Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tworzenie gry MMORPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zajmuję się grafiką 3D. Od miesiąca korci mnie, żeby zebrać team i stworzyć nową grę. Mam ją już nawet po części rozpisaną w zeszycie. Fabulę mam, klasy postaci mam, mapę mam, wymodelowalem już trochę rzeczy w 3D maxie. Nadal jednak nie jestem pewien co do silnika, na którym móglbym to robić. Mam do wyboru chwilowo 2 silniki, w których jak mi powiedziano mogę stworzyć grę. UDK (Unreal Development Kit) i Game Maker. Ten drugi jest gównie do 2d ale da się go odpowiednio przerobić. I teraz moje zapytanie do was. Czy ktoś zna jakiś lepszy silnik, który bylby na tyle edytowalny, żebym mógl na nim popracować lub jakiś do 3d ale darmowy i niekoniecznie w wersji demo? Oczywiście myślalem o pisaniu silniku od nowa. Wiem, że to jest w k**** roboty, zwlaszcza, że chcę zrobić grę tak mocno rozbudowaną, że nie mam jej do czego porównać ;]. No i jeśli chodzi o pisanie od nowa to tak za bardzo nie wiem od czego zacząć, chyba, że ktoś z was się na tym zna i mógby mnie wprowadzić. Podejrzewam, że byoby to w C++ ale nie wiem czy to nie jest czasem zbyt przestarzay język na to co chcę zrobić.

Proszę o pisanie swoich propozycji :)

P.S. Jeśli gdzieś w tym tekscie nie zauważycie litery ,,L'' to wińcie za to klawiaturę na której pisalem. to ,,L'' w wersji ,,L'' z kreską. To jedyna litera, której nie mogę postawić na tej klawiaturze(piszę na kompie w bibliotece).

Aha i możliwe, że umieściem ten temat w zym miejscu. Jeśli tak to piszcie, gdzie powinienem go umieścić :)

Opublikowano

Ostatnio też mnie korciło żeby zrobić jakąś grę MMORPG

Przeglądarkowe to jeden wielki szajs laugh.gif

Co do Topic to na Necie trudno taki dobry silnik wygrzebać ale zawsze można próbować tongue.gif

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

To nie ma być przeglądarkowa gra. Chcę zrobić coś na poziomie World of Warcraft ale o graficie Perfect World. Z tym, że chcę to jeszcze bardziej rozbudować :) Tak czy siak oblookam tego Unity.

Opublikowano

ojj kolego chyba nie wiesz na co się porywasz..

Żeby napisać dobre mmo potrzebujesz Armie Programistów i Grafików..

Ja polecam silnik Esenthel ( oczywiście nie jest darmowy do wykorzystania komercyjnego.., Choć i tak wątpie że chcesz to od razu sprzedawać..)

Ale jeżeli umiesz robić ładne modele z klimatem etc..

I weźmiesz paru programistów to można by coś na Esenthelu napisać ;P

I język C++ jak najbardziej nie jest on przestarzały czy coś.. nie wiem kto ci takich bzdur na opowiadał..

Jak coś mogę pomóc tylko pisać na GG : 6315756

Esenthel : http://www.esenthel.com/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli ktoś z was ogarnia jakoś programowanie w UDK lub Esenthel to bym bardzo prosił o kontakt. To jest ogromny projekt i mam zamiar na poważnie wydać tą grę. Każdy kto przy niej będzie pracować dostanie oczywiście honorarium. Moje gg: 6903211

Opublikowano

A ja Ci polece Irrlicht Engine lub Ogre 3D Engine.

Są to silniki open source które możesz dostosowac do swoich potrzeb.

Pondadto Ogre potrafi używac systemu SpeedTree

A z RakNet/NetDog proste MMO można napisac w tydzień.

RN i ND też są opensource. (To network engine dostosowane pod Irr i Ogre)

RakNet : www.jenkinssoftware.com

NetDog : www.netdognetworks.com/

Ogre3D : www.ogre3d.org

Irrlicht : irrlicht.sourceforge.net

Można też się wzorowac na danym silniku i napisac swój własny.

Pozdro.

Zbieeeram ++++luśiki ^^

10 Postów [x]

50 postow [x]

100 postow [x]

200 postow [ ]

500 postow [ ]

1000 postow [ ]

Opublikowano

>> Powiedz jaki masz budżet.

Właśnie miałem to napisać.

>> Podejrzewam, że byoby to w C++ ale nie wiem czy to nie jest czasem zbyt przestarzay język na to co chcę zrobić.

Jest wydajny i idealny do pisania gier. Chyba nie chciałeś tworzyć jakiejś superprodukcji w C#, Delphi czy Visual Basicu?

Mnie też korciło, by napisać sobie własną grę mmorpg, ale jeżeli sądzisz, że to proste, to jesteś w błędzie.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Gameforge 4D - np. Metin2

Blizzard Entertainment - Wow

Uważasz że takie gry stworzyły 13-16latki ? Oj nie ! Grupa zaawansowanych ludzi, którzy całe swoje życie się uczyli programowania itp.

Dam Ci pewną radę a raczej OGROMNE WEZWANIE ! OGROMNE KTÓREMU NIE PODOŁASZ !

Stwórz grę 2x gorszą od DSJ ( Delux Sky Jump ), czy Pokemon Red/Blue ,a wtedy bd miał odemnie szacunek i od kupy ludzi.

Włączając takie DSJ myślimy : ale gówno, grafika waląca dupą o kant. aaaaa zrób taką !

Powodzenia - I tak wiem że się nie podejmniesz tego wezwania bo z góry wiesz że nie dasz rady :

PS: JAk nie DSJ czy pokemony to może np. Saper

sygnanu.jpg

Opublikowano

Wypowiem się na temat UDK ;)

ten silnik graficzny stoi na bardzo wysokim poziomie i jest konkurentem silnika z crysis 2 "cry engine 3"...w tym silniku możesz zrobić bardzo ładną i rozbudowaną grę... nawet nowicjusz może stworzyć prostą grę ponieważ w tym silniku zastosowano innowatorską funkcję Unreal kismet... pozwala ona na "programowanie" bez większej znajomości języków ( do programowania) a wszystko możesz zrobić w interfejsie graficznym ;) polecam ci ten silnik ponieważ zaczyna być o nim głośno ;)

sam z nudów zrobiłem "poziom" w UDK (wykorzystałem obiekty gotowe... dołączone do silnika)

tak jak napisał user "Niebieska Erka" zrobienie gry wymaga dużej ilości osób które wiedzą co robić ;) na początek zrób prostą platformówkę...albo jeden poziom tak jak ja i pobaw się w zrobienie wody, deszczu, nieba ;) fizyki obiektów...

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

SKACZ LAMUSIE !!!

http://www.mpcforum.pl/topic/376714-tut-zawsze-dzialajace-opk-%3B/ <<<<<

ModemTaping i opk po każdym update

http://www.mpcforum.pl/topic/376770-overclocking/

Overclocking w warrock-u

hmmm... co mi tam... WALNIJCIE -

Opublikowano

Chwilowo dysponuję 40k zł na koncie. Spider ja nie chce ot tak sobie gry stworzyć bo mnie korci. Niebieska Erka ja mam akurat 18 lat a nie 13-16 i już kiedyś robiłem grę z tym, że w 2D. Wiem, że to w ch** roboty i wiem, że praktycznie jest to niemożliwe doścignąć Blizzarda. Ale jednak chcę tego dokonać. Mam już prawie kompletny zespół nawet. Brakuje mi jedynie jeszcze jakiegoś programisty dodatkowo. War4fun1 od początku chciałem robić w UDK bo wiem, że to bardzo dobry silnik, jednakże gdy z zarobkiem przekroczę 50k zł to jego twórcy zgłoszą się do mnie po kasę a znając życie będą żądali o wiele za dużo (w sumie to się im nie dziwię bo mają takie prawo w końcu długo pracowali nad tym silnikiem). Isith te silniki, które podałeś nie bardzo mi się akurat przydadzą. W sumie to kojarzę tylko ogre 3D o którym myślałem ale niestety on jest dostępny tylko w wersji demo co więcej jest zbyt prosty na to co chcę zrobić i jak mniemam te pozostałe tak samo.

Opublikowano

właśnie, że twórcy UDK wcale nie biorą tak dużo jak by się mogło wydawać ;D

dają ci Silnik Graficzny o wartości 500000 $ ( 500 tyś)

za 99$ możesz kupić licencję... bo inaczej możesz wydać grę tylko za free

z tego co czytałem to oddajesz im 10% z 10000$ zarobku ? nie pamiętam 10% albo 20%

więc nawet jak będziesz im oddawać te 20% i zrobisz "grę" nie ścierwo to zarobisz na tym dużooo...

Sniper Ghost Warrior jest chyba na UDK robiony... a to totalny badziew... a i tak zarobili swoje ^^

@Edit... jak masz 40 tyś zł i dobry team...to masz hmmm 25% szans, że wgl zrobicie grę ;)

taki budżet chyba nawet nie starczy na wszystkie potrzebne programy ;) chyba, że zrobicie ją korzystając z blender-a i ;) (darmowy program do obróbki 3D)

nie mówiąc o marketingu...

@Edit... pisałeś w 1 poście, że modelujesz w 3d max-ie... wiesz o tym, że najnowsza wersja tego programu kosztuje 4000$ ? zapewne nie masz go legalnego ;) ( jak nie to zapomnij o wydaniu tej gry...)

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

SKACZ LAMUSIE !!!

Overclocking w warrock-u

Opublikowano

Mujoner - jest wiele prostrzych sposobow zeby zarobic. Najlepiej bylo by napisac cos prostego, ale grywalnego, moglo by byc nawet w 2d. Gdy gierka odniesie sukces, moze troche zarobisz, wydajesz wtedy czesc 2 na ktora czeka juz pewne grono fanow.

Co do oprogramowania - tak jak pisza wyzej, bedziesz musial uzywac darmowego software, bo photoshop, 3dmax czy jakis silnik do gry, to wydatki rzedu kilku do nawet kilkunastu tysiecy pln.

//Sorry za brak polskich znakow, dopiero co postawilem system.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

licencja na doobry silnik graficzny możesz liczyć w setkach tysięcy pln ;)

Up ma 100% racji... zobacz jaki sukces osiągnęła taka "Gówniana" gra jak Tibia -_- zarobki z tej gry to pewnie miliardy ;P

SKACZ LAMUSIE !!!

Overclocking w warrock-u

Opublikowano

kolejny raz jakaś osoba mnie rozwaliła.

wybierasz pomiędzy najlepszym silnikiem na świecie, na którym powstały tytuły jak Unreal Tournament 3, Mortal Kombat 9 itp (UDK)., a zwykłym shitem do robienia gierek 2d?! (Game Maker)

ludzie na serio używajcie trochę mózgu

a co do gry, to zbierz ekipę min. 50 osób i do roboty.

Opublikowano

>> Tibia – gra z gatunku MMORPG, stworzona przez czterech niemieckich studentów informatyki

>> a co do gry, to zbierz ekipę min. 50 osób i do roboty.

Skąd Ty się urwałeś, koleś?

Opublikowano

Ale się uśmiałem! Coś typu WoW ahaha. Ty głupi jesteś? Do WoWa była potrzebna Armia programistów z różnych sfer.A ty chcesz zrobić taką grę z ziomkami z forum o chetach? Zastanów się...

Pomogłem? Daj minus!

ilovempc.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Blizzard w skladzie 500+ osob stworzylo WOW-a w 2 lata z pomoca kilkunastu sponsorow.

A ty chcesz zrobic cos duzo lepszego w skladzie 10-20 osobowym z budzetem 40zl.

Opublikowano

x_x Gameforge4D nie stworzyło Metina.. co za idiota ja pierdole.

Gameforge wykupiło jedynie licencje do zarabiania na gotowym metinie. Metin stworzyła firma YMIR ..

jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...