Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Tzar Online

VistonEr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tzaronline.png

Witam.

Jako, że w ostatnim czasie sporo grałem w tą grę, postanowiłem ją wam zaprezentować :).

Mimo, że gra nie szczyci się dobrą grafiką i ma już dobre parę lat to nadal cieszy się niesamowitą grywalnością i bardzo przyjemnie się w nią gra szczególnie w trybie Online.

Tzar to typowa strategia. Chodzi w niej o jak najszybsze rozbudowanie swojej osady i przystąpienie do ataku na wroga. Do wyboru są 3 rasy: Europejczycy, Arabowie i Azjaci. Zaczyna się z 3 wieśniakami, 3 wieżami i zamkiem, potem stopniowo rozbudowuje się osadę i kupuje wojska zdobywając 4 podstawowe surowce: złoto, żelazo, pożywienie i drewno.

Tutaj są porady jak dobrze grać poszczególnymi klasami w trybie Online:

Europejczycy:

Arabowie:

Azjaci:

Poniżej napisze jak zagrać w trybie Online:

Tzara można pobrać stąd:

Skana nie ma, bo plik za duży.

Na początku trzeba odpowiednio skonfigurować Tzara . Do grania Online są 2 patche: 1.11 i 1.13b. Hiszpanie grają przeważnie na 1.11, a Polacy na 1.13b. Poniżej jak zainstalować patch 1.13b

Pobierz Patch 1.13b [ link ]

Skan: http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=a87b76d19e250b4cb947a156ac5ac888ab1b1b41c4d323416a745f0beb7ba678-1302693274

1. Podmień plik tzar.exe w folderze Tzar/ .

2. Podmień plik data.wdt w folderze Tzar/Packs/ .

3. Usuń plik data2.wdt w folderze Tzar/Packs/ .

Po zakończeniu tych czynności sprawdź wersję gry w menu (23.09.09) :

113b.jpg

Gdy już mamy odpowiednią wersje to w trybie Online można grać na 2 sposoby. Pierwszy to przez siec Hamachi, a drugi przez program GameRanger. Ja polecam grać pierwszym sposobem, czyli przez Hamachi. Poniżej napisze jak zagrać, przez Hamachi.

1. Jeśli nie masz Hamachi to w tym temacie je znajdziesz ;)http://www.mpcforum.pl/topic/252559-tutorial-hamachi-download/ , jeśli masz przejdź do punktu 2.

2. Na Hamachi dołącz do jednej z sieci Tzara. Tutaj mały spis niektórych sieci.

Główne sieci:

tzarlive /// tzar

tzarlive2 /// tzar

tzarlive3 /// tzar

tzarlive4 /// tzar

tzarlive5 /// tzar

tzarlive6 /// tzar

tzarlivenwb /// tzar

Polskie sieci graczy(16 slotów)

- tzarkuc /// tzar

- tzarkuc2 /// tzar

- tzar.fora.pl ///tzar

- tzarli /// tzar

- tzarALL /// tzar

polskie sieci klanowe (polish clans networks):

- klanDW /// tzar

- tzarNN /// tzar

- HyWy /// tzar

- BFtzar /// tzar

- SGtzar /// tzar

3. Gdy już wybierzesz sieć i do niej dojdziesz, umów się z graczami na Hamachi kto zakłada grę. Gdy już wiesz kto będzie hostował skopiuj jego IP klikając PPM na jego nick i Kopiuj adres

4. Włącz Tzara, wybierz tryb "Wielu graczy", wpisz swój nick jaki chcesz mieć w grze, wklej skopiowane IP i naciśnij "szukaj" (jak nic nie znajdzie naciśnij jeszcze raz)

tzar.jpg

5. Jak znajdzie grę naciśnij "Przyłącz się", wybierz klasę jaką chcesz grać, wybierz drużynę i graj ;)

Więcej info na oficjalnej stronie Tzara Online

Do zobaczenia w grze ;)

1298138697-U198706.png

4875_blue.png9368_gold.png

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Gra zapowiada się fajnie ;) Dałbym + ale mam limit ;(

Tu znalazłem jakiś GP :

|exKidMod Inne MMO|GoldMember|exModder Team|exMMT

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Gierka niesamowita... ile ja w nią kiedyś grałem, zassałem dziś, i zonk...

mam prooblemy z rozdzielczością, mój laptop ma ekran 15.6 cala, układ 16:9 i rozdzielczość 1366 x 768, nie wspołgra ona z żadną w opcjach gry(dostępne 800 x 600 i 1024 x 768) zawsze mam czarne paski na bokach, jak zmienię w laptopie rozdzielczość na mniejszą to zarówno u niego jak i w grze są czarne paski, da się temu zaradzić?

Edit: Zapomniałem wspomnieć iż posiadam win. 7

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Tzar jest fajny, zwłaszcza online" - mam nieco inne zdanie. Oczywiście, nie chodzi mi o rozgrywanie prostych potyczek z komputerem na losowych mapach.

Jak dla mnie, najfajniejszą rzeczą w Tzarze jest edytor. Jest bardzo prosty w obsłudze, a jednocześnie daje bardzo dużo możliwości. Nie chodzi tylko o tworzenie map do zwykłych potyczek. Kojarzycie podstawową kampanię Tzar: CIężar Korony? To trzeba Wam wiedzieć, że jest ona trochę... prymitywna. Nie wykorzystuje nawet połowo potencjału edytora. W edytorze można tworzyć bardzo rozbudowane mapy i kampanie, z różnymi niespodziankami pojawiącymi się w trakcie gry, z nieliniową fabułą (można sprawić, aby cały przebieg rozgrywki zależał od różnorakich wyborów gracza w dialogach), a nawet elementami rpg - i nie chodzi o proste zbieranie leveli przez jednostki, da się tworzyć nawet prawdziwe rpg z całkowicie nowymi drzewkami umiejętności odblokowywanymi w w miarę postępów gracza. Ba, swego czasu pojawiały się nawet mapy zręcznościowe :D Oczywiście, edytor może także wzbogacić typową rozgrywkę rts, stanowiąc dobrą odskocznie od typowego grania na losowych mapach, gdzie zawsze się gra i rozbudowuje w podobny sposób. Jeśli kiedyś marzyłeś o tworzeniu własnych gier, edytor Tzara może dać Ci tego namiastkę.

Jeśli ktoś jest zainteresowany zapoznaniem się z nieznanymi możliwościami Tzara, zapraszam na: http://forum.polter.pl/tzar-ci... , gdzie można zobaczyć niektóre z najlepszych i najpopularniejszych map i kampanii, a także pobrać podręcznik, który pozwoli samemu stworzyć zaawansowane scenariusze.

Pozdrawiam!

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...