Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z łączeniem się przez tcp z innych kompów...

Przykładowo: wziąłem kod z tematu http://www.mpcforum.pl/topic/333044-komunikator-serwer-client/ , wpisałem IP i port, odpaliłem serwer i clienta u siebie. Wszystko ok, z dwoma, trzema clientami na raz... sam ze sobą pisałem xD

Potem wysłałem kumplowi skompilowanego clienta... i nic. Wywala mu błąd z łączeniem. Czego to przyczyna? Jak naprawić?

Tak się dzieje ze wszystkimi innymi kodzikami z TCP... nie może połączyć z serwerem :(

Help! :( :( :(

Opublikowano

Tylko że ja nie chcę żadnego hamachi!

Daję IP 127.0.0.1 i port np. 2012 i się powinno łączyć... u mnie na jednym kompie jest ok a z innego się nie może połączyć... :mellow:

Gdybym chciał przez hamachi to bym zrobił...

Aha i przypomniało mi się:

Jak stawiałem serwa MT2 na hamachi to też nikt się nie mógł się połączyć oprócz mnie. Dopiero jak zaporę dla hamachi wyłączyłem to się dało. Ale przecież tutaj nie ma jakiejś osobnej zapory... Próbowałem dawać zezwolenia programowi na dostęp przez zaporę ale to też nic nie dało...

Opublikowano

O ja głupi... o.O:D

Czyli, że jak.... yyy.... w cliencie podać swoje IP?

A w serwerze?

Pogubiłem się... w ogóle jakoś dziś nie myślę :huh:

@Edit

Ok, u mnie śmiga (o ja głupi...)

Dzięki hfaua <3;)

Jutro zobaczę co z innymi i jak coś napiszę :P

Opublikowano

w routerach nie odblokowywuje się żadnych portów, nigdy nie są domyslnie zablokowane !

należy sobie ustawić redirect określonego portu na określony komputer w sieci , czyli portu 2012 na IP kompa jakie masz przyznawane z routera ( warto na sztywno ustawić po MAC stały IP dla komputera przyznawany z routera )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ale jak chcę mieć na swoim ip, tj @ipaddress1 to nikt nie może się połączyć... jaki dać port? Np. dałem 80 czy jakiś inny... Któreś są chyba domyślnie odblokowane, nie?

@edit

Poza tym chcę, żeby serwer mógł włączyć każdy, potem w cliencie się wybiera ip, w serwerze jest @ipaddress1. Więc chcę coś zrobić, żeby nikt nie musiał się specjalnie bawić żeby odblokować port lub coś innego... :(

Opublikowano

a jakie ty w koncu to ip wpisujesz ? jak swoje z kompa za routerem to nie licz ze ktoś się połączy, wpisuje się routera i port na którym masz przekierowanie na swojego kompa

np

IP i port na routerze 111.111.111.111:9999 ( adres do którego sie ktoś ma się połączyć )

redirect ustawiony na 192.168.1.11 ( komp za routerem ) na porcie 9999

adres serwera na kompie 127.0.0.1:9999 ( to nie jest adres kompa chociaż może i nic nie stoi na przeszkodzie )

jak ma się router trzeba przeprowadzić redirekt, a jak pisałem nie ma żadnych blokad nigdy na routerze!

by działało komukolwiek też musi mieć routowalny adres

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Hmm... ogólnie sens rozumiem. Tylko co mam zrobić?

Nie bawię się tym na co dzień więc się nie znam :P

Ustawienia TCP/IP na routerze?

Opublikowano

a po co, kto ci każe zmieniać konfiguracje routera

poszukaj opcji związanych z redirectem albo frowardingiem portów i tam ustawiaj, masz manual do routera wystarczy przeczytać

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

• Dodaj nową pozycję...