Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Od niedawna uczę się C++ ;) Po poznaniu podstaw postanowiłem pobawić się biblioteką Allegro :]

No i mam problem... Mam funkcję otwierającą plik mapki. Ma argument id typu char, i teraz chcę aby to id, które podam dołączało się do nazwy pliku ("mapka_id.map").

Moglibyście podpowiedzieć jak to zrobić? Próbowałem tak:

To jest ukryta treść, proszę

Ale Kompilator zwraca mi błędy

To jest ukryta treść, proszę

Korzystam z Dev - c++ ;)

Pozdrawiam, hfaua :)

Opublikowano

Dzięki :D

Spróbuję coś wykombinować ;)

++

EDIT:

Jednak nic tam nie ma o tym co potrzebuję :/

Czytanie mapki z pliku już mam, ale chcę otwierać mapkę po mapce (jak przejdę 1. to się 2. włącza) i wpisuję loadMap(2); i mi się wczytuje mapa z pliku "mapka_2.map" :)

Potrzebuję tylko pomocy jak połączyć ten argument z reszta nazwy pliku ;)

Czyli "mapka_" ID ".map" ;) Pomoże ktoś ? :]

Opublikowano

+ nie dodaje liter do tablicy charów...

Zresztą, skoro piszesz w c++ to czemu używasz FILE, które jest dla C?

RAsfepN.png
Opublikowano

Ooo, hfaua pisze grę w cpp ^^

Jak sobie poradziłeś, to pisz zawsze w jaki sposób ;]

Zresztą, skoro piszesz w c++ to czemu używasz FILE, które jest dla C?
Na czym polega różnica między funkcjami C fopen() itp., a "interfejsem file stream" w c++ ?

To znaczy oprócz składni :] Coś w tym lepszego, szybszego, mniej awaryjnego, więcej-opcjonalnego?

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@up-file stream jest napisane obiektowo.W C++ lepiej używać bibl. przeznaczonych dla niego jeźeli takie istnieją.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@up, a po co?

I co z tego ze obiektowo ?

Używaj lepiej wersji dla C.

Czyli fopen() itd.

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Na czym polega różnica między funkcjami C fopen() itp., a "interfejsem file stream" w c++ ?

Na tym, że strumienie są dla c++, a fopen dla c? C++ a C to zupełnie różne języki. To, że C++ jest kompatybilny z C, nie oznacza, że powinieneś używać bibliotek C...

RAsfepN.png
Opublikowano

C++ a C to zupełnie różne języki.

Jeżeli c++ a c to zupełnie rózne języki, to czym jest c++ i delphi ?

Taka sama różnica ?

C++ tu ulepszone C.

http://pl.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Dokładnie C++ to ulepszone C, C++ jest kompatybilny z C, i tak jak C, wspiera programowania imperatywne, ma praktycznie taką samą składnie, jednak można by powiedzieć, że tyle ma wspólnego. W reszcie jest zupełnie inny. Wspiera programowanie generyczne i obiektowe, ma silniejsze typowanie, ma zupełnie inne biblioteki standardowe, nie ma w c++ czegoś takiego jak domyślne przypisywanie z void*, trzeba deklarować funkcje przed użyciem, różnice w tworzeniu instancji struktur, C++ posiada typ bool, mógłbym wymieniać tak jeszcze bardzo długo. C++ a C to zupełnie różne języki Chociaż mają ze sobą trochę wspólnego.

RAsfepN.png
  • Dodaj nową pozycję...