Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was pewne zapytanie. Mam zamiar rozpoczac nauke javy (nie js) i tu padaja moje pytania - czy to dobry jezyk na poczatek? Wiem, ze zaraz zawodowi programisci mnie zlinczuja za to, ze to pytanie nie ma sensu, ale chce sie czegos dowiedziec, zanim zaczne. Druga sprawa jest pytanie o jakis kurs. Jezeli dobrze wybralem, to czy moze mi ktos podac jakas nazwe ksiazki / ebooka / mbooka / audiobooka/ cos tam cos tam?? Z gory dzieki i pozdrawiam, Memento Mori ;)

Opublikowano

Powiedz tylko dlaczego chcesz uczyć się javy ??? musisz mieć jakiś powód. Java ma dużo wad i zalet jedną z tych wad jest wolne wykonywanie się programów za to w C++ odwrotnie. No i jest mniej funkcjonalna niż inne języki.

P.s.

Moim zdaniem to nie jest dobry wybór. Zależy od ciebie.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Rozumiem. Slyszalem o tym, ze java jest wolna, ale obilo mi sie o uszy rowniez, ze ma dosc latwa skladnie, i szybko przychodzi do glowy. Nie chce sie rzucac na "gleboka wode" - c++, poniewaz z samego poczatku nie chce sie zniechecic. Co o tym myslisz/myslicie?

Opublikowano

Rozumiem. Slyszalem o tym, ze java jest wolna, ale obilo mi sie o uszy rowniez, ze ma dosc latwa skladnie, i szybko przychodzi do glowy. Nie chce sie rzucac na "gleboka wode" - c++, poniewaz z samego poczatku nie chce sie zniechecic. Co o tym myslisz/myslicie?

Myślę, że takie myślenie jest błędne jeśli chodzi o składnię ;) sam tak mówiłem patrzyłem też na inne języki ale ostatecznie C++ poważnych wad nie ma. Jest moim zdaniem uniwersalny. Jeśli chodzi o kurs do C++ to masz tutaj jest dobry i powinieneś go zrozumieć.

To jest ukryta treść, proszę

Najpierw uczysz się poziom pierwszy itd...

I nie myśl, że będziesz robić takie programy okienkowe jak komunikat windowsa czy coś. Tylko taki wygląd jak w wierszu poleceń. (na początek)

A następnie jak ci się będzie chciało wybierzesz bibliotekę graficzną, która służy do takich programów okienkowych. Ale to wyższa szkoła jazdy i trzeba już trochę tego umieć.

Mówię ci to od razu, żebyś się już tego nie pytał bo noobki :D tak na początku mają.

EDIT:

A jak się nie zdecydujesz to popatrz na pascala jest łatwiejszy od C++. A jak minie parę lat to możesz żałować dlaczego tego nie wybrałem...itp......

GrottyCracker22.png
  • Dodaj nową pozycję...