Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Format - co i jak?

Animus12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem a to jedyne forum na jakim moge sie spodziewac pomocy szybkiej pomocy.

Musze sformatowac komputer do 0 i nie wiem jak chodzi o to zeby postawic wszystko od nowa PS: Mam orginalnego WINDOWSA (7) Prosze o pomoc

Opublikowano (edytowane)

zainstaluj od nowa system albo zrub formata c

wgraj sterowniki i potrzebne pogramy ;] i się ciesz kompem od 0

Edytowane przez Let's Play

76561198017377310.png

Opublikowano

Tutaj nie ma nic trudnego. Wkładasz płytkę do napędu wcześniej w BIOSIE ustawiając bootowanie z CD.

Potem przechodzisz przez instalację systemu niczym nie różniącej się praktycznie od instalowania zwykłego programu i tyle.

Potem szukasz wszelakich sterowników np. do karty graficznej, dźwiękowej etc.. na necie.

Pobierasz, a następnie instalujesz.

Warto też pobrać zawczasu antivirusa by mieć jakąkolwiek ochronę przed wirusami.

Z darmowych najpopularniejsze są Avast, AVG, Avira. Z płatnych najlepsza jest G Data.

W celu poprawy bezpieczeństwa pobierz sobie też WWDC i zablokować porty wykorzystywane przez złośliwe oprogramowanie:

To jest ukryta treść, proszę

Jeśli masz jakiekolwiek pamięci przenośne - USB to zabezpiecz je programem UsbFix.

Zabezpieczy to Cię przed coraz częstszymi infekcjami z tego typu nośników danych.

To jest ukryta treść, proszę

1373662483-U83583.png

Opublikowano

A jeszcze jedno. Jak przeinstaluje system plyktka to zaostana jakies pliki na komputerze typu zdjecia itd bo nie wiem czy nie lepiej formatowac D i potem C i dopiero instalowac

Opublikowano

Zgraj najważniejsze rzeczy na płytkę/ pendrive. Najlepiej jakby płyta była czysta, nowa a jeżeli pendrive - sformatowany, żeby na nowy system wirusy od razu nie przeskoczyły.

Opublikowano (edytowane)

Jakie botowanie i kiedy plytke wkladac

?

Mam laptopa. I nie umiem biosa wlaczyc

Dobra wlaczylem biosa i mialem juz ustawione to botowanie. Ale jak wkladam plytke to albo mi sie nie chce win zaladowac jest zacinka albo sie wczytuje normalnie windows

Edytowane przez Animus12
Opublikowano

Bo musisz włączyć by system bootował Ci się z płytki.

Jako first boot device masz mieć CD-ROM. Nie żadne USB CDROM.

Po formacie przełączasz sobie znowu na HDD.

Robisz to tak:

- Wsadzasz płytkę.

- Wchodzisz do biosu (DEL) i ustawiasz bootowanie.

- Zapisujesz zmiany. Klawisz F10

- Instalujesz : )

1373662483-U83583.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...