Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[POMOC]Referat z Geografi o karpatach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam muszę porawić gegre na 3 i musze napisać referat o karpatach błagam was dam limit plusów lub minusów dam 5

Wiem że na tym forum są też wykształceni ludzie którzy potrafią takie rzeczy

REFERAT musi być na jutro bo we wtorek musze go zdać

Jeszcze raz błagam bo wogole nie wiem jak to napisac

Moje najlepsze osiagniecie

beztytuu1gk.png

Opublikowano

Znalazłem w internecie takie coś::: i powiedzcie czy to jest referat ?? bo nie wiem

Olbrzymi masyw Karpat po stronie polskiej dzieli się na Pogórze Karpackie, Beskidy, Tatry i Pieniny.

W budowie Pogórza Karpackiego dominują utwory fliszowe. Formą przypomina liczne zaokrąglone garby, niekiedy spłaszczone, poprzecinane siecią rzek. Wysokość wzniesień waha się od 250 - 400 metrów n.p.m. Ogólnie w jego obrębie wyróżnia się Pogórze Śląskie, Pogórze wielickie i Doły Jasielsko-Sanockie.

Beskidy mają charakter średnich gór, z zaokrąglonymi grzbietami. Podzielone są na Beskidy Zachodnie i Beskidy Wschodnie. Umowna granica między nimi przebiega przez Przełęcz Łupkowską. Najwyższym szczytem Beskidów Zachodnich jest Babia Góra (wysokość 1725 metrów n.p.m.).

Beskidy Wschodnie to bieszczadzkie szczyty i doliny. W budowie oprócz fałd i płaszczowin fliszu karpackiego występują łupki i piaskowce. Kształty gór i wzniesień są łagodne.

Tatry to typowy przykład masywu z rzeźbą wysokogórską, ze stromymi zboczami. Najwyższym szczytem Tatr jest Gerlach położony po Słowackiej stronie gór (wysokość 2499 n.p.m.).

Pieniny - w przeciwieństwie do wyżej opisywanych masywów, w ich budowie dominują wapienie. Szczyty są ostre, a ich zbocza bardzo strome, najbardziej znane są Trzy Korony i Sokolica.

Klimat w polskich Karpatach jest umiarkowany, a rocznie spada tu od 800 do 1200 mm opadów.

W roślinności wyróżnia się piętra łąk i pól uprawnych, regla dolnego (przeważają lasy bukowe lub jodłowo-świerkowe, wysokość od 1150 do 1300 metrów n.p.m.), regla górnego (sięgają do 1500 metrów wysokości n.p.m. i dominują tu drzewostany świerkowe), piętra kosodrzewiny i rozległe hale. Piętro turni występuje tylko w Tatrach, roślinność jest tu skąpa.

Wśród ośrodków przemysłowych Karpat, można wymienić Bielsko-Białą z przemysłem włókienniczym i samochodowym, Żywiec z przemysłem piwowarskim, Andrychów z zakładami włókienniczymi, Sanok z fabryką autobusów, Krosno z przemysłem szklarskim i naftowym, Nowy Sącz z zakładami naprawczymi taboru kolejowego oraz Nowy Targ z Przemysłem skórzanym.

Moje najlepsze osiagniecie

beztytuu1gk.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...