Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana procesora i płyty głownej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Mam pytanko, mianowicie, czy moja płyta główna obsłuzyła by intela jakiegos ? ( procesor ) ?

Płyta główna : N68C - GS UCC

ewentualnie jaką płyte głowna bym musial kupic zeby pod nią wszedł jakis intel dobry, najlepiej prosze o polecenie jakiegos dobrego intela pd gry. ( pytałem kilku ludzi to mówili ze intel 3 ,4 ,5 dobrze sie spisuje ale niewiem)

* Karta Graficzna : GeForce 9800GT

* RAM : 4GB

* Zasilacz : 500W

^ co do zasilacza to nie pamietam firmy, gdyby byla baardzo potrzebna to podam, bo teraz nie chce mi sie komputera rozkręcać

Opublikowano

Intel Core i5-2500K 739 zł

MSI P67A-C45 B3 430 zł

Niestety będzie go ograniczać karta.

Jeżeli masz no-name zasilacz to do tego fortron 500w.

Podaj nazwę zasilacza.

Innym razem.

Opublikowano

co ci da lepszy procesor nawet ten kilku rdzeniowy jak i tak wydajność praktycznie sie nie zmieni w niczym ( moze z 2-5% tylko ) , wydasz tylko kase niepotrzebnie

problem masz zobaczyć na stronie producenta jakie obsłuży procesory ? w google w 10 s ci znajdzie opis płyty

zmieniaj płyte i procesor zarazem, intele nie są kompatybilne z amd jeśli chodzi o sloty

nie napisałeś co masz aktualnie za procesor na płycie i może bezsensem będzie zmiana płyty i propcka na intela kiedy tylko wydajnośc psuje grafika jak to wyżej ci zaznaczono

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

no napewno jak to napisano w specyfikacji :

ASRock N68C-GS UCC to wydajna płyta główna z gniazdem AM2, obsługująca procesory: Phenom FX, Phenom, Athlon 64 FX, Athlon 64 X2 Dual-Core, Athlon X2 Dual-Core, Athlon 64, Sempron

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Athlon II x4 640 3.00GHZ - Procek

gry mi dziwnie chodza, tzn graficznie todobrze ale jakos sie zmulasto celuje i zdeczka ciezko, ustawienia myszki sa dobre, myslicie ze jakbym dokupil 4gb ramu , i zarazem mialbym 8gb to by cos polepszylo ?

Opublikowano

czyli na AM2 , a już myślałem ze nowsze na AM3

możesz spróbowac wyłączyć oszczedzanie energii w biosie opcja "AMD C1E Support" właczysz maksymalną wydajnośc dla procesora ale i więcej będzie się grzał , dodaj wentylatory jeśli będzie sie przegrzewało

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

no popatrze w biosie, chociaz niewiem czy by to cos dało.

Mam jeszcze jedno pytanko, co do ramu.

* chodziły by szybciej gry ? czy to tylko kompter przyspiesza.

ps. dokupuje 4gb czyli bd miał 8.

Opublikowano

Nic ci nie da 8 gb ramu, wręcz będzie muliło ci komputer.

Robem, coś ci się pokręciło. Wszelkie Athlony/Semprony/Phenomy II są na AM3. Stare (I wersje) były na AM2 i starszych socketach, wyjątkiem jest phenom, który był na AM2+.

Karta graficzna i software ci muli.

Innym razem.

Opublikowano

karta graficzna jest według mnie dobra, kiedys gralem na komputerze " intel core 2 quad 2,6 ghz ( cos w ten desen ) " i ge force 9800gt to smigalo wszystko, a ramu bylo 4gb.

a co do tego softwaru, od czego to zalezy ? bo nie kminie.

Opublikowano

Masz dużo gówna zainstalowanego, w autostarcie, itp. Automatycznie muli ci komputer na wejściu. 9800GT kiedyś było dobrą kartą. Teraz jest już przestarzała.

GTX460 or DIE.

Innym razem.

Opublikowano

wiem ze na AM3 AMD ATHLON II X4 640 , i jak widze ma starą wersje na AM2 jeśli do tej płyty

co do grafiki nie bawić się w żadne tunery do podkrecania czy ulepszania, wywalić wszelakie programy do oszczędzania energii czy chłodzenia ( wkońcu to nie notebook ), po wyłączac w biosie oszczędnośc energoii jak to napisałem wczesniej ( wzrost w grach 3D będzie na pewno w 2D raczej już nie )

zainstalować tylko sterowniki czyste do grafiki ze strony producenta , od nowa też sterowniki do płyty reinstalować od podstaw czyli w trybie awaryjnym wywalić te które są i ponownie je zainstalować

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

no dobra spróbuje jeszcze dzisiaj to zrobic, a mam pytanko do Ciebie Bogusuaf. , Czemu przy 8gb ramu mi zmuli komputer ? podobno ram zwieksza wydajnosc i szybkosc ;c

ps. czyscilem komputer ccleanerem, i malwarebytem. wszystko niby ok, ale jakos widze minimalna poprawe. widzialem ze cos pisales dotyczace instalek w autostarcie, znasz moze jeszcze jakis sposob aby "odświeżyć" komputer, oprocz formata?

ps2. widzialem cene mojej karty, gdybym ja sprzedal to bym mogl kupic GTX460. <- patrzylem ale nie ma tej karty na allegro, znasz strone na ktorej bym mógl zakupic to ? ah , i czy nie gryzło by sie to z reszta podzespołow.