Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem zupełnie nowy jeśli chodzi o crack'owanie i mam pewien problem, więc tak do crack'owania używam programów W32Dasm i Hew32 i gdy program jest taki jak ten

1z6ulg.jpg

to wtedy sprawa jest prosta wyszukuje w programie W32DAsm tekstu "Try again"

i potem to w Hew32 edytuje, ale jeżeli jest to np. program sony vegas

2irstg1.jpg

to wtedy gdy wpisuje "the number that..." to nie chce wyszukać.

Jest morze jakiś sposób na wyszukanie tego??

Opublikowano (edytowane)

Wiem trochę jak działa crackowanie, ale to co ci powiem jest trochę przypuszczeniem

Wydaje mi się, że wyszukujesz nie tam gdzie trzeba

Myślę, że okno jest wywoływane jako inny proces / w innym procesie / w innym, bądź nowym wątku (thread)

Możliwe, że ten tekst jest zakodowany, i nie wpisany bezpośrednio w procesie

Sony Vegas jest imo jednym, z najbardziej rozwiniętych programów obróbki video, nie będzie to raczej łatwe by go złamać

Aha, i całkiem możliwe, że się mylę w tych kwestiach, chociaż szukał bym problemu w tym co napisałem

pss a napisałeś "The" czy "the" ? :)

Edytowane przez InFlames
Opublikowano

doże i małe literki nie mają znaczenia i zgadzam się z tobą że to jest jakoś zakodowane i tu właśnie moje pytanie jak dojść do tego i pokapować co jest gdzie ?

Opublikowano

wiem że jest pełno cracków co sony vegas'a ale ja to robię w celu nauki ;) więc jeśli macie jakiś dobry poradnik to też możecie wysłać

Opublikowano

stary możesz jakoś jaśniej bo ja nie ogarniam :huh:

Ollym postaw brake pointy na wszystkie message boxy.

RAsfepN.png
Opublikowano

Witam jestem zupełnie nowy jeśli chodzi o crack'owanie i mam pewien problem, więc tak do crack'owania używam programów W32Dasm i Hew32 i gdy program jest taki jak ten

1z6ulg.jpg

to wtedy sprawa jest prosta wyszukuje w programie W32DAsm tekstu "Try again"

i potem to w Hew32 edytuje, ale jeżeli jest to np. program sony vegas

2irstg1.jpg

to wtedy gdy wpisuje "the number that..." to nie chce wyszukać.

Jest morze jakiś sposób na wyszukanie tego??

Morze jest szerokie i głębokie : D

Primo ściągnij olly debugger(google Ci podpowie o co cho). Tam masz kilka dróg do wyboru:

1.próbowane przez Ciebie szukanie stringów(ale czy przepisywałeś dokładnie? czy szukałeś stringów w standardzie unicode?i co z opcją "case sensitive"?), czyli drugim klawiszem myszki na główne okno ollego, search for->all referenced text strings, i tam szukasz odpowiedniego.

2.Wspomniania przez Osamę metodę z stawianiem breakpointów na każdym MessageBox'ie, czyli - search for->intermodular calls, i tam drugim klawiszem myszki na MessageBoxA/MessageBoxW i "Set breakpoint on every call to MessageBoxA"

3.I propozycja ode mnie:dochodzisz do okienka któremu zrobiłeś okienko, pauzujesz aplikację w Ollym, klikasz alt+f12(wyświetli Ci się tekst "back to user mode" w pewnym małym okienku) i jak zamkniesz tego messageboxa klikając "ok" wtedy Olly powinien znów spauzować program za wywołaniem do tegóż osławionego messageboxa.

PS.Wybrałeś sobie całkiem niezły i nienajprostszy program do nauki - zważając na długość authentication code i to, że jest machine id to będziesz musiał nad tym posiedzieć dobrą chwilę.

• Dodaj nową pozycję...