Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mini Tutek] Dungeony

duchu45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Chciałem stworzyć mini tutka na temat dungeonów ponieważ często spotykam się z pytaniami "co to dungeon" "gdzie go szukać" "po co to komu" ??

Jedziemy

1. Co to dungeon ??

Dungeon to siedlisko zła i wszelkiego okrucieństwa :)

A tak dokładnie

Dungeon składa się z spawnera siedzącego w klatce, wygląda to mniej więcej tak:

http://g.imagehost.org/0915/5.png

Spawnerem z tego co mi wiadomo może być szkielet, pająk i zombie.

Spawner - to potworek siedzący w klatce z ogniem co jakiś czas wyrzuca on inne potworki. Kiedy wyskoczy następnym potworek możemy stwierdzić po tym jak szybko kręci się spawner.

Jak widać na tym obrazku spawner został obtoczony pochodniami, gdy otoczymy spawnera pochodniami buguje się i nie wyrzuca więcej potworków. :) Czyli wprowadzamy go w stan "bezużyteczny"

2. Gdzie go szukać ??

Dungeona najczęściej można znaleźć w jaskiniach np. podczas budowania szybu kopalni można usłyszeć stado mobów to prawdopodobnie dungeon

Ale nie oszukujmy się kopanie i nasłuchiwanie nie jest zbyt efektywnym i ciekawym zajęciem dlatego jest też inny sposób którego ja używam

W jaskiniach/szybach kopalni najlepiej jest wcisnąć klawisz F3 który pokazuje nam głębokość, FPS'y, a także gdzie znajdują się moby (nie, nie jest narysowany potworek który biega... tylko cyfry jak daleko i głęboko się znajduje nigdy nie wiadomo jaki to potorek) gdy zlokalizujemy stado mobków (2-3 w 1 miejscu wystarczą :) ) zmierzamy w tamtym kierunku gdy znajdziemy się nie daleko należy szybko i bez ustanku wciskać klawisz F gdy zobaczymy w miejscu gdzie zlokalizowaliśmy stado ogień TO DUNGEON !!

Podkreślam, że szukanie dungeonów nie jest prostym zajęciem

3. Po co to komu ??

Już wyjaśniam

Po 1.

W dungeonach znajdują się 2 skrzynie z nagrodami (często jest to proch strzelniczy który jeżeli gramy bez mobów jest nie do pozyskania, wypada on także z Creeperów)

Chciałem też jedno dodać jeżeli ktoś czytał, że co pare dni w skrzyniach z dungeonów odnawia się nagroda jest to MIT... skrzynie są jednorazowego użytku

Możesz też dopisać, że w tych skrzyniach jest siodło (i tylko tam), dzięki któremu możemy ujeżdżać świnie

Tak ale dodam, że nie zawsze ja przebyłem już 8 dungeonów i znalazłem tylko 1 siodło :)

Po 2.

W dungeonach I TYLKO TAM występuje klocek który ja uważam za najlepszy i najpiękniejszy w całej grze a dokładniej

Moss Stone

Moss_Stone.png

Jest to klocek porośnięty mchem przeważnie na dungeonie znajduje się go 40-60

Pięknie prezentuje się jako ściany czy nawet podłoga w naszym mieszkanku :)

Po 3.

Radocha ze znalezienia dungeona xD

Dodam że jest to mój 1 taki mini tutek, na forum jest większość "weteranów" minecraft, ale może nowym graczą przyda się takie coś :)

@Down

A czy ja napisałem że na tym forum spotykałem się z takimi pytaniami ? :)

Opublikowano

Spoko. Wszystko ładnie i czytelnie. Tym co nie wiedzą, na pewno się przyda :)

Możesz też dopisać, że w tych skrzyniach jest siodło (i tylko tam), dzięki któremu możemy ujeżdżać świnie :P

A i jeszcze jedno...

często spotykam się z pytaniami "co to dungeon" "gdzie go szukać" "po co to komu" ??

Nie widziałem, żeby ktokolwiek kiedyś o to pytał ^^

@Edit

ja tylko raz nie miałem, tak to zawsze. Zależy od "farta" :P

@Up

A no tak... Zrozumiałem to tak, jak by chodziło tylko o to forum. Wybacz :P

anonymoussignature.png

Chętnie przyjmę pojedynek graficzny ;)

Jeżeli pomogłem, możesz dać plusa bluee.png

Opublikowano

Dobry tut, dam + jezeli dodasz jaki mob jaki ma numer.

Wiem ze do danego moba jest dany numer przypisany, ale niektorzy nie wiedza :)

Opublikowano
Dobry tut, dam + jezeli dodasz jaki mob jaki ma numer.

Wiem ze do danego moba jest dany numer przypisany, ale niektorzy nie wiedza

nie ma numerków do danego moba np sa cztery wilki to jak wciszniesz F3 to bedziesz widzieć numerek mba np taki 9980 a nastepny bedzie miec 9980 a zombiaków na cełej mapie są może nawet tysiace więc numerki się zmieniają

24n3chy.jpg

Opublikowano

Ja nie wiem nic o tym żeby miał numerki takie same... przed chwilą sprawdziłem na dungeonie i każdy pająk miał inny numerek...

@UP

Nie ogarniam Cię, najpierw piszesz

nie ma numerków do danego moba

a później

F3 to bedziesz widzieć numerek mba np taki 9980 a nastepny bedzie miec 9980

z tego wynika że oba będą mieć 9980 przeczysz sam sobie...

Opublikowano

Spoko tut.

Ja robiłem właśnie z tym F3, bo nasłuchiwanie to strata czasu.

1328997611-U170772.png

Opublikowano

Ehh. proch strzelniczy nie tylko z creeperów ale i z ghastów.

Może dodasz przykładowe nagrody -.- ? Więcej ;x

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...