Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do rzeczy

Czy posiadanie 3 środowisk graficznych znacząco wpłynie na szybkość i stabilność systemu ?

Mam ubuntu 11.04 z domyślnie wgranymi Unity i Gnome dzisiaj dograłem Kde czy wyjebać w pizdu gnome jeżeli i tak nie będę z niego krzystał ?

s2c77Oa.png

Opublikowano

Możesz mieć zainstalowane jednocześnie kilka środowisk, bo na raz działa tylko jedno i system się nie spowalnia.

Opublikowano

po części np elementy z KDE dzałają i pod innymi by była zachowana zapisu konfiguracji niektórych programów, uruchomienia programu i zgodności ( np programu pod KDE na Gnome ) czy ustawień systemowych , ale to w sumie nie ważne jeśli chodzi o wydajność działającego środowiska

jednak najbardziej stabilne i przyszłościowe jest moim zdaniem Gnome, w wersji Desktop, u mnie w wersji Notebook jakoś nie chce obsłużyć właściwie karty graficznej

Unity jakoś mi osobiście nie podchodzi mimo ze planowane jest jako głowne środowisko graficzne, jak zachodzi potrzeba uzywam tylko wersji 2D

KDE za bardzo zbajerowane i coraz bardziej przypomina windowsa, mimo czytelności i łatwości w dostępie, jednak sprawuje się lepiej na komputerach stacjonarnych niż laptopach

wybierz jedno i które ci najbardziej pasuje i używaj, reszte można odinstalować bez problemu ( jesli chcesz używać programów z KDE nie musisz go włączać , ale wystarczy go tylko mieć by działały pod innym środowiskiem, resztą zajmie się CopmpizConfig i sam system )

sam używam cały czas Ubuntu 10.10 ze zwykłym Gnome, bez bajerów i dodatków, z ustawiemiami zarządzania energią na max wydłużając czas działania laptopa na 2-3h ze zwykłego dostępnego standardzie 1,2-1,3h h

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Rowniez popieram kolege "robem" jesli chodzi o GNOME. Srodowisko KDE od zawsze bylo dla mnie zbyt CUKIERKOWE i te efekty PLAZMY nie jarały mnie by to zainstalowac... Wole cos harmonijnego przyjemnego dla oka :) i z przemyslana struktura menu . GNOME ma bardzo fajnie rozlozone menu z opcjami administracyjnymi , programami grami i katalogami ;).

jqeuR.png