Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaki system do minecraft?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Chciałbym postawić swój serwer minecraft dla znajomych.

Serwer miał by być pełen survival. Potwor, zwierzęta, pvp - ON!

Zastanawiam się na jakim systemie najlepiej postawić taki serwer. Osobiście mam Windows Seven 32bit ale wiem że windows, w tle ma pełno usług po uruchamianych co spowolni minecrafta. Myślałem nad Linuxem, tylko jakim? Ubuntu? Zmieni to coś czy będzie tak samo jak na windowsie? da rade uruchomić hamachi na linuxie?

Posiadam taki sprzęt:

Intel Core 2 Duo E7200 2,53 ghz (2 rdzenie)

4gb Ram ddr2 (możliwość dokupienia jeszcze 2gb = 6gb ram)

Ati Radon HD 3870 512mb

Windows Seven 32bit

2Mb internet (neostrada)

Ping: 28ms

Ile taki sprzęt uciągnie osób na full survival? czy dokupienie jeszcze 2gb ram do tych 4gb (razem 6gb by było) zmieni coś? więcej osób uciągnie? czy jednak internet będzie ograniczał? Chodzi mi tu o płynną gre a nie lagi.

Zmienienie systemu na linux coś zmieni? jaki?

Dodam, że na komputerze, który będzie hostował, też chcę sobie pograć na serwerze. (odpalę chyba minecraft na linuxie nie?)

Na windowsie, bez lagów, hostowałem full survival z ok. 5-6 osobami. Więcej nie próbowałem przy 2gb ramu jednocześnie grając.

Pozdrawiam

Edytowane przez Aqualik

reklama RMCF

Opublikowano

Oczywiście linux byłby lepszy ale ciebie ogranicza twój internet 2 mb to co byś nie kombinował to i tak zagra 5-6 osób.A przy serwerze ważniejszy jest upload a nie download.

Wykup sobie jakiegoś VPS-a do 100 zł i na nim się pobaw jak ci się spodoba to za miesiąc kup dedyka.

Do serwera i jednoczesnej gry masz za słaby jeszcze procesor, nie wyrobi ci a co do linuxa to na początek zainstaluj sobie np Ubuntu Mint bo Mandarynka ma już za dużo wodotrysków.

Nie bój się linuxa ściągaj i instaluj zobaczysz że jest naprawdę prosty.

Hamachi na linuxa nazywa się Hauguchi.

Minecraft jest napisany w javie czyli pójdzie na wszystkim co ją obsługuje.

mcspeed

Opublikowano (edytowane)

Bardzo słaby internet, na kilka osób uciągnie, ale powinieneś zainstalować linuxa, ubuntu.

Jak chcesz 0 lagów, to złóż się z kumplami i kup dedyka 10 osobowego, 35 zł miesięcznie, administracja instaluje pliki itd.

Polecam pukawke lub progamers. Więcej ramu polepszyło by sytuacje, ale musisz posiadać o wiele lepszy internet.

Edytowane przez _Shadowlord