Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie grafiki i procka..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, neidawno myslalem nad lekkim podkręceniem proca i grafiki w moim lapku..dzisiaj zasiadlem nad podkręceniem grafy,dodalem ok 50 mhz ale nie wiem dokladnie o ile moge ją podkrecic aby uzyskać najlepszą wydajność.

moj lapek hp pavilion dv7. tu sa dokladne dane na temat mojej grafy http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-9600M-GT.9449.0.html , procek intel core 2 duo CPU T5800 @2.00Ghz 2.00Ghz..po podkreceniu grafy jak nic nie robie dochodzi do 42C..i mam do was pytania, czy ktos zna sie na podkrecaniu procka?czy 42C to normalna temperatura w spoczynku?Do jakiej temperatury moze dojsc grafika?Dziekuje i czekam na odp

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Laptopy nie są przeznaczone do podkręcania !

Jak podkręcisz jeszcze procesor to chłodzenie nie wyrobi, zamontuj podstawkę chłodzącą i spróbuj o 100 MHz podkręcić grafę a procka do 200 MHz

OndteAw.png
Opublikowano

chłodzenie mam zaj..., kupilem podkladke chlodzaca z 1 wiatrakiem, przesunąłem go troche i wrzucilem jeszcze 2 ^^ w spoczynku procka mam 35C. Gdybym umial podkrecic to bym to zrobil ale nie wiem jakim programem.. bios mam zablokowany. prosze o pomoc

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Ahhh, wiadomo, producenci laptopów przemyśleli tą sprawę i mieli dylemat między wydajnością a przegrzewaniem !

Więc zablokowali zegar procesora, my jako inteligentni ludzie znaleźliśmy na to sposób ; aktualizacja biosa lub samodzielne odblokowywanie zegara.

Ja mniemam masz Ambiosa ? (American Megatrends)

OndteAw.png
Opublikowano

Nie ma programów do podkręcania procesora, a jeżeli są to muszą być chujowe i jest duże ryzyku zdupcenia kompa. Musisz wejść do biosa, nie ma możliwości, żeby był zablokowany.

@Edit

Dzięki za minusy, zapomniałem napisać, że je zbieram jednak co poniektórzy to już wiedzą.

RAsfepN.png
Opublikowano

Programami do podkręcania procesorów dysponuje tylko AMD, w przypadku Intela trzeba użyć BIOS'u.

Opublikowano

procesory w laptopach raczej nie podkręci mają zablokowane mnożniki na stałe, co najwyżej mnożna zmniejszyć tylko taktowanie

zresztą części używane w laptopach tych niższej klasy i średniej to nie te same układy co w stacjonarnych komputerach, do podkręcania potrzeba by było podnieść napięcia zasilania przy okazji i natężenie prądu by właściwie działał laptop po podkręceniu , zmienić układy zasilania wbudowane by stabilniej utrzymywały napięcia ( jest tego troche +/- 5V i +/-3V z małymi tolerancjami gdzie już zmiana o 1-2% napięcia powoduje zawieszenie sie laptopa )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png