Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Szklana Planeta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szklana.png

Tutorial dla wersji Photoshop cs3 i nowszych.

1. Wrzucamy nasz render planety (Ja dla podkreślenia efektu podłożyłam pod render czarne tło).

kula1.png

2. Wchodzimy w Zaznacz-> Wczytaj zaznaczenie z domyślnymi ustawieniami i zaznaczamy naszą planetę.

3. Na warstwie z renderem klikamy prawym przyciskiem i wybieramy opcje "Opcje mieszania".

Ustawiamy wszystko tak jak jest na obrazku. (ustawienia mogą różnic się maxymalnie o 3).

kuula.png

kuuuuula.png

kuleczka.png

Co do koloru blasku można go ustawić według własnych upodobań. Ja wybrałam jasny błękit pasujący do planety.

4.Za pomocą narzędzia wyostrzenia [R] Wyostrzamy lekko środek naszej planety a następnie rozmywamy [R] Brzegi naszej planety. Intensywność w obu czynnościach powinna wynosić 50-60%.

kula2.png

5. Na warstwie z renderem za pomocą Elipsy tworzymy takie o to coś. Będzie to nadawało kuli trój wymiarowy efekt.

Tworzymy nową warstwę wypełniamy ją białym kolorem za pomocą wiadra [G]. Wchodzimy w Zaznacz->Odwrotność. Następnie usuwamy obszar naszego zaznaczenia [Delete].

kula3.png

Krycie warstwy ustawiamy na około 15-20%.

6. Po raz kolejny tworzymy eklipsę na naszym renderze.Ma to wyglądać mniej więcej tak.

kulcia.png

7.Zaznaczamy eklipsę po czym wypełniamy ją gradientem biały na przezroczystość.

Krycie warstwy ustawiamy na około 60-70%.

U góry lekko smużujemy [R] .

kula4.png

8. Teraz możemy zrobić "podkładkę".

Robimy nową warstwę i ustawiamy ja na samym dole (pod renderem).

Tworzymy eklipsę i wypełniamy ją kolorem według uznania.

kula5.png

9.Teraz przydało by się zrobić cień jaki nasza szklana planeta by rzucała.

Zaznaczamy na warstwie z renderem nasza planetę Zaznacz->Wczytaj zaznaczenie a następnie znów Zaznacz->Odwróć.

Wchodzimy na warstwę z naszą "podkładką" i za pomocą łagodnego pędzla w kolorze czarnym obrysowujemy dół planety.

kula6.png

Gotowe :)

Tutorial jest zbiorem wielu poradników do photoshopa dotyczących robienia szklanej kuli.

Ja złączyłam kilka z nich w całość oraz przedstawiłam w najbardziej prosty sposób jaki według mnie jest.

Pomysł z planeta jest całkowicie mój jak i całe wykonanie tutoriala wraz z obrazkami również.

Efekt ten można wykorzystać w wielu tematykach prac jak i również tworzyć nie tylko "szklane planety".

Opublikowano

Gdyby zrobić to trochę inaczej xD wyglądało by jak szklana kula :))

1321383239-U30311.png

Powróciłem jak feniks by Zniszczyć To co było

i sprawić iż wszystko powstanie z popiołu

Opublikowano

no ładnie opisane , ale outcome nie jest aż taki zachwycający

i zgadzam się z up'em ^^.

Pozdrawiam . ale + będzie ;)

^^ ...

1301505403-U318385.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Out szczerze mówiąc (raczej pisząc :P) Mnie nie zachwycił, więc próbować nie będę, ale jeżeli ktoś chciałby wykonać coś szklanego to może mu się przydać ;).

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...