Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Free run i LeParkour

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

stosunkowo niedawno zainteresowałem się sztuką free run oraz Parkour.

Czy ktoś z was uprawia ten sport i mógłby udzielić mi wskazówek które są przydatne dla początkujących ? Oczywiście wiem, że przed biegami trzeba się rozciągać ale nie do końca wiem jak należy amortyzować skoki z większych wysokości.

Opublikowano

Kiedyś biegałem.

Nigdy nie skacz na cala stope. Staraj sie badziej na palce, a amortyzujesz rollem:

1. Skaczesz na palce i rzucasz sie na rola.

Na youtube masz dużo porad i poradników

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś biegałem.

Nigdy nie skacz na cala stope. Staraj sie badziej na palce, a amortyzujesz rollem:

1. Skaczesz na palce i rzucasz sie na rola.

Na youtube masz dużo porad i poradników

@up

bardzo cenna wskazówka nigdy nie skacz z większej wysokości na całą stopę , gdyż możesz uszkodzić woreczek stawowy bądź złamać/kręcić kostkę

jak chcesz skakać skacz poprawnie tzn chodzi mi o to że jak masz zamiar ćwiczyć i się przykładać to skacz tak aby kręgosłup nie cierpiał i jak najmniej żeby stawy obciążać bo na starość będzie kiszka

Pamiętaj przed przeszkodą zastanów się 2 razy czy jesteś w stanie przeskoczyć(żebyś się nie wycofał podczas skoku) gdy spanikujesz podczas skoku tzn.w ostatniej chwili

do mózgu dociera wtedy sygnał automatycznie no i spadasz.. ;/

osobiście skakałem 3 lata pk/akro i był wymiot ;p

koleżko trzymaj się dużo na youtube obejrzyj masz tam mase tot urialów

!!!!

Nadgarstki i Kostki - > pierwsze co w rozgrzewce

Edytowane przez F1N4L.
Opublikowano

Cześć,

stosunkowo niedawno zainteresowałem się sztuką free run oraz Parkour.

Czy ktoś z was uprawia ten sport i mógłby udzielić mi wskazówek które są przydatne dla początkujących ? Oczywiście wiem, że przed biegami trzeba się rozciągać ale nie do końca wiem jak należy amortyzować skoki z większych wysokości.

Z wiekszych wysokosci rob roll-a lub poprostu nie skacz na cala stope bo to zabojstwo ; p Ewentualnie skaczac ugnij bardziej nogi przy ladowaniu.

A ogolnie to juz wiele lat trenuje PK w ostatnim czasie moze nie tak czesto ale tego nie zapomina sie do konca zycia ; ]

Opublikowano

Parkour trenuję od kilku lat i nawet nieźle mi idzie :P Tylko przez zimę się "zapuściłem" i trzeba będzie nadrobić formę ;)

Ogólnie jest super, jeśli ktoś zna prawdziwy sens i przeznaczenie PK to wie czemu.

Sporo się nauczyłem i poznałem siebie :) Polecam. Ale Parkour a nie "skakanie przez murki".

Opublikowano (edytowane)

Ćwiczyłem Parkour około 6 miesięcy.

Fajnie Było...Lecz przerzuciłem się na deskę :)

Wierz w siebie a dokonasz wszystkiego !

Edytowane przez 14darek
Opublikowano

licz się z tym, że nie obejdzie się bez złamań.

daruj sobie Parkour, jeśli jesteś nie pewny swoich działań. od razu odradzam.

a zamortyzujesz skoki upadając na palce i przerzucenie się na roll'a.

Opublikowano

licz się z tym, że nie obejdzie się bez złamań.

daruj sobie Parkour, jeśli jesteś nie pewny swoich działań. od razu odradzam.

a zamortyzujesz skoki upadając na palce i przerzucenie się na roll'a.

Nie znam nikogo z moich znajomych ktorzy trenuja PK/FR aby kiedykolwiek cos zlamali. Jezeli ktos skacze jak pojebana malpa odrazu z bloku 20 metrow to sie nie dziwie ze sie lamia. Kazdy ma jakis trick ktorego w 100% nie umie wiec nie warto napierdalac na debila tylko wystarczy chwile pomyslec przecwiczyc dany trick w najbezpieczniejszy sposob i nic sie nie zlamie a jak ktos chce odrazu jump-y z bloku robic i backflipy z 5 metrow na ziemie to wiadomo zlamania beda.

Opublikowano

Ja cwiczyłem 1 rok.

Zniechęciło mnie to bo kumpel robiąc backflipa z huśtawki. Robił to kilka razy. Źle wyskoczył i rypnoł sie na barierkę i sie połamał.

Lenovo Legion Slim 5 User
CPU: 
AMD Ryzen™ 7 8845HS GPU: NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 (140W) RAM: 32 GB DDR5 5600 Mhz SSD: GoodRam PX700 1TB + SAMSUNG 970 Evo Plus 1TB 

Opublikowano

Ja tam uprawiałem kiedyś Le Parkur ...

1315137143-U173186.png

"Ludzie mówią, że jestem pijakiem, chodnikowym równym chłopakiem..."

"Ale ja mam w sobie mordercę, wojownika, chcę zjeść Twoje serce..."

Opublikowano

Pompki brzuszki i podnoszenie na rurce

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

76561198014515809.png

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Pompki i

Brzuszki( Hmm - Krótkie i długie mam nadzieję że wiesz o co chodzi a jak nie popytaj sie kumpli bo za dużo pisania)

I Sam Próbuj przeskakiwać przez ławki na podwórku itp.

84520764.jpg

Sygna By Kolega

:)

minusy.png