Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dwa miesiace temu kupiłem komputer, normalnie gram w GTA4, Crysica itp na full detalach, jednak jak włączam Esro to procesor łapie temperature okolo 47 stopni, CUPfan wariuje robi wiekszy hałas niż odkurzacz i zaszyna strasznie ścinać. Wiecie gdzie moze być problem? Zauwarzyłem, ze niemam Esro w procesach.

Oto mój sprzęt

Windows 7

GeForce gtx 460 oc

AMD Phenom x4 955 black edition

Płyta Gigabyte

Zasilacz Fractal Design 500W

Opublikowano

To po pierwsze. Po drugie Crysis na full detalach chyba bardziej wymagający od Esro jest... Problem w Esro raczej...

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Kurde 47 stopni na CPU to faktycznie ja takiej temp to osiągam chyba tylko jak na dworze jest z -15 (a mam nieszczelne okna troche wiec zawiewa)

A normalnie to mam ok. 60-70 stopni i jakos nic mi nie wyje.

Hmm to jak grasz w GTa4 na full detalach to jaka masz temp procka?? 30 stopni ? o.O

Opublikowano (edytowane)

Nothing , nie odzywaj się jak nie rozumiesz.

500w do takiego sprzętu, ciekawe że ten komp ci nie spalił zasilacza, ale mniejsza o to. Spróbuj poszukać czy nie masz wirusów, standardowo defragmentacja, sprawdź napięcia podczas obciążenia na liniach 12v i 3.3v i +5VSB.

Usuń przedewszystkim CPU-FAN, największe gówno jakie może być, nie dość że to on może być powodem tych błędów to może jednocześnie sam bez twojej wiedzy bawić się RPM'ami. Na końcu reinstall Esro.

P.S. Tylko w Esro tak się dzieje, czy inne klienty silkroada ci też źle chodzą?

@up A normalnie to mam ok. 60-70 stopni i jakos nic mi nie wyje. < Zmień paste termoprzewodzącą na procesorze oraz wyczyść kompa a temp spadnie o 30 40 stopni :)

Edytowane przez darthbercik
Opublikowano (edytowane)

@up

Spróbuje, a co do zasilacza to pisałem na różnych forach i pytałem róznych osób czy ten zasilacz podoła, we wszystkich przypadkach mówili ze tak.

BTW. Co do pytania do grałem na ZSZC i isro, chodziiło bez zarzutów, myśle ze problem leży w kliencie Esro.

PS. Co do poprzedniego pytania to nie sprawdzałem ile miałem na procku podczas grania w inne gry bo procek sie nie przegrzewał ani nie chodził zbyt głośno, normalnie mam okolo 26-28 stopni, jak odpale Clienta Esro odrazu leci do ponad 40.

Edytowane przez _Nothing_
Opublikowano (edytowane)

teraz zalezy bo mam kompa slabszego od twojego lecz nie duzo i mi Esro mormalnie smiga jak all wersje silka teraz moje pytanie brzmi czy tnie ci sie przy wpisywaniu loginu i hasla czy juz w grze jezeli w grze to zgaduje ze nie logowales sie za 1 razem wiec tak jak w moim przypadku proces SRo_client na win 7 lubi sie dublowac wiec po dopaleniu gry np 5 razy gra zakonczy sie poprawnie po DC tylko1 wiec po 30 probach komp prawie sie wiesza

Co do twojego spretu niewiem kto polecil ci laczenie AMD z Gefroce tego sie nigdy nie robi bo te dwie firmy slabo wspolpracuja ze soba a zasliacz tez cienki ja mam slabsza maszynke ale i tak mam 600W zasilacz

Edytowane przez Zgredzill4

Und3rsoldier.png

Opublikowano

PS. Co do poprzedniego pytania to nie sprawdzałem ile miałem na procku podczas grania w inne gry bo procek sie nie przegrzewał ani nie chodził zbyt głośno, normalnie mam okolo 26-28 stopni, jak odpale Clienta Esro odrazu leci do ponad 40.

Po co kłamiesz??? normalnie nie masz szans mieć 26-28 w idle na Airu, ponieważ takie mocne chłodzenie nie istnieję nawet "Noctua" na full rpm nie są w stanie schłodzić tak procka, no chyba że będzie on miał 1ghz max. Pozatym 40C i wyżej to normalna temperatura... więc nie wiem poco ta cała afera.

Przeczyść kompa antyvirem, uporządkuj ccleanerem. Tak jak mówiłem reinstall esro, aha i jeszcze jedno. Ten zasilacz uciągnąć uciągnie twój cfg, ale jest zasłaby, 500w. jak ja 800 ledwo trzymam 4890 z c2d e7400 na pokładzie, ja nie chce się kłócić, ale chociaż powiedz na jaki ch/m forum/forach powiedziano ci że ten zasilacz jest dobry.

Opublikowano (edytowane)

@up

http://imageshack.us/photo/my-images/585/cpuzg.jpg/ <- sprawdz temperature ;)

Co to forum to na pclab i na esc.pl (rozmowa przez e-mail). Może i ten zasilacz jest słaby ale on i tak nie jest źródłem problemu ;/

Co do skanowania Antiwirem i CClenerem to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem.

2@up

Przy logowaniu nie zacinało mi się nigdy, dopiero po chwili gry zaczyna sie zacinać i cholernie głośno chodzić :(

Edytowane przez _Nothing_