Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jungling

lordwyder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Witam. Postanowiłem napisać poradnik na temat junglingu. Jungling to bicie neutralnych potworów dzięki czemu uzyskujemy przewagę nad przeciwnikiem i możemy go szybko pokonać. Junglować opłaca się najbardziej od 20 lvl-u gdyż dostępne są wtedy najlepsze runy co bardzo ułatwia i przyśpiesza jungle.

Plusy i minusy

Plusy:

-2 Solo linie - 2 osoby szybciej zdobywają lvl-e

-Przeciwnicy bojąc się ganku nie pushują turretów

-Łatwo możesz kogoś zabić i szybko się nafeedować

Minusy

-Przy nieogarniętej drużynie któraś z linii może sobie nie poradzić

-Zanim ty zdążysz kogoś zabić - przeciwnicy mogą zabić ciebie

Jakimi postaciami junglować

Junglować można każdą postacią. Wystarczy mieć odpowiednie runy. Jungowanie niektórymi postaciami jest nieopłacalne - levelujesz zbyt wolno i na nic się nie przydasz swojej drużynie. Podam więc kilka postaci którym idzie to dobrze.

Fiddelstick: Jeden z łatwiejszych junglerów przed nerfem, nie wiem jak jest teraz.

Lee Sin: Całkiem szybki i łatwy jungler. Ganki od 4-6lvlu.

Master Yi: Bardzo szybki jungler a dzięki medytacji może gankować bez cofania się do bazy.

Nunu: Bardzo szybko jungluje dzięki jego skillowi consume, dobra postać by zrobić szybkiego dragona.

Nocturne: Dość szybka jungla, można gankować już od 4lvlu.

Olaf: Dobry, szybki jungler. Dzięki toporowi można gankować od 3-4 lvl-u.

Shaco: Bardzo szybki jungler, dzięki niewidzialności może gankować już na 3-4 lvl-u.

Shen: Powolny ale bezpieczny jungler. Słaba możliwość ganku przed 6 lvlem.

Tryndamere: Dość szybka jungla i dobra mozliwość ganku. Na 6 lvlu może wysolować smoka.

Warwick: Prawdopodobnie najłatwiejszy jungler. Dzięki dużemy lifestealowi nie musimy z wychodzić z jungli. Gankować może już przed 6lvl-em ale dzięki ulti idzie to dużo lepiej.

Mapa jungli

3899.jpg

Małe golemy - pojawiają się w 1:30. Za zbicie dostajemy 60g.

Wlki - pojawiają się w 1:39. Za zabicie 57g.

Zjawy - pojawiają się w 1:39. Za zabicie dostajemy 71g.

Blue buff - Pojawia się w 1:55 - Za zabicie dostajemy 60g + 20 za jaszczurki.

Red buff - Pojawia się w 1:55 - Za zabicie 60g + 20 za jaszczurki.

Smok - Pojawia się w 2:30 - Za zabicie 190g dla całej drużyny + 20g dla nas.

Baron - Pojawia się w 15:00 - Za zabicie 300g dla całej drużyny. Raczej nie ubija się go samemu.

Summoner Spells

Najważniejszym w jungli ss jest smite Smite.png który zadaje 420dmg +25dmg na lvl postaci dla minionów.

Jeżeli nie radzimy sobie w jungli z samym smitem możemy wziąć:

600x375_4989-e0b3520e5ed77a6e1e58176411eb27b7.jpgFortify - Dodatkowe 9 dmg dla minionów.

ignite.pngIgnite - 50 dmg +20 na lvl.

Heal.pngHeal - Dodaje 140hp + 20 na lvl.

Zakończenie

Napisałem na temat junglowania już chyba wszystko. Runy i kolejność potworów do zabijania jest uzależniona od postaci którą junglujemy. Jeśli się gdzieś pomyliłem, czegoś nie napisałem, piszcie w postach postaram się poprawić.

Opublikowano

ogólnie poradnik nie jest zły, z tym, że na każdym championie jungla wygląda troche inaczej.

Poza tym, gram już troche olafem, i KAŻDY, kogo pytałem kto jest najszybszym junglerem, odpowiedział właśnie, że olaf.

Moim zdaniem także jest on najszybszym junglerem, więc popraw to. W każdym poradniku jungli olafem ludzie piszą, że jest on najszybszy

@edit

przed chwila skonczylem gre, w ktorej tryndamere siedzial w jungli. cos niesamowitego, nie wierzylem ze trynda tak ogarnia jungle.

.

Opublikowano

"Junglować można każdą postacią" hmm, jak bym zobaczył junglującą sorake albo lux to bym chyba zaczął nagrywać

Dodaj też że nie warto junglować przed 20 gdyż jest to bardzo trudne, po 20 lv możemy kupić najlepsze runy tier 3. Junglować można także Renektonem lecz jest to trudniejsze niż np ww.

@2xUp

Nigdy nie grałem olafem więc nie wiem ale myśle że warwick ze swoim life stealem będzie łatwiejszy na jungle

@Down

w000t ?! ja na 10 lv bez run padłem ww w jungli. Aż mi się żal

Opublikowano
Junglować można każdą postacią. Wystarczy mieć odpowiednie runy. Jungowanie niektórymi postaciami jest nieopłacalne - levelujesz zbyt wolno i na nic się nie przydasz swojej drużynie. Podam więc kilka postaci którym idzie to dobrze.

Czy ja gdzieś napisałem że nie można?

Opublikowano
"Junglować można każdą postacią" hmm, jak bym zobaczył junglującą sorake albo lux to bym chyba zaczął nagrywać

O Klaskaj'u mówię : )

525ffffff.png
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A może flash ? Ułatwia ucieczkę, wielu ludzią podczas ganku na junglera.

Podałem tam SS które ułatwią junglę - jeśli nie dajemy rady.

Osobiście zawsze do jungli biorę flasha - bardzo ułatwia ganki w early oraz jest zawsze przydatny w late.

Opublikowano

ogólnie poradnik nie jest zły, z tym, że na każdym championie jungla wygląda troche inaczej.

Poza tym, gram już troche olafem, i KAŻDY, kogo pytałem kto jest najszybszym junglerem, odpowiedział właśnie, że olaf.

Moim zdaniem także jest on najszybszym junglerem, więc popraw to. W każdym poradniku jungli olafem ludzie piszą, że jest on najszybszy

@edit

przed chwila skonczylem gre, w ktorej tryndamere siedzial w jungli. cos niesamowitego, nie wierzylem ze trynda tak ogarnia jungle.

Ta no olaf hmm... 3:10, a cho'gath w 3:00 robi wiec raczej niee.. Obejrzyj jungle u stonewall8 olafem, a cho'gathem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak dla mnie najlepszą postacią do jungle będzie i jest warwick ;] I jego piękny life steal ;] I na spokojnie bez runek da rade normalnie junglować po prostu z runkami szybciej.

1318801632-U103988.png

Chcesz sygnaturkę // avka // tapete czy coś w tym stylu ? Pisz na PW ( ma być podany stock/render czy jakiś inny materiał, wymiary oraz kolorystyka i jaki ma być napis czy nie ma być wgl napisu.)

Opublikowano

Jakimi postaciami junglować

Fiddelstick: Jeden z łatwiejszych junglerów przed nerfem, nie wiem jak jest teraz. Nadal łatwy jak barszcz

Lee Sin: Całkiem szybki i łatwy jungler. Ganki od 4-6lvlu Źle ,od 2.

Master Yi: Bardzo szybki jungler a dzięki medytacji może gankować bez cofania się do bazy. Maxuj meditate ,gj.

Nunu: Bardzo szybko jungluje dzięki jego skillowi consume, dobra postać by zrobić szybkiego dragona. Do szybkiego dragona to jest fiddle

Nocturne: Dość szybka jungla, można gankować już od 4lvlu.

Olaf: Dobry, szybki jungler. Dzięki toporowi można gankować od 3-4 lvl-u.

Shaco: Bardzo szybki jungler, dzięki niewidzialności może gankować już na 3-4 lvl-u. Znowu źle ,od 2/3.

Shen: Powolny ale bezpieczny jungler. Słaba możliwość ganku przed 6 lvlem.

Tryndamere: Dość szybka jungla i dobra mozliwość ganku. Na 6 lvlu może wysolować smoka.

Warwick: Prawdopodobnie najłatwiejszy jungler. Dzięki dużemy lifestealowi nie musimy z wychodzić z jungli. Gankować może już przed 6lvl-em ale dzięki ulti idzie to dużo lepiej.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Poradnik napisany dość dawno. Nie aktualizowany.

Fiddle - przed nerfem był na pewno łatwiejszy. Teraz nie da rady junglować bez runek lub smite(wiem, junglowanie bez smita jest bez sensu, ale kiedyś się dało)

Lee - kiedyś nie widziałem, ogólnie nie wiele razy widziałem widziałem go wtedy w jungli.

Master - nic nie mówie o maxowaniu meditate, tylko o dodaniu jednego punktu.

Do szybkiego dragona to jest udyr i shaco.

Shaco - kiedyś grałem nim od blue - wolves - wrights - red - golems - back - gank. Teraz raczej blue - gank.

Bez smite może junglować dużo junglerów, Udyr, Shaco, WW, Xin, Lee sin. Ale raczej się tego nie robi. Łatwo można ukraść twoje buffy, smite przydaje się do ubijania lub kradzenia dragona czy barona.

Opublikowano

Ta no olaf hmm... 3:10, a cho'gath w 3:00 robi wiec raczej niee.. Obejrzyj jungle u stonewall8 olafem, a cho'gathem.

sam teraz cho gathem gram i sie z toba zgodze, bo jungle ma bdb, nawet lepsza niz solotop moim zdaniem, zzajefajne ganki i duzo hp zostaje po jungli.

.

Opublikowano

sam teraz cho gathem gram i sie z toba zgodze, bo jungle ma bdb, nawet lepsza niz solotop moim zdaniem, zzajefajne ganki i duzo hp zostaje po jungli.

Zawsze lepiej nim na solo topa ,ma dosyć niezły outfarm,a farmić też nieźle farmi.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Zawsze lepiej nim na solo topa ,ma dosyć niezły outfarm,a farmić też nieźle farmi.

no nie wiem. ja tam wole zostawic topa udyrowi irelii itp a isc nim w jungle

.

Opublikowano

Świetny poradnik. Ja np. mam 8lvl zero run i Shaco ogarniam jako junger.

[url="http://mag.racked.eu"][img]http://mag.racked.eu/image/357/Mmmm/mca.png[/img][/url] [url="http://mag.racked.eu"][img]http://mag.racked.eu/image/335/yyy..+mleko%21/mca.png[/img][/url]
[color=#FF0000][size=5][50][/size][/color] [color=#00FF00][size=5]Jea[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][100][/size][/color] [color=#00FF00][size=5]Jea x2[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][150][/size][/color] [color=#00FF00][size=5]Jea x3[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][200][/size][/color][color=#00FF00][size=5] Jea x4[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][250][/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][300][/size][/color]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...