Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pioruny Kuliste

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Założyłem ten temat żeby zapytać się czy ktoś widział z was na żywo piorun kulisty, jak to wygląda, jakie wrażenia. Jest to bardzo rzadkie zjawisko i interesujące. Co o tym sądzicie? ;)

Piorun kulisty wyglądem przypomina świetlistą kulę o średnicy od kilku do nawet kilkudziesięciu centymetrów, poruszającą się w różnych kierunkach i wydającą dźwięki, takie jak warczenie czy syczenie. Może mieć różne barwy (najczęściej białą, żółtą lub bladoniebieską). Trwa zwykle od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund. Występuje przeważnie w trakcie burz, ale istniały przypadki jego wystąpienia także w słoneczną pogodę. Nie jest wybitnie jasny, świeci w przybliżeniu jak stuwatowa żarówka. Największy zauważony piorun kulisty miał ok. 1,5 m, najmniejszy – 1 cm. Na całym świecie wykonano wiele zdjęć piorunów kulistych.

To jest ukryta treść, proszę

1358809676-U384748.png

Opublikowano

mozesz powiedziec na jakiej zasadzie i jak ma to wyglądać ? są jakieś filmy czy coś w tym stylu ?

@edit

widzialem na yt

nie jestem pewny ,ale chyba cos takiego widzialem tylko to jak wiadomo bylo wytworzone we własny sposób...

nie wiem czy dokladnie to bylo ,ale bylo to w jakims muzeum w Berlinie... coś mi mówi ,że muzeum techniki ,ale to chyba było to co są tam samoloty lokomotywy itd więc to chyba nie tam

hersygna.png
Opublikowano

Nikt z MPC prawdopodobnie nie widział pioruna kulistego, to bardzo rzadkie zjawisko, do tego chyba nie spotykane w Polsce. Ogółem to interesowałem się kiedyś piorunami kulistymi, to naprawdę bardzo ciekawe zjawisko, naukowcy do końca nie wiedzą co je powoduje, ale to musi być piękny widok, słyszałem kiedyś o takim piorunie, który wleciał do samolotu jedną stroną, poodbijał się od paru rzeczy i wyleciał z drugiej strony. Kiedyś na Discovery był program im poświęcony, ktoś próbował wywołać samemu piorun kulisty, ale się chyba nie udało.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

to pewnie musi wyglądać jak jakiś meteoryt który spada z nieba tylko ze o wiele szybciej....

Może kiedyś zobacze... :0

Old and retired gamer WarRock.

Opublikowano

@iRokushou

Widziałem ten sam program chyba, koleś opowiadał swoją historie o tym jak zobaczył ten piorun - jak powstał w samolocie a on siedział w fotelu i się temu przyglądał. Ciekawe i rzadko spotykane :)

1358809676-U384748.png

Opublikowano

Hmm, no ciekawy temat, zachęciłeś mnie do poszukania informacji na ten temat ;)

A byłem świadkiem, jak piorun wali 400 metrów od mojego domu. Na wsi, obok lasu ;D

25qpzwi.png

Opublikowano

bardziej przypomina świetlika latającego bezwładnie , w sumie to gorąca plazma z rozgrzanych cząsteczek ( bardziej zjawisko naładowania cząsteczek zjonizowanego gazu czyli podpada pod zjawisko magazynowania energii chemicznej )

jako dzieciak widziałem tylko raz z bliska ok 10m , ale widziałem skutki jak "przeszedł" przez szybę i jak przepalił drzewo

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Widziałem to zjawisko^^ Pięknie to wygląda. Było to w 2007r. (lipiec). Wygląda ta jak kula przypomina troszkę świetlika.

@iRokushou

Też oglądałem ten program. Jakiś Facet opowiadał o tym zjawisku .