Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Easy] Ojojoj... Tekstura Mi Się Nie Mieści! Co Robić?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Postanowiłem napisać tutka na czynność, z którą wiele osób ma problem. To co zaczynamy ?!

1. Jak widzicie wkleiłem na pracę teksturę.. Powiecie no kurcze tak.. Ale nie zapełnia ona całej przestrzeni roboczej. Co Ty zrobisz?!

64455022566472821840.png

2. Wykonam bardzo łatwą czynność. Wiem.. Już się nie możecie doczekać. Ja też. Zacznijmy od skopiowania tekstury i przeniesienia jej na "niezapełnioną" część pracy.

06247084535338614847.png

Widzicie? Jest tu takie brzydkie przejście, prawda?

86907466070808213091.png

3. W tym o to punkcie tego brzydkiego przejścia się pozbędziemy. Zapytacie pewnie. "Ciekawe jak?" Moja odpowiedź brzmi: "W bardzo prosty sposób". Na powielonej teksturze wchodzimy w: "Edycja->Przekształć->Odbij w poziomie". Po tym zabiegu możemy przesunąć teksturę o kilka pikseli w górę, lub w dół. W moim przypadku przesunąłem ją w górę. Teraz powiedzcie mi czy widać tu jakiekolwiek przejście? Wiecie, co? Sam sobie na to pytanie odpowiem. Tu nie ma żadnego przejścia.

97264036703189041715.png

4. Pozostało nam tylko użyć teksturę na pracy. W tym celu scalamy warstwy z teksturą. PPM na pierwszej warstwie od góry i wybieramy opcję: "Scal w dół". Mamy już jedną warstwę. No ale tak też wyglądać to nie może. Dla tekstur w podobnym stylu do tej, której ja użyłem zaleca się następujące tryby mieszania:

Łagodne Światło, Mnożenie, Ściemnianie, Nakładka.

Ja użyłem tutaj trybu: "Mnożenie". Jako, że tekstura zakrywała twarz mojej postaci zmuszony byłem ją stamtąd wygumkować za pomocą gumki. Ale tego ten poradnik nie dotyczy.

29053146863420714794.png

Mam nadzieję, że ten poradnik, krótki poradnik pomógł rozwiązać problem z "niedokończonymi" teksturami, z brzydkimi przejściami między nimi.

Pozdrawiam Graciiii.

Forza Milan ! <3

Opublikowano

Ja tego używam już z 2 miesiące ;) Dobrze, że to napisałeś, bo przyda się każdemu :)

1328997611-U170772.png

Opublikowano

Nie wiem po co taki poradnik. Efekt nie jest idealny, bo jak widzisz odwzorowała się prawa strona. Jak napisał kolega wyżej, większość tektsur są duże. No, ew. jeśli są mniejsze, to przecież można użyć skalowania? W ps'ie nie ma nawet pikselo bo skalowaniu... Gorzej z Gimpem.

Opublikowano

Niemożna, bo tu chodzi o teksturę, a nie smuż. Jeżeli chcesz takie coś zrobić, to wystarczy równie dobrze na nowej warstwie obraz zastosować i posmużyć. W tym poradniku chodzi o teksturę!

Forza Milan ! <3

Opublikowano

A skalowanie? Przecież mała część tylko była potrzebna wiec, jak by się wyskalowało do rozmiarów Twojego outa to nic by się złego nie stało.

Ale przyznaje szczerze ,że dla newbie sie przyda. Bo czasami skalowanie rozciąga zbytnio, rozmazuje i zakrywa lepsze elementy tekstury.

Masz + za to ,że Ci się chciało.

CTD@ Nie wszystkie tekstury są duże. Czasami potrzeba nam tylko kawałeczek z jakiejś tekstury.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...