Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Blokowanie podstron w Firefoxie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć : )

Może ktoś z was orientuje się jak mogę zablokować podstronę w Firefoxie / IE?

Nie chodzi mi tutaj o coś co zablokuje mi wszystko co z nią powiązane bo to w moim wypadku jest nie pożądane gdyż chcę zablokować Google i Yahoo.

Macie coś takiego?

1373662483-U83583.png

Opublikowano (edytowane)

o ile sie nie myle ta wtyczka mozesz zablokowac strony ktore chcesz

To jest ukryta treść, proszę

lub tak

Jeśli z Twojego komputera korzysta np. dziecko i chcesz, aby nie oglądało jakiejś strony internetowej (np. nie korzystało z chatów, stron erotycznych) możesz w bardzo prosty sposób zablokować dostęp do owej strony. Aby sztuczka zadziałała, wymagane jest ponowne uruchomienie komputera po wykonaniu poniższych czynności. Zaleta tej sztuczki jest taka, że dana strona nie otworzy się ani w Internet Explorerze, ani w Mozilli, ani w Operze.

Ustal z jakim systemem operacyjnym masz do czynienia. Jeśli masz Windows 9x/ME to katalog którym utworzysz dwa pliki to: c:\windows\ jeśli masz Windows NT/XP/200x to katalog w którym utworzysz dwa pliki to c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

Znajdź w tym katalogu plik o nazwie hosts.sam (lub hosts - bez rozszerzenia) i go otwórz w notatniku. Jeśli taki plik nie istnieje, utwórz plik o tej nazwie

Teraz najtrudniejsze. Musisz zastanowić się, jakie strony masz zablokować. Poniżej podaję przykładowy plik hosts z zablokowaną stroną poderwij-mnie.pl (taka strona nie istnieje, chcę jedynie podać ją jako przykład strony, którą chcesz zablokować)W pliku najlepiej dwukrotnie wpisywać adres strony, raz z WWW, drugi raz bez tego członu

64.233.161.98 to IP strony, która ma się załadować zamiast zablokowanej strony (jest to IP strony google.pl). Możesz wpisać dowolne IP (aby załadowała się inna strona) lub wpisać pierwsze lepsze IP, aby pojawił się komunikat, że dana strona nie istnieje

Zapisz zmiany w pliku. Ważne, aby w katalogu były dwa pliki o tej samej zawartości: hosts i hosts.sam

Sprawdź, czy pliki mają poprawne nazwy (np. nie zrobiłeś literówki, albo notatnik nie dodał rozszerzenia TXT) i sprawdź, czy pliki są w odpowiednim katalogu

uruchom ponownie komputer i ciesz się z zablokowanej strony

google.pl

Edytowane przez Land™