i tabulator a potem zamień wszystko. Jest to konieczne żeby krótsze znaki nie wtryniały się w dłuższe dla przykładu: lista zamiany 1 d 11 f 111 r a teraz tekst w którym zamieniamy 111 11 1 W takim przypadku po całej operacji otrzymamy ddd dd d Więc po obu stronach krzaczków w liście zamiany konieczny tabulator. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez equalxxx Xan_2209, Ubuntu™ i Tenma 3 Odnośnik do komentarza
Tenma Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Bardzo ładnie. mogę zrobić program który sam zrobi o automatycznie, jeśli pozwolisz. Odnośnik do komentarza
equalxxx Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Spoko:D Wczoraj tak przypadkiem na to wpadłem głębiąc się jak przenieś krzaczki do bazy a tu taki pomysł mi wpadł Odnośnik do komentarza
Xan_2209 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 na pewno się przyda + Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi