Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem Ze Zrobieniem Fragmovie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników MPC. Posiadam wprawdzie już tutaj konto, a właściwie to posiadałem. Posiał mi się e-mail i zapomniało się jakie to było hasło do konta.

No to już nieważne. Temat ma dotyczyć mojego problemu z FRAPSEM.

Otóż kiedy chcę zrobić FragMovie z gry A.V.A. - Aliance of Valiant Arms

FPS niemiłosiernie wręcz spada i lagguje grę do tego stopnia, że wychodzi z tego fail movie.

Mam teraz parę pytań:

-FPS ustawiony na 25, czy może to powodować ścinki w grach MMOFPS?

-Jak ustawić FRAPSA?

-Jak ograniczyć zużycie pamięci na HDD, filmy są gigantyczne. 3 minuty potrafią mieć po kilka GB (nagrywam przy zaznaczonym Half-Size), *

-Filmiki konwertuję programem FormatFactory, do jakiego formatu konwertować, żeby na YouTube można było film obejrzeć w HD, przy przekonwertowaniu do FLV z filmu zrobiło się ... żeby nie powiedzieć brzydko masło. Fioletowe kropki etc. etc.

* - z tej opcji jestem w stanie zrezygnować jeśli upłynni to moją grę.

Podam teraz dane techniczne komputera i informacje o grze:

Rozdzielczość pulpitu: 1920/1080

Rozdzielczość gry: 1920/xxx**

FPS podczas normalnej gry bez FRAPSA: wahania między 130-200 (zwykle w okolicach 170-200)

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9800 GT

Procesor: Intel® Core2 Quad CPU Q8200, zegar 2,33 GHz (czterordzeniowy) - troszkę tu mieszania bo spisuję z menadżera urządzeń

RAM: 4 GB

System: Win 7

Wersja FRAPSA: 2.9.4 Build: 7037

** - nie jestem co do tego pewny, jest tam chyba 1000, ale nie pamiętam dwóch ostatnich cyferek, prawdopodobnie 40 albo 80, ale nie ma to większego znaczenia w moim mniemaniu.

Mam nadzieję, że wystarczająco wyczerpująco opisałem problem i podałem wszystko co pomoże go rozwiązać :>

Dziękuję za pomoc.

Oops! Temat napisałem w single player ... przepraszam. Mogę prosić o przeniesienie? Tak po prawdzie nie wiedziałem gdzie wstawić swój problem.

Opublikowano

Fps- ustawiony na 25- klatkuje ci bo masz max 25 fps. Ustaw na 60, optymalna wartość. Jeżeli nie pomoże, to usuń badziewia, użyj ccleanera, zdefragmentuj dyski.

Do defragmentacji polecam diskeeper lite.

Niestety- fraps chce dużo pamięci, ale filmy są bdb jakości. Żadnym innym programem nie będziesz miał takiej. Nie bój się. Po użyciu Vegasa, i zrobieniu filmu hd z h.264 film będzie ważył wiele mniej.

Innym razem.

Opublikowano

Fps- ustawiony na 25- klatkuje ci bo masz max 25 fps. Ustaw na 60, optymalna wartość. Jeżeli nie pomoże, to usuń badziewia, użyj ccleanera, zdefragmentuj dyski.

Do defragmentacji polecam diskeeper lite.

Niestety- fraps chce dużo pamięci, ale filmy są bdb jakości. Żadnym innym programem nie będziesz miał takiej. Nie bój się. Po użyciu Vegasa, i zrobieniu filmu hd z h.264 film będzie ważył wiele mniej.

CCleanera używam regularnie. Dysk defragmentowany cotygodniowo, systemowym defragmentatorem.

A na jaki format konwertować?

Opublikowano

avi, albo wmv

przefragmentuj diskeeperem, bo windowsowy to gówno. Dysk po prostu musi nie nadążać, jeżeli po ustawieniu 60fps nadal masz lagi.

Innym razem.

Opublikowano

No niestety, dysk może nie nadążać z zapisem danych, a jest ich całkiem sporo przy nagrywaniu filmików w wysokiej jakości. Najlepiej by było na jakimś szybkim SSD nagrywać, ale na razie to duży wydatek, a w dyskach jak na razie rewolucji nie ma, od 10lat mało się zmieniło.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

avi, albo wmv

przefragmentuj diskeeperem, bo windowsowy to gówno. Dysk po prostu musi nie nadążać, jeżeli po ustawieniu 60fps nadal masz lagi.

Największy problem po ustawieniu 60 to tylko kolosalna wartość filmu. Jak pisałem, z tego mogę zrezygnować.

Za WIN XP defragmentator był gównem, na WIN 7 wydaje mi się całkiem w porządku.

Jednak pozostaje fatalna kwestia tego rozmywania się obrazu po konwersji. 960/540 - tyle wychodzi po nagraniu w Half Size. Co teraz zrobić? Chcę wrzucić to na YT żeby było dostępne w HD, ale pozostaje fatalny problem rozmycia. Czy to FLV czy WMV robią się te brzydkie pola.

Do jakiego rozmiaru przejść z 960/540?

Opublikowano

Drodzy userzy. Wszystko jest w porządku.

Fraps jest bardzo dobrym programem przy możliwościach mojego komputera :> od momentu założenia tematu nagrałem ponad 100 kilkugigowych filmów, z czego wyselekcjonowałem 89 filmów, a raczej scen do frag movie.

FPS ustawiłem na poziom 60, tak jest dobrze. Przy konwersji zmieniam to na 30 i jest ok.

Żeby wrzucić na YouTube w jakości HD wystarczy konwersja do .WMV 1280/720

Myślę, że problem został doszczętnie wyczerpany. Temat można zostawić dla osób z podobnym problemem, można go zamknąć. Właściwie wielmożny modzie ... róbta co chceta ^^