Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ Pytanie ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zacząć nauke w C++ ... Ktoś może na początek podpowiedzieć jak zacząc ,żeby cokolwiek zrozumieć ?? W jakim programie próbować itp. Jakieś poradniki i w ogóle od czego zacząć...

Czekam na odpowiedzi :)

hersygna.png
Opublikowano

Ściągnij sobie jakieś środowisko np. DevC++ bądź Microsoft Visual C++

Zakup lub ściągnij sobie jakąś książkę pdf np.:

Symfonia (J. Grębosz)

Programowanie teoria i praktyka z wykorzystaniem C++ (Bjarne Stroustrup)

Thinking in C++ PL

Od zera do gier kodera (Xion)

Zacznij od programu Hello World i najlepiej jak czytasz już tutoriale to nie przepisuj całego kodu i od razu do następnego tylko posiedź nad nim, zrozum wszystko, wykorzystaj w innych programach itp. :P

Y U NO LEIK MEH?!

TROLOLOLOLLOLOLOLOLOLOL!

Daj +

Opublikowano

@up

bardziej mi odpowieada MV i jeszcze pytanie bo napisales od zera do gier kodera to co to jest ??

bo raczej w c++ sie nie tylko programuje gierki ? :D

mowie doslownie jestem noobem w tej chwili xD tzn pisze ^^

hersygna.png
Opublikowano

Od zera do gier kodera "Megatutorial" to książka (ja mam pdf nawet nie wiem czy jest zwykla ksiazka xD ) Karola Kuczmarskiego. Nie wiem dlaczego taka nazwa, ale z pewnością on nie stawia nacisku tylko na gry. 558 stron.

Y U NO LEIK MEH?!

TROLOLOLOLLOLOLOLOLOLOL!

Daj +

Opublikowano

panowie dzieki za pomoc... sorry za moje bezsensowne posty ,ale nie chce zaczynac jak ostry debil ^^

hersygna.png
Opublikowano

SeaMonster131, no nie wiem. Trochę za krótkie te jego poradniki. Lepiej na powtórzenie. Zawsze lepiej poczytać więcej, niż mniej. :D No ale znowu nie za dużo, aby się w głowie nie 'pomąciło'.

Y U NO LEIK MEH?!

TROLOLOLOLLOLOLOLOLOLOL!

Daj +

Opublikowano

IDE: CodeBlocks

Książka: Symfonia Grębosza

Kurs: cpp0x (ze względu na bardzo łądne wprowadzenie w C::B i wymagające zadania [w symfonii masz na talerzu, ale obszerniej-klarowniej]).

PL Wikibooks o C też są całkiem niezłe. I oczywiście http://cplusplusreference.com - mają świetne tutki, ale mało.

- - - - -

Od razu wyręczę następnych forumowiczów:

- Symfonia ssie.

- Lepiej od zera do gier kodera.

- QT, a nie żadne tam syfy.

- Visual 2010 i koniec.

- Najpierw zainstaluj Linuxa.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Symfonia ssie ale i tak dzięki za wyręczenie. Są lepsze książki,a tak to naprawdę uczysz się eksperymentując bo potem będziesz takim programistą jak ja: 1 duży projekt i wiele pomysłów których nie zrealizowałem....

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Nie muszę ci doradzać kursów, książek bo inni te jedne z lepszych podali. (cpp0x.pl, symfonia)

Jedynie ci podpowiem, że jeden artykuł o danym temacie tak jak w cpp0x wystarczy ci aby zrozumieć dany temat. Więc od puść sobie czytanie od zera do gier kodera bo zbyt długie i z pewnością dla początkującego noobka xD nie będzie ci sprzyjać mozolne czytanie, z którego trudno ci będzie coś zrozumieć na początku np. jak działają zmienne itp. Jeśli dużo czasu siedzisz przy komputerze i jesteś kumaty to wystarczy tydzień aby opanować podstawy a następnie ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć co raz to bardziej skomplikowane rzeczy.

Pozdrawiam i powodzenia w nauce...:)

EDIT:

To, że książka lub kurs są obszerne nie świadczy o tym, że dużo z niej "wyniesiesz". Lepiej krócej i zrozumiale niż odwrotnie.

GrottyCracker22.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

siedze na tej stronce cpp0x.pl i tak sie zastanawiam. tzn wczesniej nie mialem czasu ,zeby zalukac bo akurat ocenki poprawiam ;p ,ale on tam programuje w tym calym code blocks i sie zastanawiam czy lepiej bedzie mi w tym CB sie uczyc czy to nie wiele sie rozni od VC++ ??

hersygna.png
Opublikowano

Inny kompilator, wygląd no i w C::B brak dodatków środowiska .NET - które do C::B można zaimplementować jak się nie mylę.

Na początku siedziałem w C::B - na prawdę fajne, ale potem dostałem VS Professional za darmo :)

@DOWN: Wiem, ale chodzi mi o ten wbudowany. To jest zaleta C::B, ale niestety nie wykrywa (obsługuje?) wszystkich kompilatorów, np. te od VS2010.

roomy.png

Wczoraj do ciebie nie należy. Jutro niepewne... Tylko dziś jest twoje.

Opublikowano
Inny kompilator

Boom Headshot STFU jeśli nie wiesz o czym mówisz.

W C::B dołączasz kompilator jaki tylko sobie wymarzysz.

- - - - - -

Jak się już bardzo przyzwyczaiłeś do VC++, to już sobie tam zostań, bo to tylko kwestia Twojego komfortu.

Jeśli jeszcze się nie zadomowiłeś, to spróbuj przesiąść się na C::B. Open Source. Więcej opcji. Ale też mniej opcji. Tak to jest... Just give it a shot.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@up

chodzi mi o to ,ze w jego poradnikach on robi w C::B i np. tam na poczatku jest takie zadanko z tymi linijkami

#include <cstdio>

int main()

{

printf( "Test dzialania Code::Blocks" );

return 0;

}

pozniej sie to debuguje czy cos w tym stylu i chyba sie otwieralo mu cos (w C::B) z aplikacji CMD i tam bylo opisane ,ze na nie ktorych srodowiskach cos sie wlaczy ,a po chwili wrecz polowie sekundy w moim przyapdku w VS sie wylacza i nie wiem poprostu czy mi to bedzie przeszkadzac w nauce czy ,ze owej rzeczy nie zobacze...

hersygna.png
Opublikowano

Zdecydowanie będzie :P

C::B ma sprytny sposób na "spauzowanie" po wykonaniu całego programu. (+wyświetlenie return code'a).

Jeśli twoja IDE nie ma zaimplementowanej takiej funkcjonalności, przed 'return 0' w funkcji main() wstaw (czyli na chwilę przed zakończeniem programu) :

getchar();

Funkcja zwróci dopiero po przyciśnięciu ENTER'A

Ewentualnie

system("pause")

ale tego wypada unikać (choć nie wnikałem czemu).

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

ale tego wypada unikać (choć nie wnikałem czemu).

ponieważ system("pause") nie jest multiplatformowe, tj.komenda "pause" w konsoli jest tylko na Windowsach, gdybyśmy skompilowali taki kod na Linuksie to by najzwyczajniej w świecie nie zadziałało - a getchar()(czy też getch(), lub cin.get(), co kto lubi/co kto ma) zazwyczaj będzie w każdym kompilatorze.

Więc pókiś pewien, żeś Linuksa nie tkniesz lub słać znajomym nie będziesz, to możesz śmiało pozwolić sobie na taką swawolę jaką jest system("pause"). : d

Opublikowano

Po prostu:

Kiedy program w konsoli się już cały zakończy to Code::Blocks go automatycznie zatrzymuje do naciśnięcia byle jakiego przycisku (tzn: konsola się NIE zamyka - czeka aż naciśniemy jakiś przycisk). Visual C++ (nie wiem jak ten 2010..) itd tego nie robią, więc gdy program się zakończy to konsola się zamknie. Dlatego ten kod:

#include <cstdio>
int main()
{
printf( "Test dzialania Code::Blocks" );
return 0;
}

-wypisze na ekran ten tekst, a następnie konsola się zamknie (będzie to trwało ~1 sek, więc nic nie zobaczymy ;p), a w Code::Blocks konsola sie nie wyłączy. Żeby zatrzymać program (żeby konsola się NIE zamknęła) trzeba dopisać np:

system("pause");

przed return 0;

Taka to filozofia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...