Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę aby ktoś wynalazł w internecie , lub sam się wysili i napisze mi prace o BYLE JAKIM WYNALAZKU. Potrzebne na Czwartek rano z góry dzięki.

banner-celtic.gif

Zapraszam na mój profil yt.

www.youtube.com/haaczykk

na którym 'vloguje'

rozmawiam między innymi o sporcie konkretnie o piłce nożnej i nie tylko!!

subskrybujcie !

oraz zapraszam na stronkę fanów Celticu Glasgow:

Opublikowano

Nie wiem czy moze byc takie cos xD

Karuzela - Prawdopodobnie jest to wynalazek turecki. Podobno pierwsza karuzela pojawiła się na jarmarku w Philippopolis w Turcji, w roku 1620. Podczas trwania jarmarków - znanych już od czasów starożytnych i służących wielu celom - należało zapewnić rozrywkę odwiedzającym, szczególnie zaś dbano o rozweselanie dzieci. W wielu miejscach popularnością cieszyły się przejażdżki na osiołkach. Często osła wiązano do słupka na placu, tak że krążył on w kółko. Był to pierwowzór mechanicznej karuzeli.Bardzo możliwe, że karuzela którą wszyscy dzisiaj znają jako nieodłączny element wesołego miasteczka, wywodzi się z gier wojennych i turniejów rycerskich zwanych we Francji jako carrousel, rozgrywanych w XVII wieku. Około 1680 roku Francuzi budowali urządzenia mechaniczne, które miały ułatwić młodym szlachcicom naukę przeszywania pierścieni włócznią, co było popularną rozrywką na dworze Ludwika XIV. Wokół centralnego słupa obracanego przez muła, rozchodziły się promieniście, zwisające na łańcuchach figury koni i jeźdźców. Wszystko było w ruchu, co miało stanowić utrudnienie dla młodych adeptów sztuki rycerskiej.Wyłącznie dla rozrywki karuzele pojawiły się na jarmarkach na początku XIX wieku. Pierwsze były obracane ręcznie lub konno. Później do pracy zaprzęgnięto silnik parowy (jedno z najnowszych osiągnięć ówczesnej techniki), który pozwolił na rozbudowanie karuzel i ich przyśpieszenie. Karuzele stały się większe a z , czasem aż z trzema rzędami koni galopujących w takt muzyki.

Opublikowano

dzieki ! ;)

banner-celtic.gif

Zapraszam na mój profil yt.

www.youtube.com/haaczykk

na którym 'vloguje'

rozmawiam między innymi o sporcie konkretnie o piłce nożnej i nie tylko!!

subskrybujcie !

oraz zapraszam na stronkę fanów Celticu Glasgow:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...