Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, chciałbym się dowiedzieć (wiem że to głupie pytanie) czy domena to też hosting.

Chodzi mi o to czy kupując domenę na nazwa.pl odrazu dostaje hosting strony 24/7 ?

Zawsze myślałem że domena to tylko zmiana np. xaa.pl na .pl (zmiana końcówki).

Myle się ?

Pomogłem ?

~~ Daj minus ~~

Distance: 251.104904 MaxSpeed: 334.554931 (63.321) PreStrafe: 271.233367 Strafes: 8 Sync: 80%

Opublikowano

Domena a hosting, to dwie inne rzeczy

Prawdziwą domeną twojego serwera, na którym masz swoje pliki jest adres ip komputera

Domena zmienia tą nazwę, na jakąś łatwiejszą do zapamiętania.

Innym razem.

Opublikowano

Więc mam rozumieć że jak chcę postawić stronę, to muszę kupić domenę oraz hosting na której będzie kod http ?

W przeciwnym razie sama domena zmieni tylko moją nazwę, a strona będzie działała kiedy moj komputer bedzie włączony, tak ?

Pomogłem ?

~~ Daj minus ~~

Distance: 251.104904 MaxSpeed: 334.554931 (63.321) PreStrafe: 271.233367 Strafes: 8 Sync: 80%

Opublikowano

Twoja strona internetowa nawet jak komputer będzie wyłączony, będzie działać. Głupie pytanie, to admini stron by musieli być 24/7 komputer załączony.

Opublikowano

hosting to tylko udostępnianie usługi na założenie strony www, serwera czy podobnych rzeczy , ale i hosując można udostępniać domeney, głównie to zasadzie zgłoszenia i wpisu do dns czyli to samo jakby sie zrobiło to samemu tylko ktoś zgłasza to w naszym imieniu , przy okazji płaci mniej bo firma hostująca ma zniżki cenowe przy wpisach do dns albo sam utrzymuje własne serwery dns

domena to tylko przypisanie nazwy do dowolnego adresu , zamiana w łatwą do zapamiętania

no : mojastroona.xxx.pl na mojastrona.pl albo mojastrona.com

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Więc tak. Kupując hosting, dostajesz darmową subdomenę, na pewno. Jeżeli nie, to w az.pl możesz kupić domenę xx.az.pl za 0 zł, lub xx.pl, też za 0 zł.

Wyobraź to sobie tak.

Jak kupujesz serwer do csa, dostajesz ip, to jest jego pierwotna domena.

Gdy kupisz domenę .pl, możesz zastąpić adres ip tą domeną, ale jeżeli wbijesz adres ip, to też będzie działać.

To takie "maskowanie", albo "ułatwienie" wejścia na www :)

Innym razem.

Opublikowano

Wielkie dzięki, teraz widzę to dużo jasniej. Poleciały plusy za pomoc.

Chcę postawić stronę bez zbędnych lagów (chodzi mi o dobry hosting który uciągnie 40 osób online na stronie non stop).

Jaką firmę która dysponuje takimi usługami mi polecacie ?

proserwer.pl lub home.pl to dobry wybór ?

btw. jestem w tym zielony i chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z tym że dostaje np. 1 GB pojemności oraz 240 GB transferu ?

1 GB Pojemności czyli że mogę umieścić w stronie pliki o łącznej wadze 1 GB ?

A 240 GB transferu ? O co chodzi ?

Sry za moje głupie pytania, każdy gdzieś zaczyna.

I czy kupując hosting np. na proserwer.pl lub home.pl mogę zrobić z tym co chcę ?

Napisać od nowa stronę lub też zrobić szablon i zakodować go do strony ?

Pomogłem ?

~~ Daj minus ~~

Opublikowano

możesz zrobić co chcesz byle nie łamać prawa. dla firmy nie ważne co instalujesz a ograniczony jedynie jesteś wymaganiami oprogramowania które zainstalujesz

możesz też użyć tego co dostarcza firma jeśli nie posiadasz własnego oprogramowania

limit zawsze masz podany jakim dysponujesz, quaoty raczej nie obejdziesz ale zawsze możesz część plików na innym serwerze umieszczać

limit transferu też nie da się obejść , liczy każde wywołanie strony i dane jakie zwraca serwer , 240 GB to raczej miesięczny transfer ze strony ( ok 8 gb na dzień ) to dośc dużo

jak widać nic nie potrafisz i nie umiesz, z php, sql na pewno sobie nie poradzisz to najlepiej wybierz jakieś szablony dostępne z oprogramowaniem albo znajdź darmowe na necie, niestety większość stron opisów czy grafik będziesz musiał sobie sam edytować i wstawiać , znajdz lepiej kogoś kto się na tym dobrze zna, bo skończysz jak nie jeden zielony który będzie zanudzał nas na forum bardzo prostymi rzeczami. zresztą bedziesz miał dokumentacje do oprogramowania i ją powinieneś przeczytać

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano
Transfer roczny 240 GB

W takim razie potrzebuje znaleźć dobry serwer z miesięcznym transferem 310 GB lub rocznym 3,7 TB.

Temat do zamknięcia.

Pomogłem ?

~~ Daj minus ~~

Opublikowano

Co do hostingu, to na żadnym (nawet darmowym) nie byłoby problemów z 40 osobami online. Na 2ap udało mi się uciągnąć 400 online, ale mi konto wyłączyli.

Innym razem.

Opublikowano

@Up

Oke, czyli jak zakupie np. na proserwer.pl serwer za 25 zl (240 GB transferu rocznego, 1 GB pojemności).

Ktoś się wcześniej wypowiadał że 8 GB/dziennie transferu ciągnie.

To co się stanie jak po miesiącu (30x8=240) przekrocze ten transfer (240 gb transferu rocznie) ? Wyłącza mi strone ? Coś przestanie działac ?

Pomogłem ?

~~ Daj minus ~~