Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak ...

ale w kompie jeśli dana płyta obsługuje i ma włączoną opcje kontroli obrotów wentylatora to nic nie stoi na przeszkodzie by to zrobić , jednak w większości przypadków wyłaczy się komputer bo zadziałają zabezpieczenia , czyli praktycznie nie ( wyłaczając sprawdzanie obrotów i kontrole wyłącza się też sterowanie prędkością z poziomu systemu )

inaczej w laptopach bywa tu ma się pełen dostęp do większości funkcji biosu zwłaszcza pod linuxem i mozna zaszaleć z wiatrakiem zmieniając nawet jego kierunek obrotów ale tylko jeśli wentylator jest oparty o silnik krokowy ;) ( nie wiem czy działa takiei coś pod widnowsami ) w normalnym kompie i z dibrym wentylatorem nie ważne jak się podepnie zasilanie wentylator zawsze się kręci w jedną strone

przykład regulacji karty graficznej nvidi

To jest ukryta treść, proszę

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@up

Pamiętaj o 1 zdaniu robema - Każdy obsługuje co innego. Niezbnędne. Przy okazji, ggr, nie pisz jak nie wiesz. :)

Opublikowano

dobrze napisał że nie , ja dodałem praktycznie nie bo w teorii powinno działac ale i wcale nie musi na samym końcu masz dlaczego

stare komputery może obsłuży tak z powyżej 5-6 lat wstecz nawet więcej, nowsze już nie bo większością funkcji steruje już osobny układ i zejście poniżej pewnego progu obrotów wyłącza komputer albo włącza zabezpieczenia na płycie głównej .

jeśli w biosie jest wyłączone zarządzanie sterowaniem i kontrolą temperatury to nie ma możliwości w żadnym wypadku sterować wentylatora co najwyżej pobrać dane o obrotach i temperaturze

jeden mankament takiego programu ( jeśli by istniał ) nie była by uniwersalność, każdy producent czy nawet model płyt głownych ma swoje sterowniki dostępu do tych funkcji, swoje sygnały sterujące czasem tylko dedykowany program producenta dopiero umożliwia jakikolwiek wgląd w wartości biosu i sterowanie nim z poziomu systemu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

dobrze napisał że nie , ja dodałem praktycznie nie bo w teorii powinno działac ale i wcale nie musi na samym końcu masz dlaczego

stare komputery może obsłuży tak z powyżej 5-6 lat wstecz nawet więcej, nowsze już nie bo większością funkcji steruje już osobny układ i zejście poniżej pewnego progu obrotów wyłącza komputer albo włącza zabezpieczenia na płycie głównej .

jeśli w biosie jest wyłączone zarządzanie sterowaniem i kontrolą temperatury to nie ma możliwości w żadnym wypadku sterować wentylatora co najwyżej pobrać dane o obrotach i temperaturze

jeden mankament takiego programu ( jeśli by istniał ) nie była by uniwersalność, każdy producent czy nawet model płyt głownych ma swoje sterowniki dostępu do tych funkcji, swoje sygnały sterujące czasem tylko dedykowany program producenta dopiero umożliwia jakikolwiek wgląd w wartości biosu i sterowanie nim z poziomu systemu

wiem o co ci chodzi, ale co to ma być??? "Nie." To w takiej teorii jego post jest zbędny, z porównaniem do twojej teori. Bardzo dobrze opisane, leci +. Widzę że ty zaaw. jesteś.. Ile się uczyłeś i skąd? Ja prawie zaaw. Jeszcze kilka poprawek, niektórego cząstki autoit zapomniałem, bo c++ full na pamięc wkułem :P

• Dodaj nową pozycję...