Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] System wolno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!! Dziś około godziny 9:00 wyłączyłem laptopa. 20min potem chciałem go włączyć, ale już się wszystko zlagowało. Dokładniej :

Wtedy w max 1,5min włączał mi się komputer teraz z 5min jest napis '' Trwa uruchamianie systemu'' , potem 3min pulpit się ładuje itp.. Jeszcze przed tym jest skaner dysku c i co chwile jakieś błędy segmentów ... Programy także się wolno uruchamiają.

Dodam także że miałem podobny problem z 1 miech temu ale w tedy naciskałem cały czas ''napraw komputer'' lub coś tam innego. Teraz jakoś już to nie działa ;/

Proszę o pomoc !!!

P.S - Dane laptopa :

Win 7 64bit

Mam go z 6 miechów

1gb karta graficzna

4gb ram ...

Dodam także że mam jakieś 3 płytki, które dał mi koleś w sklepie (powiedział że mi wykona kopię zapasową ). Jeśli nic nie da to co na górze napisałem to proszę o wytłumaczenie jak odzyskać system od nowa ;) Pozdrawiam

Pozdrawiam .

Opublikowano

@UP :

Co mam wyczyścić ??

A jeśli nic nie działa to jak z tych 3 płyt przywrócić system do początku???

Opublikowano

1. Pobierz program OTL i wygeneruj log na domyślnych ustawieniach. Potem wrzuć go na forum (w tagu spoiler)- zobaczymy co siedzi w autostarcie.

2. Pobierz program Malwarebytes AntiMalware i wykonaj szybkie skanowanie. Log wrzuć na forum (w tagu spoiler).

Opublikowano

Co do pierwszego punktu to możesz jaśniej ???? Co ja mam w tym programie zrobić ??? Rejestr wyczyścić czy co ?

Opublikowano (edytowane)

Pobierz to, uruchom, a potem kliknij Skanuj, bez zmieniania żadnych ustawień. Program wygeneruje dwa pliki tekstowe- ich treść wklej na forum w tagu spoiler, albo dodaj oba pliki jako załączniki do posta.

Edytowane przez Booa
Opublikowano

Ehh... Nie czyta mi myszki pod usb ani pendrive .... Przeglądarka się nie włącza .... Jak z tymi płytami przywrócić system???

Opublikowano

No ale nie trzeba nic w biosie zmieniać ??? Wkładam ją i nic sie nadzwyczajnego nie dzieje ...

Specjalista
Opublikowano

jeżeli masz płytkę od windowsa to format lub przywracanie systemu

pomogłem? wejdź tu i kliknij: pajacyk.pl

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Codziennie z głodu ginie jeden troll, nie bądź obojętny i już dziś nakarm trolla warnem :)

Opublikowano (edytowane)

Jeśli próbujesz z płyty w BIOSie trzeba ustawić bootowanie z CD.

Laptopy maja partycję Recovery i można spróbować z niej przywrócić system. Podczas startu laptopa po naciśnięciu jednego z przycisków F (nie wiem jaki to będzie u ciebie) powinien wystartować odpowiedni kreator. Potem postępujesz według jego instrukcji.

Edytowane przez Booa
Opublikowano

Ludzie... Zrób format i tyle... Nic nadzwyczajnego nie instalowałeś/ściągałeś?? Nic nie usuwałeś??

Nothing to do here.

Opublikowano

Pobierz jakiś program do porządkowania rejestru, zdefragmentuj dyski, usuń niepotrzebne pliki (programem usuń tymczasowe, zwykle niepotrzebne). Nie zaśmiecaj dysków, jak coś masz na chwilę to to usuń. Większe rzeczy zrzucaj na płyty, pamięć przenośną. Defragmentacja 1-2x w tygodniu. Nie podam Ci nazw programów bo nie pamiętam, ale jest taki jeden, którym możesz pogrzebać w ustawieniach odpowiedzialnych za to, co i jak się odpala przy włączaniu kompa. Możesz wywalić niepotrzebne rzeczy, system będzie szybciej startował i potem nie będzie zmulać. A najlepiej zrób do tego format i przeinstaluj system. Yyy.. to tyle xD