Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Easy][Tutorial][Photoshop] Pattern.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jest to mój trzeci poradnik i myślę, że Wam się spodoba. Jest specjalnie zrobiony dla JDragon'a

:O. Przedstawia On jak zrobić pattern (wzorek) na stocku, userbarze lub jakiejkolwiek grafice.

1. Pobierasz

ten plik i odpalasz normalnie Photoshopa.

2. Po prawej lub lewej wybierasz narzędzie "Stempel ze wzorkiem" (S).

3. Wybierasz wielkość pędzla oraz ustawiasz jego twardość oraz krycie (obowiązkowo) na 100%! Teraz wciśnij tą strzałkę obok obrazku przedstawiającego jakiś wzorek.

4. Pokaże Ci się lista wzorków, ale to Cię na razie nie obchodzi. Klikasz taką strzałeczkę (bardzo małą) skierowaną w prawo.

5. Z opcji jakie Ci się pokażą wybierz "Wczytaj wzorki". Teraz możesz wybrać wypakowany plik *pat z miejsca, gdzie go wypakowałeś.

6. Może, ale nie musi pokazać Ci się okno z zapytaniem o to czy zastąpić poprzednie wzorki- wciśnij TAK.

7. Już masz wgrane i ustawione na liście wzorki. Teraz szukasz takiego:

19893518.png

8. Teraz możesz pomalować na nowej warstwie obszar, który ma być "zpatternowany". Po tej czynności powinna Twoja praca być cała zakryta wzorkiem, a jeżeli tak nie jest to warstwę z patternem przenieś na samą górę pracy ;>.

9. Odwróć kolory ( z zaznaczoną warstwą patternu) [CTRL + I], a następnie wybierz mieszanie warstwy na Ciemniej, 100%.

Praca gotowa! Efekt?

theendn.png

Uprzedzam, że wiem, iż są patterny, z którymi nie trzeba się tyle "bawić", ale jak na złość nie potrafiłem takiego znaleźć :angry:. Gdy ktoś poda w tym temacie takowy to dodam go do pierwszego posta. W takim wypadku robimy wszystko do punktu 8!

Jeśli chcesz skopiować poradnik to najpierw zapytaj o zgodę autora!

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

Opublikowano

Osobiście to już znałem, ale tutorial jest tutorialem zawsze czegoś uczy, dobra robota.

+

1321373093-U145988.png

By

Me

Nakurwjać do mojej galerii !

<GLIK>