Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od Początkującego Do Zaawansowanego

SopherPRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to jest Minecraft?

Mincecraft to gra typu sandbox, którą stworzył Markus Persson, znany także jako "Notch". Jednym z atutem tej gry jest bezgraniczny świat.

Gracz może w tej jakże pięknej grze robić dosłownie wszystko. Może dowolnie kształtować świat zbudowany z sześcianów.

Rozpoczynając grę zaczynamy zupełnie od zera. Budujemy schronienie przed wieloma potworami, które grasują po nocach.

Aby przeżyć pierwszą noc musimy być niczym Robinson Crusoe. Można tworzyć różnorodne budowle, a także przedmioty, które pomogą nam przetrwać.

Mimo, że grafika w Minecrafcie nie powala, ceni ją bardzo wiele osób, pozwala przeżyć piękne, dziecięce chwile- jak za czasów klocków Lego.

Autorowi gra przyniosła bardzo wielkie dochody, w którą gra ponad 1,9 miliona osób.

Nowe przedmioty.

Nowe przedmioty zdobywa się poprzez zbieranie klocków, a także poprzez craftowanie.

Co to jest crafting?

Crafting to metoda tworzenia bloków, narzędzi i innych zasobów w Minecrafcie.

W celu stworzenie czegoś, gracz musi przenosić przedmioty ze swojego inwentarza do pól do Craftingu tak, by ułożyć je w odpowiedni wzór.

Niektóre wzory działają także w odbiciu lustrzanym, np. cięciwa łuku może być po po prawej stronie, a patyk po lewej.

Gracz ma dostęp do pola do Craftingu o rozmiarze 2x2 w okienku inwentarza, z którego może zawsze korzystać.

Przedmioty, których wykonanie zajmuje od 1 do 4 kratki mogą być wykonywanie właśnie tu.

By uzyskać dostęp do pola 3x3, należy stworzyć stół warsztatowy, umieścić go na mapie i kliknąć na niego prawym przyciskiem myszy.

Spowoduje to wyskoczenie okienka z polem do Craftingu 3x3, dając graczowi możliwość spełnienia wszystkich recept w grze.

Najpopularniejszą stroną o craftingu jest Minecraft Wiki

Zapraszam także na Minecraft Wiki Polska

Podstawowe receptury.

Wszystkie dosępne receptury znajdziemy tutaj

Jak przetrwac pierwszą noc?

Jest wiele poradników na różnych serwisach stron internetowych, ale ja znalazłem najpopularniejszy, a zarazem najlepiej wytłumaczony

Skąd ściągnąc Minecrafta?

Zapraszam tutaj

Jak kupic premium w Minecrafcie w sklepie (żabce)

http://www.mpcforum.pl/topic/332488-tut-jak-kupic-minecrafta-w-zabce/

Jest to poradnik dla tych którzy dopiero zaczynają swoją przygode z minecraft. Temat można by podkleic :D

ExModerator Terraria | ExModerator Minecraft | MPC Media Team | ExMentor | Gold Member

Opublikowano

@2UP

Czemu temat bez sensu? Jak ktos jest poczatkujacy w Minecrafcie to poradnik jest wlasnie dla niego. Na youtubie szukalem i nic takiego nie znalazlem... jedynie co znalazlem to poradnik jak przetrwac pierwsza noc.

@Edit

Sry za double (lag) :(

ExModerator Terraria | ExModerator Minecraft | MPC Media Team | ExMentor | Gold Member

Opublikowano

Zgadzam się temat BEZ SENSU. Każdy początkujący wpisuje w google i wyskakują mu strony typu minepedia w, których jest wszystko dokładnie i jasno napisane. Na YouTube jest tego "syfu" pełno... Wiec nawet głupi sobie poradzi...

Opublikowano

Zgadzam się z 2x up, sporo jest osób, które zaczynają dopiero grać w Minecraft. Przyda się to im. ; )

//Nieregulaminowa sygnatura.
Miyoshi

Bo to kurwa Sygna z 2k11 nagle sie jej uczepili. :O

Slayer -.-

Opublikowano

Nie wiem po co takie tutoriale. Gdy ja zaczynałem grać w Minecrafta były tutorial jedynie 1 polski... Gdy tak grałem była to dla mnie większa przygoda bo sam wszystko robiłem i zgadywałem.

Ratvii.png

Akceptuje zaproszenia do PS3 od każdego!

Opublikowano

Jeśli macie jakieś propozycje co jeszcze mogę dac do tutoriala to piszście śmiało :P

Opublikowano

@2UP

Tak sam pisałem

@UP Bo miałem laga, mój internet się czasami tak ścina i czekałem około 2 minut :(

Opublikowano

Tematu nie podkleje ponieważ połowa zerżnięta z wikipedi.

Temat nikomu się nie przyda.Może byś sam zrobił i opisał a nie skopiowałeś tekst z wikipedi i dodałeś link do craftingu?

Tematu nie zamkne bo nie ma powodu ale na przyklejenie szans nie masz więc nie pisz pw.

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mogl bys dodac wiele innych informacji np: co to plugingi i wogle mase rzeczy bo np. ja gram w mc juz od prawie miesiaca a dalej nie wiem co to lugingi, nie umiem instalowac modow, nie umeim zainstalowac hd patchera choc wszystkie rzeczy robilem wedlug poradnikow ale czesto te tuty konczyly sie w srodku pracy czyli bylo tylko jak sciagnac, jak mam jakies pytanie to mowia sciagnij pluging a ja na cholere nie wiem co to jest xD

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Na samym początku przepraszam za odkopywanie, ale ten post może się przydać nowym graczom, tak więc mam nadzieję że nie będzie ostrzeżenia.

Uwaga!

Co do 1 posta, a dokładniej do poradnika. W poradniku jest błąd (powiedział to sam CTSG lub MinecraftPL, jak kto woli ^^) - na początku NIE ZAJMUJEMY SIĘ ZEBRANIEM DREWNA I KRYJÓWKĄ TYLKO ZNALEZIENIEM WYSOKIEGO PUNKTU KTÓRY WIDAĆ Z MIEJSCA RESPA, by było wiadomo w którą stronę iść do kryjówki po respie. I właśnie koło tego wysokiego punktu szukamy drewna, robimy kryjówkę itd. Jak ktoś nie wierzy to niech sprawdzi, CTSG mówi to w którymś z pierwszych odcinków Kanciastej Codzienności (szukajcie do 9 odcinka włącznie, w którymś z nich była o tym mowa)

To tyle, mam nadzieję że moja informacja się przyda nowym graczom :)

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...