Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Ps] Prosty Napis 3D.

Taiz0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

16132538.png

Jest to mój pierwszy tutek. Dziś postaram się nauczyć Was robienia prostego napisu 3D.

beznazwssssy1.png

1. Tworzymy nowy dokument o wymiarach dowolnych. Tworzymy dowolny napis. (Im bardziej skomplikowana czcionka tym bd trudniej). Ja wybrałem "Mangal".

2. Edycja-Przekształć swobodnie (Ctrl + t) i trzymając "Shift" naciskamy LPM (trzymając cały czas oba) lewy kwadracik w górnym rogu. Teraz możemy przekształcić napis. Staramy się uzyskać podobny efekt:

beznazwy1ca.png

3. Duplikujemy go i umiejscawiamy tak jak na obrazku, pod warstwą z tamtym napisem (pamiętajcie musi być ciemniejszego koloru):

13550490.png

4.Następnie używając narzędzia Pióro (Pen Tool) zaznaczamy ścieżkę z krawędzi ciemniejszego napisu do krawędzi jasnego napisu. (trudno to wytłumaczyć) Gdy już mamy ścieżkę klikamy PPM i wybieramy utwórz zaznaczenie.

beznaz2wy1.png

5. Tworzymy nową warstwę pomiędzy obecnymi. Na niej wypełniamy zaznaczenie kolorem ciemniejszego napisu.

beznazwys1.png

6. Gdy już mamy cały napis. Łączymy warstwę z ciemniejszym napisem z warstwą nadającą efekt 3D.

beznazwsay1.png

7. Klikamy PPM na warstwę, którą złączyliśmy i wybieramy "Opcje mieszania". W niej wybieramy Cień wewnętrzny. KONIEC o to prosty napis 3D.

beznazwssssy1.png

Pierwszy tutek w moim życiu. Pomysł nie do końca mój. Starałem się go jak najbardziej wytłumaczyć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tutek robiony całkowicie przeze mnie. Wziąłem tylko pomysł z przechyleniem napisu od grafika samborek. Wykonanie inne.

Opublikowano

Out nie zachwyca, ale +, bo są ss'y :)

@EDIT

400 POST !!!!!!!!!!!!!!!! TROLOLO !!!!!!!!!!!!!!!! TROLOLO !!!!!!!!!!!!!!!! TROLOLO !!!!!!!!!!!!!!!! TROLOLO !!!!!!!!!!!!!!!! TROLOLO !!!!!!!!!!!!!!!! TROLOLO !!!!!!!!!!!!!!!!

1328997611-U170772.png

Opublikowano

Grafika 3D rzadko się przydaje. Jednak nie wszyscy stoją monotonnie w sygnach, ale są także inne dziedziny grafiki i mi chodziło o pokazanie prostego efektu. Można go udoskonalić na własną rękę. Za wysoko możesz zrobić niżej...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...