Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[inf]programowanie Kl. Ii Gim.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam zadanie do wykonania, ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Mile widziane gotowe pliki/wyniki, ale razem z tym rowniez wytlumaczenie jesli ktos bylby w stanie :). Podaje tresc:

Napisz program o nazwie sumaparz w dowolnym języku programowania (LOGO, Pascal, C++), który policzy n kolejnych liczb naturalnych (zaczynając od liczby 1) i sprawdzi czy ta liczba (suma) jest parzysta. Liczba n może zawierać się w przedziale 1 - 20.

Wejście programu:

liczba n która mówi ile liczb musimy zsumować zaczynając od 1

Wyjście programu:

Dla wywołania: sumaparz 1 wynik pracy programu powinął wynosic suma = 1nieparzysta

dla sumaparz 3 odpowiedź suma=6 parzysta

Z góry dziękuję :).

@edit. Jesli ktos bedzie chcial, za pomoc zrobię sygnaturę :).

beauty2.png

C# Learning.

Jestem Lajcik.

Opublikowano

Do wyznaczania "parzystości" możesz wykorzystać funkcję MOD (w większości języków powinna występować). Zwraca resztę z dzielenia dwóch liczb, więc jeśli reszta z dzielenia przez 2 będzie różna od zera, to liczba dzielona jest nieparzysta. Liczby zsumować możesz w pętli za pomocą dwóch zmiennych. Na dobrą sprawę wystarczyłaby pewnie jedna, ale tak jest czytelniej. W każdym cyklu jedna z nich będzie inkrementowana a druga dodawała do siebie tę zwiększoną wartość z pierwszej zmiennej. Popróbuj coś może na własną rękę, bo to fajny przykład dla początkującego programisty.

Edit:

Tak mi przyszło do głowy, że zamiast pętli można by wykorzystać wzór na sumę n-elementów w ciągu arytmetycznym.

Opublikowano

chodzilo mi takze o gotowy wynik. :D. poniewaz mam do jutra czas :D.

beauty2.png

C# Learning.

Jestem Lajcik.

Opublikowano

@up:

Pętle "do...while" można by zastąpić "for":

To jest ukryta treść, proszę

W "for (z=1; z<=x; z++)" zaczynasz pętle od z=1 a kończysz, gdy z jest mniejsze, lub równe x. Z każdym krokiem pętli z zwiększa się o jeden, co możesz zapisać: z++.

W ciele petli masz "y+=z;", co znaczy, ze w każdym kroku do y dodajesz to zwiększone z. W Pascalu wyglądało by to pewnie tak :

y := y + z;

W miarę możliwości staraj się "goto" nie używać i zastępuj to pętlami, albo instrukcjami switch, case. Może to np tak wyglądać:

To jest ukryta treść, proszę

Powyżej całość wrzuciłem do pętli, która przestanie się wykonywać, gdy zakres zostanie spełniony, czyli x bedzie <=20 i (&&) >=1. Informacje o tym, czy zakres jest spełniony przechowuje w zmiennej typu bool. W zależności , czy bool ma wartość prawdy, czy fałszu, to program wykonuje odpowiednie isntrukcje za pomocą case'ów.

Opublikowano

w jakim programie to bylo tworzone? :D

jak by ktos mogl sprowadzic to do 1 gotowego pliku i wrzucic na speedyshare albo cos :).

potrzebuję gotowy plik ktory wiecie, otwiera sie i od razu gotowe procedury mam.

beauty2.png

C# Learning.

Jestem Lajcik.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...