Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam was zacni parobkowie! Moje sługi nie potrafią mi przybliżyć funkcji pozwalającej na przekierowanie skryptu na daną linię!

np.

To jest ukryta treść, proszę

Edytowane przez Bolesuaf Hrobry

Pomogłem? Natychmiast zgłoś to administracji, że mi ktoś włamał się na konto!

Opublikowano

czego linie ? co najwyzej mozesz na inną funkcje albo wykonać działanie jakieś , o co dokładnie chodzi ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Czyli chcesz zrobić coś takiego, że jeśli zostanie spełniony pewien warunek to program wykona GOTO do pewnej linii skryptu - o ile dobrze zrozumiałem to w dosłowny sposób chyba się tego zrobić nie da, ale za pomocą funkcji owszem, także można zrobić jakiś warunek, który omija te linie i masz to samo. Jeśli natomiast chodzi Ci o pętle to są trzy: While, Do i For.

roomy.png

Wczoraj do ciebie nie należy. Jutro niepewne... Tylko dziś jest twoje.

Opublikowano

For..To.. , Next , Do...Until , ContinueLoop czy ExitLoop itd

i najważniejsze warunkowe polecenia :

If...Elseif...Else...Endif

Select...Case...EndSelect

Switch...Case...EndSwitch

prościej wytłumaczyć też się da , nie definiujesz linie do której ma "skoczyć" tylko definiujesz akcje czy funkcje jaką ma wykonać , możesz używać warunków And, Or Not , działań matematycznych = < > , zasada jak w innych językach programowania ta sama zawsze

troche uproszczone to ale bardzo wygodne bo funkcja wcale nie musi się znajdować w tym samym pliku i wcale nie musimy sprawdzać gdzie i w jakiej lini sie znajduje

p.s. to że funkcji nie ma nie znaczy że sam sobie jej nie mozesz stworzyć i zamiast ciągle powtarzać jedną i tą samą tworzy się funkcje i używa z parametrami

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

1. Autoit nie obsługuje instrukcji GOTO.

2. Nawet gdyby to robił, używanie jej jest niewskazane ze względu na paradygmat programowania funkcyjnego.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano (edytowane)

@What a FUCK??

z tym goto to ci chodziło chyba o paradygmat STRUKTURALNY. Masz nawet na WIKI:

Wiele paradygmatów jest dobrze znanych z tego, jakie praktyki są w nich zakazane, a jakie dozwolone. Ścisłe programowanie funkcyjne nie pozwala na tworzenie skutków ubocznych. W programowaniu strukturalnym nie korzysta się z instrukcji goto.

Programowanie funkcyjne polega zupełnie na czymś innycm niż strukturalne...nie wiem jak można coś takiego palnąć...dużo u mnie straciłeś...

@topic-co do tej funkcji zrób coś takiego

func GetLine($plik,$miejsce)

for $miejsce in $plik

i tutaj sobie wyszukuj znaku CRLF czyli entera. Jak natrafisz na CRLF to czytasz text wstecz do poprzedniego CRLF lub początku pliku...

@ahh szkoda myślałem że chłopak ma jakieś ambicje...

choć można byłoby dopisać coś takiego do interpretera...

Edytowane przez Assarelliuss

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

jemu bardziej chodziło o programowanie na zasadzie GOTO i numer lini kodu do której ma skoczyć ( kontynuować skrypt od niej ) a jak wiadomo w autoit to raczej niemożliwe bo w ogule nie używa się numeracji lini kodu . w końcu to tylko język skryptowy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Dobra, dzięki wam za pomoc, dostaliście po +

szkoda, że się tego nie da zrobić :(

znacznie by mi skróciło skrypta i ułatwiło pracę...

:)

Pomogłem? Natychmiast zgłoś to administracji, że mi ktoś włamał się na konto!

Opublikowano

@Assarelliuss

@What a FUCK??

z tym goto to ci chodziło chyba o paradygmat STRUKTURALNY. Masz nawet na WIKI:

To dość interesujące, zważywszy na to, że akurat ten fragmencik wiedzy czerpałem całkowicie z wikipedii...

I z powodu czerpania wikipedii, liczyłem się z palnięciem jakiejś ewentualnej gafy. Ale na pewno nie takiej, której rzekomo dowodzi... inny artykuł z wikipedii.

Spójrz:

paradygmat proceduralny zachęca do odchodzenia od instrukcji skoku na rzecz procedur (funkcji)

Oraz:

I:

Ja wiem, że to wszystko wikipedia, więc często wątpliwe źródlo wiedzy. Na podstawie powyższych, procedura == funkcja, toteż paradygmat proceduralny == funkcyjny.

Jeśli możesz polecić coś więcej na ten temat przystępnego (nie będę przebijał się przez techniczne dokumentacje ani encyklopedyczne definicje, aby sprawdzić drobny niuans nomenklatury informatycznej) - zapraszam, ale - na boga - nie wytykaj błędów wikipedii innymi linkami do wikipedii!

Zedytuj te artykuły (i uźródłów!) zamiast zarzucać mi niekompetencję.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

nadal zarzucę ci niekompetencję-procedura TO NIE FUNKCJA!!!

Paradygmat funkcyjny:

Specjalnie z wikipedii :)

---------------------

Niby przejęzyczenia ale to tak jakby zamiast cout używać cin....

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Procedura TO FUNKCJA, która nie wrzuca wartości na stos przy returnie. (albo na odwrót)

To, że ktoś kiedyś dwoma synonimami nazwał dwa różne odłamy programowania imperatywnego i deklararatywnego to już nie moja wina. (i nie, nie mam pojęcia i nie zależy mi na poznaniu różnicy między imper. a deklar. paradygmatami)

To nie przejęzyczenie tylko moje rozumienie tych słów jako synonimów.

"Specjalnie z wikipedii" już wkleiłem Ci linki.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Niektórych rzeczy nie da się usprawnić i trzeba się opisać, czasem wychodzi istne spaghetti...

Ja tam jakoś zawsze sobie radzę. W AutoIT wszystko robi się na funkcjach więc nie trzeba instrukcji GoTo.

Najwyżej wstaw kod to się coś wymyśli, jeśli Ci z jakiegoś powodu nie pasuje nic innego :mellow:

Opublikowano

jak używasz w niektórych językach GOTO to ci wychodzi istne spaghetti

funkcja i procedura to jednak nie synonimy i oznaczają dwie różne rzeczy

Cytat

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Procedura TO FUNKCJA, która nie wrzuca wartości na stos przy returnie. (albo na odwrót). Pomyśl, zanim coś napiszesz. Klikaj F1

Edytowane przez Dohoian
Opublikowano

Czy to nie jest czasem spam? -.- Wchodzisz do każdego tematu, tylko po to, żeby zacytować kogoś i napisać, że się z nim zgadzasz? <_<

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...