Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[MegaTuT] Zbiór Tutoriali dla początkujących

Splinter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , ponieważ ostatnio wyszła nowa gra o nazwie terraria, i zaczyna się cieszyć popularnością w tym temacie pokaże wiele rzeczy przydatnych początkującym graczom , sam wszystkiego nie wiem , ale podziele sie tym co wiem :)

Oczywiście ssy bedą z mojego prawdziwego save'a więc może sie połapiecie ;)

Jeśli chcecie bym coś dopisał do tego tematu prosze pisać na PW do mnie , postaram sie napisać to w temacie

No to jedziemy

1 Tutorial - Jak efektywnie rozpocząć gre?

Rozpocząć gre w Terrarii jest łatwo, na początek dostajemy kilof i topór , gdy rozpoczniemy gre na mapie, odrazu szukamy drewno , i ścinamy aby mieć około 120 sztuk drewna gdyż drewno jest potrzebne do wszystkiego. Następnie szukamy dobrego miejsca na dom i zaczynamy budowe, po wybudowaniu domu, jesteśmy już bezpieczni więc można już zrobić kopalnie albo iść po więcej drewna.

Ostrzegam że gdy nie posłuchacie sie tego tutorialu, i nie wybudujecie domu przed nocą możecie mieć przechlapane , gdyż nie dacie rady z potworami, a bez domu respi się ich duuużo xD

2 Tutorial - Jak "przywołać" NPC

A więc zaczynamy od tego by zrobić pokoik , oczywiście odrazu mówie dla każdego NPC musi być oddzielny pokoik , NPC pojawiają się losowo więc pierw może być np Merchant a potem Guide xD

W pokoiku muszą być następujące rzeczy by NPC się pojawił : Drzwi , Krzesło , Stół, Źródło Światła, gdy to spełnicie po prostu grajcie sobie, npc napewno sie pojawi (niestety nie pojawia się odrazu)

Opis poszczególnych NPC:

1.Guide (Powstał po to by uczyć nowego gracza grać, podczas rozmowy mówi nam o grze , niestety po angielsku

2.Merchant (Przydatny NPC, można u niego kupić hełm kopacza, skarbonke, żelazne kowadło, Copper Pickaxe, Copper Axe , Torchy, Lesser Healing Potion ,Wodden Arrows oraz Shurikeny)

3.Demolitionist (Również fajny NPC , można u niego kupować granaty, bomby i dynamity)

4. Nurse (Ten NPC jest po to aby nas leczyć ,np gdy jesteśmy ranni)

5.Arms Dealer ( U Tego NPC możemy kupić Broń i amunicje)

6.Driada ( U niej można kupić nasiona do zasadzania drzew i słoneczniki )

I jeszcze wymagania :

>Guide (Żadne)

>Merchant (50 Silver w Plecaku)

>Demilotionist (Dynamit w Plecaku)

>Nurse (Musimy mieć ponad 100 maksymalnych żyć )

>Arms Dealer ( Muszkiet w plecaku)

>Driada (zabity przynajmniej 1 boss )

I każdy z nich potrzebuje Pokoju

PS: Opisałem tylko tych NPC którym mam :)

3 Tutorial - Jak stworzyć stół alchemiczny

Tu już jest troche trudniej główkowałem nad tym z pół godziny oczywiście z translatorem i udało mi sie rozkminić

Do stworzenia potrzebne są:

1x WorkBench

2x Bootle (Butelka) [butelke robimy z 1szt szkła, a szkło wiadomo robimy w piecu z piasku]

A więc gdy zdobędziemy te przedmioty , możemy zaczynać,

Po pierwsze stawiamy workbencha tam gdzie chcemy stół alchemiczny,

po odpowiednim ulokowaniu przychodzi czas na łatwą czynność

bierzemy butelke na jakikolwiek slot (by móc ją użyć) i klikamy butelkami PPM [Prawy Przycisk Myszy]

na nasz stół stolarski i voila o.O Właśnie zrobiliście Stól alchemiczny

PS: Podziele się jeszcze recepturami które znam

Lesser Healing Potion (leczy 100hp)

Wymagane:

2x żel

1x grzybek (ten zwykły)

2x butelka

Lesser Mana Potion (jakoś tak, daje 100 many)

Wymagane:

1x Fallen Star

2x żel

2x Butelka

2PS: Te receptury są najważniejsze :D

4 Tutorial - Jak sadzić drzewa

Jeśli ktoś z was grał w minecrafta , pewnie pamięta, aby tam zasadzić drzewo wystarczyła jedynie sadzonka

W Terrarii aby zasadzic drzewo potrzeba mieć żołędzia (Acorn) który wypada wraz z drzewem, aby zasadzić

drzewo ziemia musi być czysta , nie splugawiona przez Korupcje i musi mieć po 1 wolnym miejscu z każdej strony

czyli

___oXo___

(Legenda :D )

[Wolne Miejsce]=o

[Ziemia]=_

[Drzewo]=X

5 Tutorial - Co to jest korupcja?

Pewnie każdy się zastanawia , gdy przejdziemy kawałek od swojego domu , bądź miasta widać takie dziwne miejsce na którym trawa jest fioletowa , na ziemi są różne kolce i haszcze które nas ranią gdy na nie wejdziemy.

Otóż to miejsce to tzw korupcja, na tym terenie respią i atakują nas potwory o nazwie : Eater of Souls , oraz Devouvery , są to wkurzające robale, mają taką zdolność że atakują " z ziemi " , jak delfiny tylko że te robaki nurkują w ziemie a potem z tej ziemi wyskakują i nas atakują.

Bez mikstur i dobrej broni nie radze tam iść ;)

Zazwyczaj na samym dole jaskiń występują demon altar, są to ołtarze , w których z soczewek można stworzyć item któy przywołuje bossa :)

6 Tutorial - Jak zwiększać maksymalne hp i mane?

A więc tak , może nieraz widzieliście jak ktoś biega z 400hp i zaczyna cwaniakować

Aby zwiększyć maksymalne hp należy znaleźć duże serce (bywa w lochach itp) , aby je rozwalić trzeba mieć młot bylejaki, gdy zniszczymy to serce,

wypadnie z niego item który należy użyć, gdy go użyjemy, nasze maksymalne życie zwiększa sie o 20 punktów

Z maną jest troche inaczej, aby powiekszyć mane należy znaleźć spadające gwiazdy (fallen star) , można je znaleźćź jedynie w nocy, gdyż tylko w nocy spadają,

gdy zdobędziemy 10 gwiazd można je ulepszyć w 1 wielka fioletową gwiazde, gdy ją użyjemy mana zwieksza sie o 20 punktów

PS: jeśli nie mamy wcale many, dostajemy 20 punktów na start

Myśle że mój poradnik pomoże nowym graczom na starcie , jeśli przejdzie mógłby zostać podpięty ;)

Ostatnia aktualizacja 26 maja 2011r o godz 20:06 :D

Pozdrawiam Splinter

Kochanie wróciłem :yay: 
Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Weź popraw ten niebieski kolor, bo razi po oczach i nie da się czytac ;/

No trochę temat niepotrzebny, bo pewnie poczytałeś na wiki ;p i przepisałeś tutaj ;(

ExModerator Terraria | ExModerator Minecraft | MPC Media Team | ExMentor | Gold Member

Opublikowano

@UP Poprawiłem

Po za tym chyba nie czytasz ze zrozumieniem gdyż dobrze nie przeczytałeś bo napisałem, że wszystkiego nie wiem , ale powiem to co wiem, nie wiem po co miałbym przekopiowywać wiki uwierz mi :P

A napisałem to bo niektórzy początkujący mogą nie wiedzieć tych rzeczy :P

Ja wcześniej nie wiedziałem ale się dowiedziałem dzisiaj :D

Może i rzeczywiście troche poczytałem wiki, ale czegoś się musiałem dowiedzieć, reszte robiłem w oparciu o moje doświadczenie / o gre :P

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Mam pytanie, co to są te dziwne świecące prostokąty, które występują w lochach ? Jak się je zaatakuje młotkiem, to zabiera 50 HP. Co to może być ?

Opublikowano

Podejrzewam że znalazłeś to na dole korupcji (taka jaskinia w korupcji), to jest demon altar ktore wlasnie jak uderzymy mlotkiem tracimy 50-75hp za cios :P

z tego co wiem coś tam można robić ale nie wiem co :)

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

To służy jako taki stół warsztatowy gdy się ma soczewki to można stworzyć item co przywołuje bosa demon eye

4.png

Opublikowano
o.O nawet nie wiedziałem jak się zwiększa max hp to dzięki wielkie. :) Bo ja przebiegłem obok serca bo nie wiedziałem co zrobić ^^

Na reputacji nie zależy dawajcie co chcecie mi to różnicy nie robi.

" Jeżeli czegoś nie ma na google, to to nie istnieje " - Bill Gates.

Opublikowano

"guide mowi niestety tylko po angielsku"- No i co w tym takiego żeby "niestety" dawać?

+za temat - za kopie z wiki czyli nic

Wy mnie naprawde wkurzacie, ile razy mam powtarzać żebyście czytali ze zrozumieniem , ja to pisałem w oparciu o swoje doświadczenie z gry...

sam wszystkiego nie wiem , ale podziele sie tym co wiem

pisałem to w oparciu o doświadczenie a wy myślicie że jak dużo jest napisane to odrazu wklejane z wiki jest , no naprawde szkoda mi was, ja staram sie wam pomóc a wy jeszcze krytykujecie

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Odświeżam bo znika ten temat a jest przydatny

PS: Sorki że 23h ale prawie 1 dzień :)

Nie no, żartuje.

Chociaż...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

wiecie że używając CE + rocket bootsy można doleciec na każdą wyspe i kopac z piekieł na powierzchnie tez latwo?

dlaczego skeletron kręcąc głowa strzela czasami hita 9998?

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...