Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana Systemu Operacyjnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że tutaj na forum dosyć sporo osób używa linuxa miałbym pare pytań

1. Jakie są wady i zalety linuxa ? Najczęstsze problemy z linuxem

2. Czy są problemy z kompatybilnością sterowników ?

3. Czy są duże problemy z uruchamianiem programów lub gier (bardziej chodzi mi o starsze gry i mmo bo mój laptop ma padaczną kartę graficzną która uniemożliwia granie w nowsze gry)

4. Jak wygląda obsługa linuxa czy jest trudna ? Bo słyszałem przeróżne teorie na ten temat

5. Jaką dystrybucję linuxa polecacie ?

Z góry dzięki za pomoc jeśli ktoś oczekuje reputacji pozytywnej lub negatywnej niech zaznaczy to w swojej odpowiedzi

s2c77Oa.png

Opublikowano

Jako że tutaj na forum dosyć sporo osób używa linuxa miałbym pare pytań

1. Jakie są wady i zalety linuxa ? Najczęstsze problemy z linuxem Hmm, Linuks to open-source'owy kod źródłowy, w związku z tym masa ludzi pracuje nad dodatkami i bezpieczeństwem. Wady? Hmm, może brak wsparcia dla niektorych programow, sterownikow?

2. Czy są problemy z kompatybilnością sterowników ? A tu zależy od producenta. Niektórzy wystawiają linuksowe stery na stronie, a niektórzy nawet ich nie kompilują.

3. Czy są duże problemy z uruchamianiem programów lub gier (bardziej chodzi mi o starsze gry i mmo bo mój laptop ma padaczną kartę graficzną która uniemożliwia granie w nowsze gry) W razie problemów stworzony został program PlayOnLinux, który umozliwia odpalanie gier.

4. Jak wygląda obsługa linuxa czy jest trudna ? Bo słyszałem przeróżne teorie na ten temat Odpal sobie w live-cd i sam zobaczysz :) obsługa jest intuicyjna i menu podobne troche do Maca.

5. Jaką dystrybucję linuxa polecacie ? Zawsze będę polecał Ubuntu (Aktualnie 10.10). Prosty i świetny system dla kazdego.

Nie chcę - nie chcę +. Wystarczy proste dziękuję :) Pozdrawiam.

Opublikowano

1. Szybki, lekki, intuicyjny, wygodny

Mało gier, ale są emulatory.

2. Nie ma

3. Są, ale programy te najbardziej popularne mają swoje odpowiedniki na linuxa, więc się nie martw

4. Wszystko fajnie, najlepiej włącz se live cd

5. Ubuntu/Debian.

Innym razem.

Opublikowano

chcesz sprawdzić to poprostu zainstaluj spod windowsa , ściąg tylko setup wubi.exe

To jest ukryta treść, proszę

ze strony ubuntu , określ dysk na ok 8-10 gb , reszte zrobi instalka nie ruszając nic na dysku ani zmieniając twojego systemu

jedyna wada że działa troche wolniej

co do opini nie będe powtarzał to co napisane, z programami czy grami nie powinno byc problemu, jest duże forum i pełna pomoc na stronie ww w języku polskim, większość programów czy dodatków system ściąga sam instaluje też

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png