Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Terraria - czyli z czym to się gra.

wojtekch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek, witam Was ;)

Opiszę tutaj najprzydatniejsze rzeczy dot. gry terraria.

Postaram się opisać każdą rzecz krok po kroku ;]

Słowo wstępne o grze:

Terraria - gra zawierająca elementy RPG, przygodowe i akcji wydana i rozwijana przez studio Re-Logic.

Gra łączy w sobie odkrywanie, tworzenie, budowanie i walkę z potworami na kilku poziomach świata, a wszystko to w klimacie 2D !

Premiera gry to 16 maja 2011 r. Szacuje się że gra została wtedy sprzedana w 50.000 ! o.O

Swoją fabułą nawiązująca do Minecrafta, popularnej sandboxowej gry lecz osadzonej w trójwymiarze.

I. Pierwsza noc

Naszym zadaniem jest zebranie surowców, na początku najczęściej jest to drewno, oraz zbudowanie domku w którym przeczekamy pierwszą noc.

Drzewa ścinamy za pomocą toporka:

Copper_Axe_crafting.png

Pamiętajcie ! Im większe ścinacie drzewa tym więcej desek wam z niego wypadnie.

Chyba nie muszę tłumaczyć jak wygląda drzewo :D

Natomiast jeśli chcemy aby nasz domek został wybudowany ze szlachetniejszych surowców sięgamy po kilof:

Copper_Pickaxe_crafting.png

i kopiemy stone.

Stone możemy przepalać w piecu na "szare cegły":

Grey_Brick_crafting.png

Potem, bardzo istotną rzeczą jest zrobienie stołu do craftingu który w eq wygląda następująco:

Workbench.png

Jeśli chcemy oświetlić nasz domek, używamy do tego celu pochodni.Pochodnie tworzymy z desek i gelu.Gele wypadają nam ze slime'ów.

Każde trzy pochodnie to jeden gel i deska.A wygląda to następująco:

Torch_crafting.png=Gel_x1.png+Wood_crafting.png

Propozycja wyglądu pierwszego domku:

domekx.jpg

Po zebraniu odpowiedniej liczby surowców budujemy domek! Na początek nie polecam budować domków większych niż 15x6.

Drugą bardzo istotną rzeczą w tej grze (zaraz po budowaniu ^^) jest zbudowanie kopalni i wydobycie surowców.W terrari nie ma określonych poziomów na których

znajdziemy żelazo, srebro lub złoto.

Platformy z desek, dzięki którym możemy wychodzić z kopalni robimy z drewna (desek).

Wood_Platform_crafting.png =Wood_crafting.png

Jeśli wydobędziemy pierwsze surowce możemy zająć się zrobieniem pieca i kowadła:

Furnace_crafting.png=Stone_x20.png+Wood_x4.png +Torch_x3.png

Anvil_crafting.png=Iron_Bar_x5.png

Ważną rzeczą, jest także stworzenie drzwi do naszego domku, które wytwarzamy w craftboxie:

Wood_Door_crafting.png=Wood_x6.png

II.Nowe narzędzia

Gdy rozpoczynamy grę w terrarie, otrzymujemy podstawowe ekwipunek w którego skład wchodzi kilof i toporek.

Lecz gra na standardowym eq wg. mnie jest nonsensem a więc pokaże wam jak wytworzyć lepsze narzędzia.

Na początek, tworzenie potrzebnych do tego celu rzeczy:

Copper Bar:

Copper_Bar_crafting.png=Copper_Ore_x3.png

Iron Bar:

Iron_Bar_crafting.png=Iron_Ore_x3.png

Silver Bar:

Silver_Bar_crafting.png=Silver_Ore_x4.png

Gold Bar:

Gold_Bar_crafting.png=Gold_Ore_x4.png

Demonite Bar:

Demonite_bar_crafting.png=Demonite_ore_small_x4_crafting.png

Meteorite Bar:

Meteorite_Bar_crafting.png=Meteorite_Ore_x6.png

Jeśli wytworzyliśmy te "sztabki", możemy przejść do tworzenia narzędzi !

Copper Pickaxe:

Copper_Pickaxe_crafting.png=Copper_Bar_x12.png+Wood_x4.png

Copper Axe:

Copper_Axe_crafting.png= Copper_Bar_x9.png+Wood_x3.png

Copper Hammer:

Copper_Hammer_crafting.png= Copper_Bar_x10.png+Wood_x3.png

Iron Pickaxe:

Iron_Pickaxe_crafting.png=Iron_Bar_x12.png+Wood_x4.png

Iron Axe:

Iron_Axe_crafting.png=Iron_Bar_x9.png+Wood_x3.png

Iron Hammer:

Iron_Hammer_crafting.png=Iron_Bar_x10.png+Wood_x3.png

Silver Pickaxe:

Silver_Pickaxe_crafting.png=Silver_Bar_x12.png+Wood_x4.png

Silver Axe:

Silver_Axe_crafting.png=Silver_Bar_x9.png+Wood_x3.png

Silver Hammer:

Silver_Hammer_crafting.png=Silver_Bar_x10.png+Wood_x3.png

Golden Pickaxe:

Gold_Pickaxe_crafting.png=Gold_Bar_x12.png+Wood_x4.png

Gold Axe:

Gold_Axe_crafting.png=Gold_Bar_x9.png+Wood_x3.png

Gold Hammer:

Gold_Hammer_crafting.png=Gold_Bar_x10.png+Wood_x3.png

Nightmare Pickaxe:

Nightmare_Pickaxe_crafting.png=Demonite_Bar_x12.png+Shadow_Scale_x6.png

War Axe of the Nigt: <może być używany jako broń lub jako toporek>

War_Axe_of_the_Night_crafting.png=Demonite_Bar_x10.png

The Breaker:

The_Breaker_crafting.png=Demonite_Bar_x10.png+Shadow_Scale_x5.png

Molten Pickaxe:

Molten_pickaxe_crafting.png=Hellstone_bar_small_x35_crafting.png

Molten Hamaxe:

Molten_hamaxe_crafting.png=Hellstone_bar_small_x35_crafting.png

Mamy Wakacje, wracam do aktualizowania poradnika.

stop1.png

pierdl szysko, fotographój tap madl!

Opublikowano

Tutorial bardzo fajny i przyjemnie się czyta.

Dałbym + ale wiesz... limit... ;P

99.999999999% Nastolatków dostało by załamania nerwowego gdyby bieber stanął na dachu wieżowca i chciał skoczyć. Jeśli należysz do tego0.000000001 % Które wzięłoby krzesełko i popcorn i wrzeszczało: "Skacz ty lamusie!" Pacnij + i wklej na to na sygne!

Opublikowano

W Let's playach, znajdziesz czasami pierwszą noc...

Na reputacji nie zależy dawajcie co chcecie mi to różnicy nie robi.

" Jeżeli czegoś nie ma na google, to to nie istnieje " - Bill Gates.

Opublikowano

@xKasanGax - zdaję sobie z tego sprawę ale jakbym od razu zaczął opisywać jakieś trudniejsze rzeczy to racze nikt by tego nie skapował -.-

Będę rozwijał te poradniki ;]

stop1.png

Opublikowano

Wg mnie powinienes dodac ze demonite i meteorite to dosyc rzadkie surowce oraz ze wydobywanie normalnym kilofem dlugo trwa ;)

Dodalbys tez od czasu do czasu screena z domkiem jak ma wygladac czy cos w tym stylu.

99.999999999% Nastolatków dostało by załamania nerwowego gdyby bieber stanął na dachu wieżowca i chciał skoczyć. Jeśli należysz do tego0.000000001 % Które wzięłoby krzesełko i popcorn i wrzeszczało: "Skacz ty lamusie!" Pacnij + i wklej na to na sygne!

Opublikowano

Wg mnie powinienes dodac ze demonite i meteorite to dosyc rzadkie surowce oraz ze wydobywanie normalnym kilofem dlugo trwa ;)

Dodalbys tez od czasu do czasu screena z domkiem jak ma wygladac czy cos w tym stylu.

Zastosuję się do twoich rad ;]

ale narazie wiesz, dopiero to wszystko powstaje ...

stop1.png

Opublikowano

Czemu nie mogę robić Hammera?Robie wszystko co się da ale Młota nie mogę...Kto może wiedzieć oco chodzi?

Opublikowano

Czemu nie mogę robić Hammera?Robie wszystko co się da ale Młota nie mogę...Kto może wiedzieć oco chodzi?

Mozliwe że grasz na wersji Alpha. Pobierz wersję 1.0.2 lub zrób sobie kowadło. Bodajże 5 żelaza jest potrzebne.

@DOWN : Ale to forum olewa prawa autorskie małych firm wydających takie gry jak Minecraft czy Terraria. Za to boją się takich wydawców jak EA czy Activision.

Bo niby dlaczego można umieszczać pirackie kopie terrari ale za Pirata Crysisa 2 jest ban ? :)

Opublikowano

Masz starą wersję Terrari sad.gif

Proponuję pobrać 1.02, niepowiem skąd gdyż potrzeba mieć wykupionego steama aby móc w pełni legalnie grać w tą gre :|

stop1.png

Opublikowano

Osobiście wciąż czekam, aż nadejdą jakieś tutaj aktualizacje. Czytam na angielskich stronach o craftingu ale miło by było, aby tutaj znalazło się wszystko, albo prawie wszystko.

Spis modów do 1.5_01.

http://www.mpcforum.pl/topic/342769-spis-modow-do-15-01/

Zbieram plusy.

Opublikowano

Osobiście wciąż czekam, aż nadejdą jakieś tutaj aktualizacje. Czytam na angielskich stronach o craftingu ale miło by było, aby tutaj znalazło się wszystko, albo prawie wszystko.

Sorry, dzisiaj skupiłem się na graniu a nie pisaniu poradnika :( Jutro mam nadzieję się zrehabilituję....

stop1.png

Opublikowano

jutro było futro a dzisiaj pijemy drinki kiedy aktualizacja do wersjii 1.3? :)

Opublikowano

@Banas1234

Nie wiadomo na razie ;) Ale ma wyjśc niedługo ;) Jak coś to prawdopodobnie ja was pierwszy poinformuje o aktualizacji ;D Co 30 minut, odświeżam forum Terrarii ;)

ExModerator Terraria | ExModerator Minecraft | MPC Media Team | ExMentor | Gold Member

Opublikowano

Głownie chodziło mi o aktualizacje poradnika :P

Ale warto wiedzieć ^^

Opublikowano

A gdzie np. robienie HellStone Bar? Może byś dał kuzynie jakieś linki do wiki i strony terrari? :)

Jutro, najpóźniej we wtorek :)

A gdzie np. robienie HellStone Bar? Może byś dał kuzynie jakieś linki do wiki i strony terrari? :)

Jutro, najpóźniej we wtorek :)

stop1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...