Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc Chemia]Nazewnictwo itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiec nie ogarniam chemii i potrzebowal bym wyjasnienia mojej osobie.

Jest np pierwiastek CuSO4 - Siarczan VI Miedzi II

Orientuje sie w nazwach ale najwiekszy problem jest z tymi liczbami wymienionymi wyzej.

Nie ogarniam tego wogole, skad sie biora i jak je wyliczyc.

Za pomoc bedzie limit.

Prosze pomozcie mi musze to zaliczyc ^^.

Opublikowano

No ja tez tak myslalem ale co jak jest kilka to mam wybrac dowolna?

Mi chodzi o te liczby pomiedzy nazwami, i sory ale ja chce wytlumaczenie a nie strony.

Np. Al2(CO3)3 weglan glinu, i on nie ma zadnych liczb wiec dlaczego skad to sie bierze?

Opublikowano

Najprościej można to wytłumaczyć poprzez ilość kresek dochodzących do atomu siarki we wzorze strukturalnym.

siarczan-VI-miedzi-II.png

Jak widzisz atom siarki otrzymuje 6 kresek, czyli jest to siarczan VI miedzi II, miedź otrzymuje dwie kreski.

Kwas siarkowy IV dostaje 4 kreski, jego wzór sumaryczny to H2SO3.

kwas-siarkowy-IV.png

Opublikowano

Masz np. H2O. Wodór jest jedno wartościowy, tlen dwu. Zapisujesz sobie to tak:

To jest ukryta treść, proszę

Na górze w liczbach rzymskich masz wartościowość (jeden dla wodoru i dwa dla tlenu). Potem metodą krzyża ustalasz sobie "liczby" we wzorze. Tak więc jeśli wodór jest jednowartościowy, a tlen dwu, to musisz te liczby przenieść na dół na skos i zapisać cyframi arabskimi. W tym przypadku będzie to:

H1O2

Obowiązuje zasada, że jedynek nie zapisuje się we wzorach, więc trzeba ją usunąć. Pozosteje wtedy

H2O

Inny przykład H2SO4.

Żeby dowiedzieć się, skąd się wzięły te liczby trzeba pokombinować. Tlen jest dwuwartościowy. Mnożysz więc sobie liczby, które masz na dole (zaczynając od prawej strony). 2 x 4=8, 2 x 2=4. Teraz zapisujesz od prawej do lewej w odejmowaniu, czyli ___=4-8. Czytasz od prawej i wykonujesz działanie: 8-4=4. Czyli teraz wiesz, że siarka (S) jest czterowartościowa. Wodór zawsze jest jednowartościowy, a tlen dwu. W zapisie z liczbami rzymskimi wyglądałoby to tak:

Teraz znowu na krzyż. Czwórka od siarki do tlenu, dwójka od tlenu do wodoru, a jedynka od wodoru do tlenu. Jedynki się nie zapisuje, więc wygląda to tak:

H2SO4

Mam nadzieję, że jest zrozumiale i o to chodziło.

Opublikowano

Mniej wiecej ale napisalem o co chodzi H2SO4 czyli kwas siarkowy VI Skad sie to bierze? Kiedy sie pisze liczbe przy 1 czlonie kiedy przy 2 a kiedy pryz obu?

Opublikowano

Dopiero teraz zauważyłem, że cały czas chodzi ci o wartościowości soli. Na mój poprzedni post nie patrz.

Znalazłem prezentację, w której jest wszystko wytłumaczone.

Opublikowano

W sumie dwa powyższe linki tłumaczą wszystko. Pierwszy ogólną zasadę, a drugi obliczanie wartościowości w solach. Trzeba po prostu stosować metodę krzyża. Musisz tylko znać wartościowość podstawowych pierwiastków wykorzystywanych w związkach (ilu wartościowy jest tlen w tlenkach, chlor w chlorkach, siarka w siarczkach itd.). Potem zależnie od zadania wykorzystujesz wyżej podane informacje.

Np.

Ułóż wzór sumaryczny dla tlenku siarki (VI).

Liczba w nawiasie oznacza wartościowość siarki. Tlen w tlenkach jest zawsze dwuwartościowy, siarka w tym związku sześciowartościowa. Trzeba jeszcze tylko pamiętać, że we wzory układa się odwrotnie do nazw (tzn. jeśli pierwszy w nazwie jest tlen, to we wzorze będzie on drugi) i można układać wzór. Zapisujesz sobie wartościowości nad pierwiastkami:

Zanim napiszesz na krzyż (wyszłoby S2O6) trzeba skrócić wartościowości (podobnie jak skraca się ułamki). Dzielisz sobie sześć na dwa, i zostaje coś takiego:

Przy zapisie na krzyż otrzymujesz taki wzór: S1O3. Jedynek we wzorach nigdy się nie zapisuje, więc wzór wygląda tak: SO3.

Inne zadanie. Dostajesz wzór sumaryczny Fe2O3 i masz określić nazwę tego związku. Robisz odwrotnie niż miałeś, czyli na krzyż zapisujesz sobie liczby, które masz na dole.

Tlen jest dwuwartościowy, żelazo trzy. Tak więc nazwa to tlenek żelaza (III).

Dla soli ustalanie wartościowości wygląda inaczej, bo tu trzeba znać wartościowość reszt kwasowych.

Opublikowano

Tlen w tlenkach jest zawsze 2 wartościowy i jak jest np Tlenek siarki (IV) to wartościowość tlenu to 2 a siarki 4

2 4

O S

O4S2

po skróceniu

O2S

.

Opublikowano

Noo teraz rozumiem wystarczy wziasc wartosciowosc i skracac?

Tylko nie rozumiem tego kiedy jaka wartosciowosc wybrac? Taka aby sie skrocila?

CuSO4 - Siarczan VI Miedzi II i jak jest z obliczaniem tego przykladu?

Jeszcze przydalo by sie zeby mi wytlumaczyc reakcje oraz to uzupelnianie jesli czegos brakuje.

Za pomoc wszelaka , jezeli zdam material ufunduje karte do telefonu 10-20 zl bez zartow ; )

Opublikowano

Jeżeli jest podana wartościowość np Tlenek Węgla (IV) to Węgiel(IV) a Tlen(II)

Tlen w tlenkach jest zawsze II wartościowy.

I potem jedziesz.

4 2

C + O2(przy gazach zawsze jest 2) ------------>

C O

Czyli na krzyż potem to wychodzi C2O4

Co po skróceniu równa się CO2

Teraz wystarczy ustalić czy wszystko się zgadza:

C + O2 ----------------> CO2

Po lewej stronie mamy jeden atom węgla i 1 cząseczkę tlenu - Po prawej jeden atom węgla i jedną cząsteczkę tlenu.

Czyli wszystko się zgadza :)

Co2 - Tlenek węgla (IV) lub dwutlenek węgla.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...