Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znaczenie Snów

qrwqr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pare miesięcy temu miałem kilka dziwnych snów , dręczą mnie pytania co mogą one znaczyć

1 Sniło mi się że poszedłem na podwórko , stała tam kuchenka gazowa z podłączoną butlą jak chciałem wyłśczyć gaz to umarłem!! zobaczyłem jakąś czaszkę i płomienie , własną śmierć

2 Pare dni po bożym narodzeniu w tym roku , nie wiem czy mi się to śniło czy to było naprawdę zaówarzyłem jak skacze nad moim łużkem jakiś demon i wskoczył na choinkę a ja nie mogłem się ruszyć ale jakoś się wyrwałem i krzyknełem a potem już go nie było , jak znowu chciałem zasnąć to łapał mnie jakiś paraliż że nie mogłem się znów ruszyć

3 Też nie wiem czy to był sen czy jawa bo nie mogłem poruszyć się , byłem sparaliżowany i zaówarzyłem jak stoi obok mojego łużka trzy osoby ubrane na czarno w kaptórach na głowie , wyglądali jak śmierc

4 obudziłem się w nocy , byłem znów sparaliżowany niemogłem się ruszać i poczułem jak ktoś ciągnie mnie do góry za nogi mnie wyciąga chociaż moje nogi leżały pod kołdrą a ja czułem jak są w górze

Tylko proszę nie pisać bezsensownych postów i nie zwracać uwagi na chaotycznie napisany post

MELIUS EST SEDERE BRAVE ET PRAECLARIUS MULTUM AC DIU

Opublikowano

zbyt dużo horrorów ... po twojej ortografii widac ze jestes mlody wiec masz bujną wyobraznie nawet w snach . moze jestes opętany (tak kur*a smiejcie sie) idz do jakiegos egzorcysty >.<

Opublikowano

ten paraliż miałem jak chodziłem do przedszkola i obejrzałem predatora i mi się też śniło żE stał nade mną i mnie zabił

raczej nic nie znaczą .poszukaj w google jakiegoś sennika lub coś.

chyba na gg w tym bocie był sennik

zbieram plusy

1376815735.png

Opublikowano

nie wiem czy mam bujną wyobraźnię czy coś ale te sny są jakieś dziwne i na pewno sobie tego nie wymyślam, a co do tego paraliźu to nie wiem cz t o to poprostu nie mogę się ruszać i widze dziwne żeczy

MELIUS EST SEDERE BRAVE ET PRAECLARIUS MULTUM AC DIU

Opublikowano

Ja pierdole... Kilka lat temu jak byłem chory, gorączka i te sprawy i czytałem sobie do snu komiksy. Oczywiście koszmary miałem zajebiste. Więc ogarnij się człowieku, boże! Twoje sny oznaczają to że niedługo umrzesz! Jak można tak durne pytania zadawać? Sen to sen i tyle. Kolejny bez sensowny pretekst aby nabić sobie posta tworząc durny temat.

3 Też nie wiem czy to był sen czy jawa bo nie mogłem poruszyć się , byłem sparaliżowany i zaówarzyłem jak stoi obok mojego łużka trzy osoby ubrane na czarno w kaptórach na głowie , wyglądali jak śmierc

Tak kurwa, 3 śmierci przyszły po Ciebie, co tu jeszcze robisz?

Dorośnij kurwa. Szlag człowieka trafia jak czyta takie durnoty. Za dużo gier mmo. Demony Ci kurwa po łóżku skaczą. Gay party sobie urządziły.

Tylko proszę nie pisać bezsensownych postów i nie zwracać uwagi na chaotycznie napisany post

Jak na razie bez sensownym postem jest 1 post, napisany przez Ciebie. Zajmij się lepiej nauką a nie pierzeniem głupot.

1303741113-U170772.png

Sygna by

TamiS

Opublikowano

To się nazywa paraliż senny, może występować, gdy komuś nie udaje się świadome sny.

Polecam lekturę na paranormalne.pl

Innym razem.

Opublikowano

Sen / Koszmar moze takze byc związany z jakąś tragedią z przeszłosci . moze umarli ci rodzice lub ktos bliski z twojej rodziny ? .

@2UP nie koniecznie " sen to sen" . widzialem juz wiele filmow / filmikow niektore nawet byly poparte jakimis dowodami ze czlowiek spał i mowil przez sen sam do siebie , ciagle się trzepotał ... dopiero pozniej do Akcji wkraczali egzorcysci :(

Opublikowano

Bawisz się w szatana i oobe ,i kurwa się dziwisz?.Idz na jakieś forum o temacie paranormalnych lub coś podobnego.Możesz mieć też zaburzenia psychiczne poradz się rodziców :<

Opublikowano

@UP nie wiem czy lunatyk . ;p

Ruszał rękami nogami , walil głową w ziemie ( podnosil ją i tak jakby upuszczal na ziemie ) dopiero pozniej kilku ludzi musialo siłą przytrzymac mu ręce i nogi . Nie jestem wierzący ale w tego typu opętania , i zycia pozaziemskie wierze

Opublikowano

Jak na razie to jedyną osobą na poziomie to jest Baby B, który sobie jaja z was robi i całkiem nieźle mu idzie xD

Paraliż senny jest coś takiego.

Nie oglądaj horrorów, mój kumpel np. też jest taki wrażliwy na tego typu rzeczy =D jak nie będziesz o tym wiedział/czytał to nic nie będzie Ci się śnić (jak Twoja wyobraźnia może stworzyć coś, o czym nie wiesz w sensie nie może stworzyć czego ponad Ciebie, bo to Twój musk)

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Ciekawe to jest , słyszałem gdzieś o podobnym przypadku :D

napisz do mnie na pw ;)

"People live their lives bound by what they accept as correct and true. That's how they define "reality". But what does it mean to be "correct" or "true"? Merely vague concepts ... their "reality" may all be a mirage. Can we consider them to simply be living in their own world, shaped by their beliefs?"

lolzor.gif

Opublikowano

Po prostu jestes mlody albo masz zrypana psychike. Ze az takie dziwny sny? ;o

Lepiej spij w tym samym pokoju co rodzice, albo smierc po Ciebie znowu przyjdzie ;d

;)

Opublikowano

Co mogą oznaczać sny?

Zwykła ludzka wyobraźnia w której sami chcielibyśmy się znaleźć.

Idiotyzmem jest porównywanie snów, do przewidywania czegokolwiek.

Osobiście od 7lat praktycznie nie miewam snów.

Opublikowano

Paraliż senny ? Miałem raz.

Niesamowite uczucie budzisz się w nocy słyszysz jakieś buuuczenie w uszach nie możesz się ruszać , coś ściska ci klatke piersiową, możesz tylko cicho jęczęc, serce bije Ci jak młot..

I tak 10 min, boże to było straszne... To jest chyba wtedy jak ty już się lekko obudzisz ale móźg jeszcze nie do końca.

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Ziomek weź mi daj numer do tego Dillera !!

Sen to jest rzecz która Twój kochaniutki mózg sobie wyobraża naoglądałeś się jakiś gówien to masz ziomuś ;d na drugi raz nie ćpaj albo nie oglądaj Horrorów ;)

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Jak by co zbieram te Zielone :)

Najebałem w tego posta takie ilości ironii, że możesz mieć problemy z prawidłowym zrozumieniem zawartych w nim treści.

250Postów[v]

300Postów[v]

350Postów[v]

400Postów[v]

Opublikowano

Tak to wygląda. Paraliż senny występuje podczas fazy głębokiego snu (chyba faza REM). Kiedy my słodko sobie chrapiemy to nasz mózg nakłada na nas klatkę paraliżu (katapleksja - tak to się chyba nazywało), żebyśmy w nocy nie przemieszczali się poza teren łóżka ;) .

Paraliż senny to nagłe zaburzenie elektromagnetyczne (tutaj znowu nie wiem jak to wygląda), które przerywa nagle fazę REM i budzi nas bez stanu przejściowego. Zamiast przejść ostatnią fazę i obudzić się normalnie, czyli stopniowo jesteśmy od razu postawieni w stan świadomości. To anomalia, bo jeżeli nawet ktoś obudzi nas nagle, to zawsze przechodzimy przez ostatnie stadium i jest OK :)

W przypadku wyżej wymienionym mamy świadomość, ale nie możemy się ruszać w wyniku działania paraliżu. Efekt jest taki, że czujemy bezwład kończyn, słyszymy piski w uszach i nie możemy nic mówić :) Trwa to przez kilka minut i ustępuje kiedy nasz kochany mózg uświadomi sobie że trzeba uruchomić ciało, najlepiej kiedy ktoś potraktuje nas wtedy silnym bodźcem.

Tak to wygląda. Ciekawe jest też to że może towarzyszyć temu wizja, albo halucynacja (np. widzimy UFO albo inne stwory, co zależy od kultury, japończycy widzą wiedźmy z tego co wiem). Niech ktoś doczyta i napisze, coś o tych wizjach. Nie wiem co dokładnie je wywołuje.

Jeżeli te stany powtarzają sie zbyt często polecam wizytę u lekarza rodzinnego i skierowanie na dalsze badania :)

f.png

Opublikowano

za duzo horrorow :) i jeszcze jedno nie pal :)

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7 (maks. 5 linijek).

Opublikowano

Paraliż senny w ujęciu naukowym

Pośród ciemności nocy budzisz się nagle z uczuciem zła, które Cię otacza, nie możesz oddychać a Twoja klatka piersiowa robi się ciężka - ktoś lub coś ją uciska, ktoś próbuje Cię dusić. Ku Twojemu przerażeniu nie możesz się poruszyć ani wydać z siebie żadnego dźwięku. Słyszysz głosy i widzisz dziwne postaci, zagadkowe figury poruszające się w okolicach łóżka... Czy to demony? Duchy? Nie, to po prostu doświadczenie Sennego Paraliżu.

Senny Paraliż (SP) jest medycznym uwarunkowaniem i zwykle określa się go jako zaburzenia snu. Objawy mogą czasem obejmować kompletny lub częściowy paraliż ramion, nóg i górnego tułowia. Senny Paraliż występuje prawie zawsze w momencie zasypiania lub wybudzania ze snu. Do najbardziej niezwykłych objawów SP zaliczyć można halucynacje wizualne i dźwiękowe często powodujące ekstremalne przerażenie i panikę. W przypadkach takich błędnie sądzić można, że zostało się odwiedzonym przez obce istoty lub złe moce.

Badania SP pokazują, że jest on połączony z fazą snu - REM (szybkich ruchów gałek ocznych). Gdy podczas snu śnimy, ciało nie realizuje doświadczeń i działań podejmowanych podczas snu z prostej przyczyny - aby w nocy nie wyrządzić sobie lub komuś krzywdy. Mózg wyłącza mięśnie i rozluźnia je co zasadniczo przypomina stan paraliżu.

SP występuje w momencie kiedy umysł budzi się choć wciąż znajduje się w stanie REM a ciało jest zrelaksowane i rozluźnione. Doświadczenie to powoduje uczucie paraliżu i doświadczenie niemocy do działania czy wydawania z siebie dźwięków. Wciąż znajdujemy się pomiędzy snem a jawą i często obrazy senne odgrywane są przed naszymi oczyma choć te są już otwarte. Normalną reakcją na SP jest uczucie paniki i przerażenia - gdy wokół naszego mózgu jak mgła rozgrywają się senne obrazy, my chcemy się obudzić ale to niemożliwe.

Niedawne badania pokazują, że 25-30% populacji cierpiało kiedykolwiek na jakąś formę Sennego Paraliżu. 95% z pośród tych osób odebrało SP jako doświadczenie przerażające. Można powiedzieć, że SP jest dziedziczne, tzn. jeśli Twoi rodzice doświadczali takich stanów to z pewnością i ty ich doświadczyłeś lub dopiero doświadczysz. Ludzie często czują, że z powodu paraliżu sennego doświadczyli zjawiska paranormalnego - choć wytłumaczenie jest znacznie prostsze.

Autor: Eurycide

www.paranormalne.pl

Przeżyłem to sam kilka razy w latach dzieciństwa i nie polecam. Nieudane próby oobe najczęściej się tym kończą. Opiszę po swojemu:

Czujesz, że spadasz. Nagle się budzisz. Jesteś przybity do łóżka. Dookoła siebie widzisz różnorakie wymysły twojego umysłu :D To tak naprawdę trwa maksymalnie 5 sekund, ale twój mózg mówi co innego. Męczy cię to tak, jakby to było robione kilka godzin. Próbujesz uciec. Najczęściej kończy się to twoją śmiercią/albo bliskich.

U mnie ta śmierć, to albo przejechanie autobusem, albo spadek z dachu wierzowca.

Innym razem.

Opublikowano

Miałem coś podobnego.

Śniłomi się jakbym był w czasie II Wojny Światowej (dziadek mi opowiadał to pewnie z tego powodu)

Żołnieże (nie wiem czy to Niemcy czy kto inny) Wzięli mnie do komory gazowej (od razu mówię, że nie jestem z rodziny żydowskiej) Zacząłem się dusić i umarłem. Od razu się obudziłem w tym samym momencie jak umarłem

Coś strzeliło mi do głowy byłem w szoku tak jakby.

1375207970-U250359.png

Opublikowano
Typowe koszmary senne

Koszmar

bycie nagim

spadanie

topienie się

śmierć bliskich osób

uczucie niemożności ucieczki przed niebezpieczeństwem

duchy, potwory i inne postacie czy zwierzęta wywołujące uczucie strachu

przykre wydarzenie, które może śniącego w nieodległym czasie spotkać (np. egzamin w szkole, zwolnienie z pracy itp.)

sny o treści kryminalnej (aresztowanie, rewizja)

sny o treści suicydalnej (wbicie sobie noża w brzuch, powieszenie się)

Wszystkie te zdarzenia, gdyby miały miejsce na jawie, wywoływałyby uczucie strachu i również dzieje się tak podczas marzeń sennych o tej treści.

Przyczyny

Powstawanie koszmarów u dzieci związane jest prawdopodobnie z kształtowaniem się sumienia i poczucia winy. Przypuszcza się także, że koszmary senne mogą występować jako reakcja dziecka na niepokój w rodzinie lub z powodu innych urazów psychicznych.

Koszmary senne dorosłych są podobne do dziecięcych o tyle, że stanowią sygnał o psychicznym zranieniu. Mogą być również objawem rozwijania się chorób somatycznych i zaburzeń w fizjologii organizmu.

W teorii psychoanalitycznej interpretuje się marzenie senne jako spełnienie pragnienia, które nie jest spełniane w rzeczywistości. Może to być spowodowane fizycznymi, obiektywnymi przeszkodami (np. kiedy więzień ma sny seksualne) lub wewnętrznym zakazem (zob. konflikt wewnętrzny). W tym drugim przypadku spełnienie pragnienia może wywoływać poczucie winy i lęk, który sprawia, że spełnienie marzenia jest przeżywane jako koszmar.

Odrębna interpretacja dotyczy spełnienia fantazji które mogą być dla jednostki niebezpieczne, takich jak tendencje autoagresywne, sadomasochistyczne itp. Koszmary mogą też przedstawiać powszechne w danej kulturze metafory, np. kobieta śniąca o spadaniu może podświadomie obawiać się uznania przez otoczenie za "kobietę upadłą".

Źródło: Wikipedia dokładniej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Koszmar_senny

tu inne linki z wikipedii . http://pl.wikipedia.org/wiki/Pora%C5%BCenie_przysenne

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomy_sen

Zdjęcie z wikipedii: 280px-John_Henry_Fuseli_-_The_Nightmare.JPG

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...