Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam do doświadczonych już programistów mam pytanie .. Ogólnie mam dylemat, ponieważ mój ojciec jest programistą od około 25 lat i radzi, mi żebym swoją przygodę z programowaniem zaczął od podstaw czyli od początku HTML -> java script -> języki serverowe np. php -> Java, C++ lub inne (to już zależy ode mnie). Html mam już opanowany i zapoczęty java script, ale najchętniej już bym przeszedł do nauki C++ lub Javy ..

Czy uważacie, że dobrze mi radzi ojciec ? Czy mogę już spokojnie zacząć naukę takiego języka jak C++ (w moim przypadku, bo mnie najbardziej zajarał) ?

Jak już chcę mi ktoś pomóc to proszę o wytłumaczenie dlaczego tak a nie inaczej.

Z góry dzięki :D

Hot Or Not ?

54289_200808040402001.thumb.jpg

Opublikowano

słuchaj ojca on wie co robi i co radzi

jeśli jednak masz okazje nauczyć się i innych przy okazji, podołasz też równolegle opanować podstawy kilku to nie jest źle

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. @UP@UP mimo twojej niedługiej odpowiedzi dało mi to do myślenia. ;) Wcześniej nie myślałem, o tym żeby uczyć się 2 języków. (o ile java script można nazwać językiem programowania)

@UP Tobie również dziękuje strona, którą podałeś jest rzeczywiście bardzo dobra dla początkujących programistów. Takich stron właśnie szukałem w "GOODLE" jasnych i łatwych do zrozumienia a jednak nie mogłem się doszukać :)

Mam jeszcze jedno pytanie..

Czy istnieje jakaś różnica w komendach C# i C++ lub C ?

Bo skoro C# nie ma różnic w komendach a jest łatwiejszy (podobno) niż C++ to może warto zacząć od niego ? :D

Hot Or Not ?

Opublikowano

Czy istnieje jakaś różnica w komendach C# i C++ lub C ?

Bo skoro C# nie ma różnic w komendach a jest łatwiejszy (podobno) niż C++ to może warto zacząć od niego ? :D

Długo by wymieniać. Wspólne są elementy składni takie if, while, deklaracje zmiennych. Mocno podobne są deklaracje tablic, klas i metod. Podstawowa różnica jest taka, że w C# wszystko jest obiektem (nawet liczba) i jest garbage collector (tzn. że nie musimy, a nawet nie możemy usuwać samemu niepotrzenych obiektów, .NET robi to za nas). Oczywiście różnic jest o wiele, wiele więcej. Ale generalnie C# jest bardziej podobny do Javy niż do C++.

Opublikowano

Pozatym, zbyt trudny język na początek może zniechęcić

C# i tak musisz poznać.

Choć jeżeli opanujesz c# to łatwiej będzie Ci zrozumieć c++

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Polecam C++ programowanie obiektowe w szkole za zrobienie małych, fajnych programów można załapać niezła ocenę z informatyki ;)

Od ciebie zależy z czego będziesz się uczyć. Nie radzę kupywać książek. Jeden koleś kupił książkę Symfonia C++ i mi się pyta który język wybrać o.O stracił kasę a książka na śmietnik...(po trzech dniach go znudziła :huh:)

są darmowe kursy w necie. No a najlepszą pomocą będzie twój tato. Ewentualnie też VideoTuty.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

@UP

Jeżeli chodzi o to to wole zdecydowanie uczyć się jednak z książek niż z kursów internetowych.. Dlaczego? Książki mają wiele zalet np. możesz się uczyć nie patrząc w kompa a potem tylko po przeczytanym rozdziale wchodzisz na kompa i robisz sobie ćwiczenia z kodem jaki poznałeś. Obecnie jak już mówiłem uczę się języka skryptowego Java Script jak już mogę to zrobić to polecam książkę JavaScript Biblia, autora Dannego Doogmana. A co do znudzenia się po paru rozdziałach, myślę że każdemu po pewnym czasie się nudzi uczenie się z 1500 str. książki.. Dlatego moim sposobem na te "Nudę" jest urozmaicanie sobie czasu poprzez jakieś własne przemyślenia na temat programowania i ogólnie np. Czytam sobie jak zrobić własny server, hack do gry albo zwykły auto klick. :D

@UP@UP

Rozumiem.. A mógłbyś mi poradzić jakiś łatwy kursik C# ? Bo póki co książki nie mam a zresztą zanim zdecyduje się kupić książkę to wolę najpierw trochę poznać język. :D

@UP@UP@UP

No to widzę, że język C# bardziej mnie przygotowuje do Javy niż do C++, ale posłucham rady bo widać, że znacie się na rzeczy. :)

Hot Or Not ?

• Dodaj nową pozycję...