Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Canarymod - Wasze Doświadczenia, Problemy, Pytania.

kokosz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś stosował pliki serwerowe CanaryMod do serwera minecraft? Jakie są Wasze doświadczenia w temacie?

Jak z aktualizacjami do nowszych wersji?

Czy posiada krytyczne bugi?

Ogólnie walcie w tym temacie co wam leży.

Opublikowano

1. Dziura kopiowania itemów.
  2. Brak możliwości zmiany pogody.
  3. Bug podczas pogody z ogniem, mapa jest bardziej obciążona, przez to, że ciągle zmienia blok "fire" na "air".
  4. Problem z wadliwą, pozycją graczy.
  5. Możliwość używania FlyHack.
  6. Problem z tabliczkami, możliwość użycia buga, napisania 1 literki za dużo, którą przyjmie serwer i każdy kto będzie w pobliżu tabliczki (a raczej wczyta teren z nią) wywali z gry, i za każdym razem gdy wejdzie.
  7. Problem z whitescreenem, który posiadało 1% ludzi.
  8. Słabe API, plugin jest osobno ładowany dla każdego gracza, przy 100osobach się zatyka dużo rzeczy, i korzysta z większej liczby danych, a także ramu.
  9. Problem z obliczaniem pozycji widoku, i horyzontu.
  10. Rzadki problem z brakiem nicku nad graczem podczas kucania. (Pojawia się podczas lagów serwera)
  11. Bug z piorunem, który po uderzeniu może zniszczyć crunk.
  12. I tego nie jestem pewien, ale jest kick podczas spamu w konsoli, w CraftBukkitice zakomentowali jedną linijkę. by Buba
  13. Update tych plików jest strasznie rzadko, wejdzie 1.6 i znowu będziemy czekać 2miesiące, do wersji final ?
  14. Pluginy niby są kompatybilne, przez to że API pozostało to samo, ale ilość nowych itemów, i rzeczy które są na serwerze tworzą całkiem nowe i groźniejsze bugi
  15. Mała ilość 100% kompatybilnych pluginów

CB, ma to wszystko naprawione, dlatego CraftBukkit'a wybrałem.

Do CanaryMod jest tego wiecej ^^

Dochodzi jakieś kilka stron bugów.

Opublikowano

CanaryMod - Procesro : 5% Ram: 3.3%

CBukkit - Procesor : 36% Ram: 4.6 %

Przy 1 graczu. Teraz lece do szkoły

Maszyna 2Ghz / 4Gb ramu debian.

Zaraz zrobię testy z większą ilością graczy.

Budowniczy
Opublikowano

Ja jakoś przy 1 graczu na bukkicie mam 0-3% procesora i 124mb ramu zajęte, pewnie mapa ci się generowała.

Opublikowano

CraftBukkit generuje większe obciążenie na początku, przy małej mapie. CanaryMod, po tygodniu będzie zabijał sam siebie.

Pozdrawiam

"Fanatyk" CraftBukkit'a ;]

Opublikowano
Możliwość używania FlyHack.

Ja tam dostaje kicka z powodem FlyHack przy regenerowaniu nowej mapy.

Jak postawiłem kiedyś dedyka na hey0(canarymod) wszystko było w porządku.

Opublikowano

Ja tam dostaje kicka z powodem FlyHack przy regenerowaniu nowej mapy.

Jak postawiłem kiedyś dedyka na hey0(canarymod) wszystko było w porządku.

Jakiś mod/admin musi Cie kickać.

CanaryMod, nie ma wbudowanej osłony.

Opublikowano

CanaryMod to jest projekt hey0 który był wielkim shitem ;/.. Osobiście bukkita bardziej toleruje i nie mam przekonania do CM

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

Sam hostuje serwer na CanaryModzie i nie ma zadnych problemow ;)

Bez Lagow, malo pluginow ale to nic, niektore tylko sa potrzebne ;)

Uwazam ze jest lepszy od Bukkita bo latwo go obslugiwac ;)

6ydVTxs.jpg

Opublikowano

Na pewno Canarymod jest łatwiejszy w obsłudze. Sam go używam i nie miałem z nim ŻADNYCH problemów. CraftBukkit był dla mnie zbyt trudny :D

Zbieram plusy!

Opublikowano

CanaryMod to jest projekt hey0 który był wielkim shitem ;/.. Osobiście bukkita bardziej toleruje i nie mam przekonania do CM

Proszę, nie wypowiadaj się tak ogólnie i nieprecyzyjnie. Jeśli nie podoba Ci się coś konkretnego to pisz w tym temacie , jeśli nie to zamilknij. Niech każda z osób wypowiadających się na forum weźmie do siebie.

Opublikowano

CanaryMod ma wbudowane podstawowe komendy np. /help.

CraftBukkit to bardzo stabilne dziś pliki, z możliwością rozwijania pluginami.

Podsumowując:

CanaryMod -> Server hamachi który padnie za tydzień

CraftBukkit -> porządne dedyki dla zaawansowanych.

CraftBukkit'a można rozwinąć w dowolny sposób, i posiada o wiele mniej bugów. Jednak łączenie pluginów jest owiele trudniejsze. Dam przykład z MPCserwera, pliki które zrobiłem są tak skonfigurowane, że nie trzeba dodać do WG, WE, i innych pluginów osobno permission, tylko do 1 pliku wystarczy wpisać, a komendy administratora działały bez "OP".

Nick:Moderator

Jednak ten system dość długo opracowywałem, by nie posiadał bugów i był 100% sprawny.

Zwykłe wrzucenie pluginów i wstępne skonfigurowanie to tylko początek.

Osobiście nie lubiłem już wcześniej Hey0, było za dużo tego, CB miał 1 plik, dlatego od zawsze uczyłem się na CB i dziś jestem w posiadaniu, jednych z najlepszych plików (na swiecie?), w Polsce.

Opublikowano

Tak jak geo wspomniał.

Na Canar'y możemy sobie założyć server z kolegami a jeżeli w planach coś większego to Bukkit.

Osobiście miałem styczność z tym i z tym.Bukkit lepszy chociaż trudniejszy w obsłudze(dla niektórych).

Dla mnie Canary to zwykły mod dodający możliwość wgrania pluginów na pliki od Mojang.

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Nie zgodzę się z tym.

CanaryMod, został napisany z wbudowanymi "pluginami", i posiada mase bugów których pliki od Mojang'a nie posiadają.

Bardziej zgodzę się z tym, że CraftBukkit to pliki od Mojang z możliwością używania pluginów.

Opublikowano

Ja naprzykład użyałem pluginy z ich oficjalnek strony to czesto pisze ze je władowało (robiłem według ich instrukcji) a na serwerze działał tylko jeden a bukkitem dopiero eksperymentuje. Canary jest nie dopracowany .Długo sie czeka na aktualizacje podstawowych pluginów i to jest wkurzajace a w bukkice jest plugin od tego i problem z głowy.Canary jedna zaleta jest szybki serwer ,ktory nie ma lagów.Podsumuwując bukkit wygrywa a canary jest niedopracowany załóje że niektóre pluginy nie działają z ich strony na canary. xD:(

MikartPL.png

Opublikowano

CraftBukkit nie ma lagów, działa tak samo jak CanaryMod. Obie wykorzystują tą samą liczbę informacji (thanks you Notch -,-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...