Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początkujący Let's Playerzy !

Keniger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Od dłuższego czasu użytkownicy mpc nagrywają badziewne Let's Pleye ; plują w mikro, wrzeszczą, informują o wszystkim co się dzieje, podniecają że im wilki uciekły itp...

Sory za krytykę ale musiałem to napisać ufff B)

Od razu mówię że nie jestem jakimś ekspertem w tym ale mam na tyle wiedzy że mogę się spokojnie z wam niąi podzielić.

Zaczniemy od spisu treści :

--------------------------------------

1. Od czego zacząć ?

2. Hardware/Software

3. Twoje biurko

4. Nagrywanie

5. Edycja (Montowanie)

6. Publikowanie

-------------------------------------

1. Od czego zacząć ?

Zanim wgl zaczniesz nagrywać, zadaj sobie pytanie : Czy mogę czymś zachwycić widza lub Czy mam coś czym mogę zainteresować widza ?

W tej chwili na yt jest wielki syf różnych nieprzemyślanych filmów o mc.

I twój cel jest taki, żeby nie znaleźć się w tym syfie : Sugeruję że powinieneś nagrywać filmiki tylko wtedy kiedy będziesz mógł się wyróżnić z wcześniej wspomnianego syfu.

Czyli np : Twoje budowle, humor, wypowiedzi, mody, czy nawet porady <- Twój wybór

Pamiętaj że obecnie wszelkiego typu zamki (mur i coś w środku) są przereklamowane, czyli nie używaj pomysłów które są już stare i nadużywane.

Praca w parach jest OK, trzeba znaleźć sobie takiego kolegę/przyjaciela z którym możecie tworzyć zgraną paczkę.

Dzięki temu możliwe że przyciągniecie więcej widzów.

2. Hardware/Software

Jak zrozumiałeś powyższy punkt i masz motywację oraz jakiś ciekawy pomysł to możesz zacząć czytać ten.

1. Mikrofon

2. Programy

1. Mikrofon - Głównym problemem w większości filmikach jest jakość dźwięku generowanego przez cb i z otoczenie !

Chyba dużo osób ma mikro na klasyczne wejście mikrofonowe, nie polecam tego !

Znacznie lepszą jakość uzyskacie na mikro-usb !

Polecam :

1. Kilk

2. Klik

2. Programy - Czym nagrywać filmiki ?

Osobiście mogę polecić Fraps albo Camtasia Studio 7 Pro.

Nie nagrywajcie filmików : HyCam2, Screen2Exe itp itd....

Camtasia Studio 7 Pro, jest płatna lecz można ją łatwo znaleźć w internecie.

Renderowanie/edycja :

Sony Vegas

3. Twoje biurko :

Jeśli mamy już wybrany sprzęt soft i hardware, to zabierzmy się za organizację miejsca pracy. Wiele osób nie docenia jak ważną sprawą jest przygotowanie siebie i swojego otoczenia do nagrywania. Pierwszą rzeczą jest wypozycjonowanie mikrofonu. Znajdźcie dla niego przestrzeń na waszym biurku. Nie może to być miejsce w którym mikrofon jest narażony na uderzenie myszką. Błędem jest również przykładanie mikrofonu blisko do ust. Wiele osób wychodzi z błędnego założenia, że jak wepchną sobie mikrofon głęboko do gardła, to będzie ich lepiej słychać. Nie to nieprawda, usłyszy tylko plucie i falę powietrza uderzającą o mikro. Najlepiej mieć mikro na wys nosa i głośno mówić.

Jeżeli w waszym pokoju jest echo, to radzę dać jakąś izolację między sobą a kompem np : Koc na głowe i monitor.

Nie jest to zbyt wygodne ale daje efekty ! :P

Warto też zwrócić uwagę na odgłosy wydawane przez komputer : Stukanie myszką, wiatraki w kompie, oraz naciskanie klawiszy gł ; spacja.

Te odgłosy są tak wyraźne że mogą znacząco wpłynąć na efekt końcowy waszej pracy.

Polecam klawiatury z płaskimi klawiszami : Laptopowe.

4. Nagrywanie - TO WSZYSTKO CO UP MUSI BYĆ PRZECZYTANE I GOTOWE !

Pamiętajcie, żeby przed nagrywaniem przygotować dużo miejsca na dysku !

Jak nagrywałem filmik który miał około 25 minut to rozmiar jego był ogromny ! 17,5 GB !!

Wyrenderowany filmik podobnej długości to już kwestia 500-600MB. Typowy filmik, czyli taki trwający 15 minut, wyrenderowany oraz w HD waży około 250 mb.

Pamiętajcie, żeby ustawić scenę waszego projektu do rozdzielczości w której nagrywacie.

I grajcie w gry w rozdzielczościach (16:9), bo jeśli gracie w typowych rozdziałkach, to później wasz filmik będzie spłaszczony i brzydki, albo będzie miał po bokach puste kolumny.

Dzwięki z gry i to co mówicie nagrywacie albo do osobnej ścieżki albo na mixstereo.

Ustawienia nagrywania mają być takie : 44100 Hz, 16 bit, mono !

Nie bd tłumaczył dla czego, wyczytałem to na jakimś forum a jakość jest pro !

5. Edycja - Często oglądając filmiki innych Let's Play'erów widzę surowy materiał, bez cięć, bez przerywników, bez wstępu i końca.

W oczach doświadczonego widza będzie to wskazywało na lenistwo autora filmiku.

Jeśli prowadzicie serię, pomyślcie o wstępie. 3-5 sekundowa scenka pokazująca waszego bohatera lub efektowny mix scenek z gry !

Trzeba improwizować !

A do tego jakaś fajna muza, koniecznie nielicencjonowana, bo yt zaraz nam zablokuje dźwięk !

Wasi widzowie od razu zapamiętają waszą pracę oraz wkład !

Używajcie efektów przejść między scenami, pamiętajcie o chmurkach z wyjaśnieniami.

Bądźcie kreatywni i używajcie systemu adnotacji na YouTube, możecie dzięki nim zrobić interaktywne ekrany, na przykład indeksem odcinków waszej serii. Pomoże to odnaleźć się nowym widzom, a przy okazji wywrze dobre wrażenie na stałych widzach waszego kanału.

I jeszcze małe sprostowanie - nie ma nic złego w materiałach bez cięć. Typowe Let's Play'e wręcz tego wymagają. Starajcie się jednak upiększać wasze filmiki. Niech będą atrakcyjne i miłe dla oka.

6. Publikacja - Teraz pozostało Wam już jedynie wrzucić filmik na YouTube, nadać mu ładną nazwę , opis filmiku oraz odpowiednie tagi.

Większość osób skupia się obecnie na promocji filmików jeszcze bardziej, niż na ich tworzeniu, jest to podstawowy problem, bo nikogo nie zmusicie do oglądania waszych filmików !

A już napewno nie wymuście na nim pozytywnego komentarza czy odczucia.

Gwarantuję Wam, że żaden z popularnych Let's Player'ów nie postępował w ten sposób. Karygodne wręcz jest reklamowanie się w komentarzach innych filmików na YouTube lub na profilach innych ludzi. Róbcie swoje dobrze, a prędzej czy później ktoś Was doceni. ;]

No i to tyle, na necie znajdziecie tego mnóstwo, ten poradnik miał na celu danie ogólnego zrozumienia tematu osobom zainteresowanym tworzeniem Let's Play'ów.

Wzorowałem się na tym :

http://forum.mycraft.pl/viewtopic.php?f=36&t=5755

OndteAw.png
Opublikowano

Mi się bardzo podoba. Opisane podstawy, kolory ładne. Oczywiście plusik.

A z ciekawości ile się wrzuca filmik 400mb na youtube, bo nakręciłem 1 cześć let's playa ale ta prędkość mnie przeraża xD Internet mam 10mb/s ? xD

Opublikowano

Witam

Posiadam program Camtasia Studio 7 lecz po nagranym filmiku nie słychać niczego oraz film się zacina.

Czy trzeba program jakoś skonfigurować?

Opublikowano

Jaki komputer ?

Audio musisz nagrywać z mixstereo albo osobno, zobacz czy masz ustawione w cs7 recording audio

OndteAw.png
Opublikowano

Co do poradnika, przyda się newbiom (czy jakoś tak :D) Mam nakręcić let's play z kolegą, i na pewno skorzystamy ;)

P.S. Dodaj jeszcze, że można zmniejszyć rozmiar filmiku za pomocą programu VirtualDub.

Up: Właśnie popełniłeś ten błąd, który został opisany w 6. punkcie :P

1339163822-U301909.png

Opublikowano

http://forum.mycraft.pl/viewtopic.php?f=36&t=5755

Przepraszam za link do innego forum, ale chciałem gościa skompromitować ; >

Co 3 słowo to samo, tylko trochę pozamieniałeś.

Nawet kolejność jest taka sama...

Opublikowano

Up masz całkowitą rację, ale napisałem na dole !

ten poradnik miał na celu danie ogólnego zrozumienia tematu osobom zainteresowanym tworzeniem Let's Play'ów.

:)

I z góry przepraszam za nie dodanie linku do tematu.

Nikt nie raczył takiego czegoś stworzyć...

OndteAw.png
Opublikowano

Keniger Mam zaznaczone recording audio

Sprzęt :

Ram 4 GB

Procesor 1.86 GHz

Intel® Core2 CPU

@Edit : Chciałbym swoje poradniki nagrywać z dźwiękiem jak mowie i gry to mix musi być zaznaczony czy nie?

Opublikowano

dał bym +\- gdyby ten poradnik nie był kopią ...

i przez takie poradniki teraz jest pełno gówniarzy co robią let's play i się reklamują na profilach/filmikach innych użytkowników yt ...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzieki! niechce spamowac albo cos ale bardzo was prosze kto ma wiedze o modyfikacji-cheat Pack Mod prosze żeby napisac o tym jak wgrac i wogule sie opslugiwac z gory dziekuje

wjgj02.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...