Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy do obsługi ubuntu trzeba się uczyć jakiś dodatkowych komend ?

Czy komendy linuxa do operowania na plikach i katalogach znacząco różnią się od komend dosa ? Bo tych to mnie akurat w szkole nauczono

Jak ktoś ma dodatkowe uwagi dotyczące ubuntu to chętnie wysłucham co i jak

Opublikowano

Na linuxie konsola a w zasadzie terminal ma o wiele wieksze znaczenie niz na windowsie. Czasem szybciej i latwiej jest uzyc konsoli niz poprzez paczki deb. Co do komend to google az peka od spisow komend.

Opublikowano

Jak chcesz sie nauczyc obslugi linuksa to nie zaczynaj od ubuntu z interfejsem graficznym tylko od jakiegos slackware jak wytrzymasz potem bedzie latwiej :)

Sama instalacja SW nauczy cie 100 x wiecej niz miesieczna obsluga ubuntu

wakow9.png
Opublikowano

czyli im bardziej problematyczny i skompikowany tym twoim zdaniem będzie mu łatwiej zwłaszcza że jest zielony ?

juz tyle bzdur na temat linuxa się osłuchałem a tu jak widze ktoś pyta o mozliwości obsługi systemu przez konsole bo pewnie nasłuchał sie opinii że linux to czarny ekran i skomplikowana obsługa systemu przez wpisywanie poleceń , a przecież interfejs graficzny kazdej dystrybucji windows o niebo bije każdy interfeis windowsa nie tylko prędkością ale i funkcjonalnością i możliwością modyfikacji wyglądu i dostosowania do swoich potrzeb dowolnego elementu nawet bez znajomości jakichkolwiek poleceń czy nawet obsługi administracyjnej systemu

wszystko ma w systemie po polsku i szczegółowo wyjasnione w samej konsoli jak coś potrzeba , zreszta na necie i w systemie dokładna dokumentacja po polski zawsze jest

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Z jakim środowiskiem graficznym domyślnie instaluje się ubuntu ?

Czy zmiana środowiska graficznego (przykładowo Gnome na Kde) jest sprawą problematyczną ?

@Robem jak zobaczyłem konsolę w debianie to ja pierdole