Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam dysk w kompie, który ma 455GB Miejsca z czego wolnego 219GB

Troche mnie to dziwi, ponieważ gdy wchodzę na Dysk C i zaznaczam all i sprawdzam ile to ma to pokazuje 55.5GB czyli wolnego miejsca powinno być 399.5 GB, a czemu pisze ze 219?

Czekam na odpowiedź! Będa plusy. PS. jest to mój jedyny dysk na kompie nie licząc tego "zapasowego", który ma 5.5GB

logofuw.png

Fjuczerr nakurwiamyy

xD

Opublikowano

po co zaznaczasz jeśli masz zaznaczone nie pokazuj plików ukrytych i systemowych to ich nie dolicza ale liczy do pojemności zajętej przez pliki, wejdz na właściwości dysku i ci dokładnie pokaże cały rozmiar dysku, całą zajętą powierzchnię i wolną

sam windows na dysku ( pewnie masz w7 ) to prawie 50-70 tysięcy plików i około 15Gb licząc wszystkie pliki systemu, swap i hibernacje , dodaj do tego odzyskiwanie systemu i punkty przywracania w System Volume Information , zawalony kosz który czasem i tak zostawia pliki w swojej zawartości

policz ile masz gier zainstalowanych , teraz średnia gra to ok 1-2 dyski DVD po zainstalowaniu prawie 6 do 10 Gb , jeśli masz kupionego kompa z systemem to jeszcze mozliwość ze masz instalke windowsa tez na dysku

fizycznie 1Gb danych na dysku zajmie nawet od 1,5 do 2 Gb miejsca , zwłaszcza przy małych plikach i pewnie jak ty masz u siebie zbyt dużych klastrach na dysku

455Gb na dysku to około 440 Gb normalnie ( 1 Mb to 1024 Kb, 1 Gb to 1024 Mb ) producenci podają zawsze pojemność według tej jednostki normalnie zawsze na dysku jest mniej , wystarczy podzielić przez 1,024 i masz właściwą pojemność dysku

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Gier mam zainstalowanych 2 łacznie z minecraftem to 3 ;P

Dzięki, że mi to wytłumaczyłes :) Pozdro leci +

logofuw.png

Fjuczerr nakurwiamyy

xD