Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hel i koła roweru.

Hel + Rower = speed?  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy gdyby napompowa? ko?a roweu helem to rower by szybciej jecha??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy gdyby kolarzowi napompować koła roweru helem to on by wtedy szybciej jechał?

Startuję w maratonach MTB i to pytanie mnie nurtuje od dawna.

Edytowane przez Jamajkas

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Za malo tego helu zeby cos pomoglo, wydaje mi sie ze musialby byc pod bardzo duzym cisnieniem aby opony byly twarde. Opor powietrza tez robi swoje. W pogromcach mitow testowali czy pilka napompowana bodajze wodorem poleci dalej od tej napompowanej powietrzem, ta z wodorem leciala blizej.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

nie wolno wypełniać kół samym helem bo jest łatwopalny, jak rower postoi na słońcu to może wyjebać :D są specjalne mieszanki do kupienia, musisz poszukać ale na pewno nie da ci to większej szybkości.

KOCHAM MPCFORUM

d89fc52f42cdca51.gif

Opublikowano
wilku44

nie wolno wypełniać kół samym helem bo jest łatwopalny, jak rower postoi na słońcu to może wyjebać :D są specjalne mieszanki do kupienia, musisz poszukać ale na pewno nie da ci to większej szybkości.

Widać że na chemi nie uważałeś^^ Hel nie jest palny wgl.

Co do teamtu to watpie musiolo by go byc w chuj w tych oponach, cisnienie by predzej rozsadzilo opone.

Opublikowano

Za malo tego helu zeby cos pomoglo, wydaje mi sie ze musialby byc pod bardzo duzym cisnieniem aby opony byly twarde. Opor powietrza tez robi swoje. W pogromcach mitow testowali czy pilka napompowana bodajze wodorem poleci dalej od tej napompowanej powietrzem, ta z wodorem leciala blizej.

Słyszałeś o zasadzie zachowania pędu?

jeżeli kopniesz piłkę o masie 0.2 kg i rozpędzisz ją do 80 km/h poleci bliżej jak piłka o masie 1kg o prędkości 60km/h

mimo, że na początku wydawało się że lżejsza poleci dalej (większa prędkość)

@Topic

Nie wiem czy zasada zachowania pędu miałaby w tym miejscu większe zastosowanie, lecz lepiej spytaj się specjalistów - bo ja się na tym za dobrze nie znam

Oddajcie minusy! :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...