Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] HardStyle i jego początki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tworzę ten temat bo praktycznie nie mogę się dokopać do pierwszych nutek hardstyle.

Trochę poczytałem na wikipedi o tym i pisze ,że hardstyle zaczął powstawać na początku drugiej połowy lat 90 XX wieku.

Zaraz się wezme za szukanie pierwszych nutek ,ale pewnie trudno będzie się dokopać.

Póki co stanąłem na 2007 roku :D

Ktoś ma jakieś info o początkach HS'a ?

hersygna.png
Opublikowano

@up

ta wlasnie doczytalem... znalazlem tjb jego jedna nute z 1999 ,ale nie przypomina to w ogole hardstyle'a

pozniej byl jakis ziomek ,ktorego mozna znalezc pod nazwa The Prophet. Po nie dlugim czasie dolaczyla do niego Dj Lady Dana ,ale to juz jest rok 2000

Wiadomo mi tez ,ze Dj Dov Elkabes byl zafascynowany HardCorem ,a to jest lekka roznica. Bynajmniej poki co to wiadomo mi ,ze poczatki hardstyla siegaja bardziej 2004/2005/2006 roku.

Wtedy juz zaczeli tworzyc miedzy innymi Headhunterz czy Wildstylez

hersygna.png
Opublikowano (edytowane)

Początki Hardstyle'u sięgają końca wieku XX, Holandii, a dokładnie roku 1999, kiedy to utalentowany holenderski DJ Dov Elkabas zafascynowany muzyką Hardcore pochodzącą z Belgii i House z Wielkiej Brytanii zaczął eksperymentować i łączyć te dwa gatunki. Przekierował metrum i zwolnił szybkie sample do 160 BPM, dodał cieżki motyw basowy. Obok The Prophet'a, Hardstyle tworzyla przedstawicielka płci żeńskiej - Dana van Dreven, która przyjęła pseudonim Lady Dana. Młodzi Holendrzy szybko wchłonęli nowy trend, muzyke określono nazwą "Hardstyle" a The Propheta i Lady Dane okrzyknięto rodzicami tego gatunku. Jednak jako pierwszy użył odwróconego basu hardtrancowy Dj - Scot Project w swym remiksie utworu: Hennes and Cold - The Second Trip. The Prophet założył słynną wytwórnię Scantraxx Recordz, zainteresował się młodym pokoleniem utalentowanych Dj'ów. Dzięki temu pojawily sie takie osoby jak: Luna, Pavo, Isaac, Zany. Przełomem stała się decyzja holenderskiego giganta Q-Dance o roztoczeniu pieczy nad tym gatunkiem. Pierszą większą imprezą na której zagrano Hardstyle stał się Qlimax. Wtedy też powstały duety Dj'ejskie w tym: Deepack, Showtek, Alpha Twins. Pod nadzorem Propheta, Deepack stworzył, w 2003 roku, hymn Qlimax'u pt. "The Prophecy". Dla wszystkich fanów tej muzyki był to przełomowy moment. Utwór zafascynował, stał się czymś więcej, zyskał miano klasyka wszech czasów i hymnu każdego fanatyka Hardstyl'u. Dużo, w rozwijający się gatunek, nowości włożył Raoul Van Grinsven zwany Zany oraz Fabian Bohn aka Brennan Heart.

Zrodlo:google.pl

I tak Dark Oscillators rlz.

Edytowane przez Kurwiorz

1305919768-U89562.jpg

Licze na +++!

Opublikowano

czytalem juz to ^^

ale tu jest duzo hardcoru ,a mi bardziej chodzi o czysty hs ,ale zaczynam zauwarzac ,ze taki wyczyszczony to zaczynal wlasnie powstawac w tym 2005/2006

hersygna.png