Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] JAK DROPNAC FMS’a ? – czyli doświadczalna odpowiedź na trudne pytanie.

Popielnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JAK DROPNAC FMS’a ? – czyli doświadczalna odpowiedź na trudne pytanie.

1. WSTEP

„Ej, jak często dropi FMS?” , „Eee eee, ile bestów trzeba zabić?” .Głównie takie pytania nowych graczy przekonały mnie do napisania tego artykułu. Celem tego doświadczenia jest pokazanie ile czasu potrzeba na zdobycie broni, oraz określenie czestotliwości z jaką wylatują one z besta. Pragnę zaznaczyć ,że artykuł ma tylko charakter informacyjny i należy go traktować jako ciekawostkę do poczytania. Oznacza to wiec , iż czas podany przeze mnie na wydropienie FMS’a , potrzebne skille, eq oraz ogólna budowa postaci może się w znacznym stopniu różnić od Waszej. Aby ułatwić oraz uprzyjemnić czytanie dodane zostało kilka screen’ow.Przedmiot dropiony bez rekawicy złodzieja.

2. POSTAC

Aby dropnać FMS’a będziemy potrzebowali postaci o odpowiednim poziomie. Istnieje wiele opini czy lepiej iść tam na 15,20,30 czy może nawet 45 lvl. Z własnego doświadczenia wiem ,że miecz pełni księżyca może wylecieć zarówno bijąc postacią 11lvl jak i 40-45lvl. Istnieje także opinia , że bicie bez skilli powoduje większa szansę na wypadnięcie przedmiotu. Jest to MIT – trzeba po prostu mieć szczęście. Ja jako postać do doświadczenia wybrałem Szamana na 34 poziomie. Profesja – leczenie. Postać jest aktualnie budowana pod pvp , wiec nadała się idealnie na pojedynki z best.specjalista.

postach.jpg

3. EQUIPMENT – czyli wyposażenie postaci.

Jak wspomniałem wyżej na bestach siedzą już osoby mające nawet 15lvl.W takim przypadku obowiązkowe jest przyzwoite eq (opis wykonam dla wojownika lecz przy innych postaciach sprawa wygląda podobnie):

-Bojowa tarcza+8/9

-Srebrna bransoletka +9

-„Kask” +7/8/9

-Naszyjnik + 1,5/2 k PZ

-Buty + 1,5/2 k PŻ

-Mnisia +9

-Pajęcza włócznia+9/ Stożkowy miecz+9

Do tego jakieś kolczyki dobre (np. miedziane +9 – dodają siły)

Jednak nasza postać posiada 34 lvl , więc nie było konieczne posiadanie takiego wyposażenia. Mimo to nasz szaman dostał kilka itemow +9 oraz nienajgorsze bonusy.

EQ NASZEGO SZAMANA:

81141519.jpg

4. UMIEJĘTNOŚCI / PROFESJA oraz STATYSTYKI:

Istnieje wiele opini na temat tego jaka profesja radzi sobie najlepiej z bestami. Według mnie , jeśli idziemy na +25lvl na best.specjaliste nie ma to najmniejszego znaczenia. Wystarczy dobre eq +8/9 (najlepiej z bonami) i obojętnie jaka profesje wybierzemy to „damy rade”. Warto również zaznaczyć ,że specjalista nie posiada dużej ilości punktów życia (jak na besty) wiec profesje posiadąjace „ataki zasięgowe” , jak archer czy nasz healer potrafią go zabić z pewnej odległości bez używania mikstur. Jako przykład wystarczy podac Archera +30 lvl z Łukiem z rogu jelenia posiadającym „obrażenia umiejętności” na +15% (do tego najlepiej kd+3/4) oraz dobrze rozwinięte skille. Jest on w stanie pokonać besta w jednej, dwóch „seriach”. Jeśli jednak idziemy na niższym lvl dobrze jest zaopatrzyć się w eq z bonusami do PZ oraz odpowiednia ilość mikstur.

Nasz healer jest postacią budowaną pod pvp ,więc postanowiłem wybrać PRZYWOŁANIE BŁYSKAWICY jako pierwsza umiejętność do wbicia na M.(ma ona niezły DMG oraz szansę na omdlenie- niestety ładuje się ,aż 15 sekund). Następnie punkty zostały rozdane (aktualnie 12 pkt) w RZUT PIORUNEM.(szybciej się ładuje, nienajgorszy DMG).

umiejtnoci.jpg

Sprawa statów tez była dobierana indywidualnie. Wiedząc , że posiadam bony do PZ postanowiłem nie iść popularna droga WIT:INT 1:2....Aby zwiększyć obrażenia zainwestowałem więcej Inteligencje, kosztem Witalności. Biorąc pod uwagę, ze szaman posiadał wachlarz na 15 lvl, DMG był na przyzwoitym poziomie.

statyu.jpg

5. NOCNY ŁOWCA – czyli polowanie na zwierzynę, gdy myśliwi śpią.

Jeśli zależy Wam na spokojnym i efektywnym dropieniu FMS’ów jedyną odpowiednia porą aby wybrać się na besty jest noc w środku tygodnia (doświadczenie było przeprowadzane w godzinach 00:30-1:30, w nocy z poniedziałku na wtorek).

Najlepszym miejscem na szukanie best.specjalisty jest DOLINA ORKÓW ,a dokładniej mówiąc spot od strony królestawa Jinno (można go również znaleźć w m2, jednak zdecydowanie polecam dolinę).

mapars.jpg

Dwa Besty respią się tam co 5-10 minut, wiec najlepiej dropić wg schematu:

-Wchodzimy na CH1.

-Zabijamy specjaliste z niebieskiego pola.

-Zabijamy specjaliste z czerwonego pola

-Wchodzimy na CH2.

-Zabijamy specjaliste z czerwonego pola.

-Zabijamy specjaliste z niebieskiego pola

-Logujemy się na CH3

-...

Takie systematycznie zabijanie powoduje stały dostęp do bestów (nie trzeba czekać- wystarczy zrobić loga).

6. PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA – czyli jak to się działo.

Na zegarze północ. Logujemy się na kanale pierwszym. Lecimy do handlarki po kilka potek (łącznie poszło 14 niebieskich i 8 czerwonych). Do teleportera i już jesteśmy na odpowiedniej mapie. Teraz tylko trochę się przejść, łyk kawy i zaczynamy. Godzina 00:30. Zabijamy pierwszego best’a. Wrażenia? Ciężko coś...ponad polowa Hp spadła, my uciekamy...ale...zaraz...przecież biegamy nago!. No tak, szata założona , tarcza w dłoni to jedziemy z nim. Na początek Burzowy Szpon (największy zasięg), potem rzut piorunem, na koniec przywołanie błyskawicy. Best posiada już ok. 40% HP. No to szybkie 2 Hity. Kilka metrów biegu, leczenie i znowu seria skilli. Specjalista leży. Jeszcze szybkie spojrzenie na ilość naszego HP – 100%, wiec można zabić drugiego, potem trzeciego, czwartego...

7. RĘKAWICA ZŁODZIEJA - czyli + 50% szans na FMS

Szanse dropnieca fms można zwiekszyc kupujac Rękawice Złodzieja tą z is na 7 14 lub 30 dni lub dropiac ze szkat albo Metinów 85 lv i 90 lv tą na 1h lub 2h

8.CZY TO OPLACALNE – czyli jakość i ilość itemów jakie udało się zdobyć.

Tutaj nie ma co za dużo pisać. Tabela przedstawia wszystko co leciało. Dodam tylko , że udało się łacznie zabić 40 best.specjalistów w 1 godzinę naszego doświadczenia.

dropu.jpg

No i koniec. Godzina 1:30. Mamy jednego słabego FMS’a. Zawiedziony? NIE. Zawsze mogło nic nie wylecieć.

Czy jest to opłacalne ? Dla kogoś kto ma +60 lvl i chce sobie zarobić dużo yang droperem wydaje mi się ,że nie. Jeśli natomiast potrzebujecie FMS’a lub posiadacie niższy lvl i potrzebujecie trochę zarobić na eq (za jednego FMS’a śr.20 można na obecna chwile dostać np. tygre+9) to jest to dobry pomysł.

Dziękuje Wam za przeczytanie artykułu. Jeśli się spodoba ...to...zobaczymy... jeszcze tyle pytań zostaje bez odpowiedzi...

Prosze o Zdjecie mi tych 5%

:)

Opublikowano

Ciekawie opisane, bardzo miło się czyta. Masz +. początkującym się przyda.

upps47.jpg

Szukam Privka Hard,Medium jak masz coś ciekawego proszę napisz na PW

Opublikowano

Przydatne, ale za dużo pierdolenia, mi wystarcza 15 lvl body eq +6 bez żadnych bonów i daję radę. Takiego fmsa to ja w 10 min dropię :)

Opublikowano

tu masz slabe eq ale wystarcza zeby zabic besta na 2 skile w 2 sek wiec mozna ubic wiecej bestow w 1h ty ubijesz 30 w 1 h a ja 50 zawsze to cos

Opublikowano

Dawno nie czytałem tak ładnie opisanego poradnika :). Naprawde sie postarałes i wszystko dogłebnie opisałes. Za to ze pokazałes mi gdzie sie respią besty masz u mnie + :)

Za duża.

By pegas10

Opublikowano

Fms dropi jeszcze z :

Dziki Łucznik, Best. Żołnierz, Dziki Generał, Best. Maniak, Bestialski Łucznik, Best. Kapitan, Przekl. Nieb. Alfa Wilk

mapars.jpg

Żółty best żołnierz

biały best łucznik

czerwony best maniak

Jak widać w dolinie jest więcej dobrodziejstwa niż specjalista

Opublikowano

@ Liukaner

TuT jest gdze najlepiej dropic fms i na czym wiec dalem mape z najlepszym miejscem respów ale + za checi :)

Opublikowano

Bardzo przydatny poradnik.Widac ze sie napracowałes. i szczerze nie wiedzialem ze sie respi co 5-10min xD

1294227919.png
Opublikowano

Bardzo ładnie napisane , +sika masz . I podobno jeszcze zwiekszaja sie szanse na dropniecie jesli sksujemy sobie postacia z malym levelem ktora ma eq +0 .

pustamiska.pl <--- wejdz i kliknij
pajacyk.pl <--- wejdz i kliknij

Microvolts <3

Arcymistrz
Opublikowano

Ktoś tu zaszalał ;)

Bardzo przydatne dla początkujących pajaców (lepiej?) :P

Oczywiście + za prace i dodaje TUTa do mego spisu ;)

Opublikowano

Poradnik Dobry.

Ale widac, ze w testach nie miales zbyt duzo szczescia.

Mi srednio na 1h 3-4 fms'y lecialy.

Tak czy inaczej, dowiedzialem sie kilku przydatnych wiadomosci na temat dropienia fms'ow.

Tak wiec + dla Cb. ;)

Opublikowano

Piękny estetyczny poradnik, bardzo przydatny dla "nabów" :D Leci +sik!

sygnaturat.jpg

[/Jeśli Pomogłem Daj + (lub jeśli jesteś fajny)

Opublikowano

Najlepszy to on nie jest i napewno nie jest twój

ezreal2.png

Sygnature Wykonał Użytkownik Wizzardius

;)

Opublikowano

Znałem te miejsca, ale + za poradnik:] ide zaraz dropić

"Zawsze trzeba podejmować ryzyko. Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie, gdy będziemy gotowi przyjąć niespodzianki, jakie niesie nam los."

Opublikowano

2x up jak nie potrafisz nic napisac ani zrobic to nie znaczy ze inni tez nie potrafia nabku

Znajdz lepszy :) i daj link

Opublikowano

Yea kurna 5 minut i fms 16 sr

ło kurwa drogi !!!!!!!!!!!!!!!

Jak coś to dodam, że mam 15 lvl używałem skilli itp i aury i wogule i co jakoś 2 pod rząd od razu 5 min od wejscia

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik - musze przyznac, ze dosc oczywisty i za bardzo nic nowego nie wniosles, ale bardzo przyjemnie napisany - czytelny, ciekawy styl pisania ;) +

Opublikowano

Extra poradnik , dzięki ! Jutro idę dropić FMS :) :) :)

Powoli, żegnam się z wami, moi kochani userzy <3

95% mówi samo za siebie, tyle starań żeby wbić te dzisiejsze 400 postów, pomagając zarobić te AŻ 53 lajki.

No cóż... Raczej już nie wrócę, tylko czekać na dodatkowe 5% od kochających mnie adminów, pozdrawiam all !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...